Koliko smo iskreni?

Zašto nam je teško da budemo iskreni? Možda se plašimo da ćemo povrediti nekoga. Možda… A možda neiskrenošću povređujemo duplo više. Svejedno je da li su to reči ili dela, posledice su slične.

„Upoznao sam je jednog leta pre nekoliko godina. Upoznao sam je preko zajedničkog drugara. Zbog nje sam se promenio. Ne, mi nikada nismo bili par. Naša veza je bila daleko više od toga. Prošle su godine ali kad god je se setim isti osećaj se javlja.
Bila je prevesela. Kada sam je pitao zašto je uvek nasmejana rekla mi je da stvari možemo gledati iz dva ugla, pozitivnog i negativnog, a pošto je to naš izbor onda se ona odlučuje uvek za pozitivni ugao. Gledao sam kako se ponaša sa drugima. Imala je čudan pristup ljudima. Nikada pre nisam video tako nešto. Sa svima je lako započinjala razgovor. Bila je pristupačna i to je bilo nešto što je moglo da se oseti. Kada sam je pitao zašto je to tako rekla mi je da je iskrenost ključ svega.“, počeo je N.P.

Koliko smo zapravo iskreni? Da li bežimo od istine samo kada smo „saterani u ćošak“ ili je to postala naša svakodnevica?

„Iskrenost je ključ svega... Što sam više razmišljao o ovome, to mi je manje bilo jasno. Objasnila mi je sve. Živela je potpuno običnim životom, ali jednog dana sve se promenilo. Prišao joj je tata, rekao da je voli i da želi da bude srećna. Potom je okrenuo leđa i otišao zauvek. Pomalo kontradiktorno, zar ne? Nije joj bilo jasno kako ljudi mogu da pričaju jedno, a da rade drugo. Dugo je razmišljala o tome. Nije uspevala da opravda oca, a onda je shvatila da treba da prestane i da pokušava. Pozvala ga je i rekla mu je da ne postoji opravdanje za okretanje leđa. Time je završila tu priču. Time je promenila sebe.“, nastavio je N.P.

Usled prevelike količine neiskrenosti mnoge reči su počele da gube smisao. Kada vam neko kaže „izvini“ da li mu verujete? Kada vam neko kaže „volim te“ da li mu verujete? Ukoliko verujete ljudima, izlažete sebe opasnosti da ćete biti povređeni. Sa druge strane, ukoliko ne verujete ljudima, onda ne možete ni očekivati da ćete izgraditi neke „normalne“ odnose sa svojom okolinom.

„Pokazala mi je novi svet. Svet u kome nema kalkulisanja. Svet u kome izbaciš sve karte na sto i nadaš se da će i druga strana učiniti isto. Rekla mi je da nije bitno koliko će te njih povrediti, bitno je koliko njih ćeš ti usrećiti. Posedovala je pozitivnu energiju koju je uspevala da prenese i na druge. Kad god je se setim, preplavi me oblak pozitivnosti. Kad god je se setim, vrati mi se osmeh na lice. Iskrenost je ključ svega! Sada razumem to...“, završio je N.P.