Čudo pop muzike koje ne želi slavu

FOTO: Grammy

Iako je jasno da većina zvezda pop muzike dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, pažnju bi trebalo obratiti na jednu manju zemlju, (ne)poznatu po svom uticaju na pop muziku. Tehnološke globalne kompanije imaju Silikonsku dolinu, a pop muzika – Švedsku.

Švedska i pop muzika današnjice

Asocijacije koje se neretko jave kada pomislimo na kombinaciju Švedske i muzike mogu naći mesta u muzejima muzike: Abba, Ace of Base, Europe, Roxette, zatim brojni metal bendovi poput In Flames, Amon Amarth, Meshuggah, Opeth, itd. Ovo su bendovi čija su vremena postojanja davno prošla (i ostavila dubok trag) ili su veterani svoje branše.

Jedan čovek se posebno ističe po svojoj sposobnosti da napiše/producira pesme za zvezde kao što su Katy Perry, Kelly Clarkson, Celine Dion, Justin Bieber, Arianna Grande, Pink, Maroon 5, Taylor Swift, Britney Spears, Backstreet Boys i ‘N Sync (lista traje, ali zaustavimo je ovde). U svojoj karijeri, ovo čudo pop muzike je stvorilo više Billboard hitova nego Madonna i Michael Jackson zajedno.

Ko je Max Martin?

Max_Martin.jpge
FOTO: Wikipedia.org

Max Martin (1971), rođen u predgrađu Stokholma kao Martin Karl Sandberg, bio je učenik nadaleko poznatog i hvaljenog švedskog državnog sistema muzičkog obrazovanja. Prvi instrument koji je Martin svirao bila je blok flauta, zatim horna, da bi prešao na sviranje limenih instrumenata, jer je „izgledalo kul u orkestru”. Tek se kasnije na svom muzičkom putu posvetio sviranju klavijature i bubnjeva. Muzičko obrazovanje je Martina potkovalo u oblasti muzičke pismenosti, teorije i aranžiranja.

U tinejdžerskim godinama, Martin je bio pevač u mnogim bendovima dok se nije pridružio glem metal bendu It’s Alive. Kako je u intervjuu za Time Magazine rekao, kod kuće je krišom slušao popularnu muziku.

Pošto mu je mentor, švedski didžej Denniz PoP, ukazao na to da njegov talenat ne leži u nastupanju, već u pisanju pesama, ohrabrio je Martina da nauči da radi u studiju. Tri godine pošto se susret između njih dvojice dogodio, Martinov prvi američki pop pogodak je rođen: 1997. godine, pesma Backstreet Boys-a „Quit Playing Games (with My Heart)” ugledala je svetlost dana.

martin_britney_from_celebritynetworth_com.jpg
FOTO: Thedailybeast

Danas, skoro 30 godina pošto je odustao od srednje škole da bi se posvetio svojoj muzičkoj karijeri, Martin ima veliki broj dostignuća iza sebe. Jedno od njih je neto vrednost procenjena na 250 miliona dolara. Od druge polovine devedesetih godina, Martin je napisao i učestvovao u pisanju dvadeset i jednog Billboard hita #1 (uzgred, većinu hitova je producirao ili ko-producirao).

Evo i spiska pesama:

1999 – „...Baby One More Time" (Britney Spears)
2000 – „It's Gonna Be Me" ('N Sync)
2008 – „I Kissed a Girl" (Katy Perry)
2008 – „So What" (P!nk)
2009 – „My Life Would Suck Without You" (Kelly Clarkson)
2009 – „3" (Britney Spears)
2010 – „California Gurls" (Katy Perry featuring Snoop Dogg)
2010 – „Teenage Dream" (Katy Perry)
2010 – „Raise Your Glass" (P!nk)
2011 – „Hold It Against Me" (Britney Spears)
2011 – „E.T." (Katy Perry featuring Kanye West)
2011 – „Last Friday Night (T.G.I.F.)" (Katy Perry)
2012 – „Part of Me" (Katy Perry)
2012 – „One More Night" (Maroon 5)
2012 – „We Are Never Ever Getting Back Together" (Taylor Swift)
2013 – „Roar" (Katy Perry)
2014 – „Dark Horse" (Katy Perry featuring Juicy J)
2014 – „Shake it Off" (Taylor Swift)
2014 – „Blank Space" (Taylor Swift)
2015 – „Bad Blood" (Taylor Swift)
2015 – „Can't Feel My Face" (The Weeknd)

Martin je treći po redu pesmopisac sa najvećim brojem pesama na listi hitova broj jedan. Ova činjenica je naročito impresivna znajući da su ispred njega Paul McCartney (32 hita) i John Lennon (26 hitova, sa malim izgledima da se taj broj ikada značajno promeni). Kao producent, Martin je drugi po broju singlova na listi, odmah iza George Martin-a (poznatijeg kao petog člana grupe Beatles, 23 hita).

thedailybeast_com.jpg
FOTO: Michael Tran/Getty

Zašto (skoro) niko ne zna za njega?

Ukucajte Max Martin na YouTube-u, iskočiće pokoji slabo posećeni video neke pop zvezde kako govori o saradnji sa Martinom i isečak sa dodele Grammy-a 2015, kada je Martin osvojio svoju prvu nagradu za producenta godine. U tom videu možete da čujete kako se ovaj neznani izvor nadaleko slušane pop muzike zahvaljuje na nagradi nešto duže od tridesetak sekundi i odlazi.

Martin se, kako izgleda, oseća udobno kao čovek u senci. Intervjui sa njim su kao jednorozi (ima ljudi koji veruju da postoje, entuzijasti koji tvrde da su videli primerak, ali su šanse ravne nuli da se jedan pojavi u sred bela dana među stranicama dnevne štampe). Jedan od razloga može biti Zakon Jante (švedski: Jantelagen), koncept poznat u nordijskim zemljama koji opisuje mentalitet koji osuđuje glorifikaciju individualnog uspeha, skrećući pažnju na bitnost dobrobiti kolektiva, time obeshrabrujući one koji sebe opisuju kao bolje od drugih. Ovo je, takođe, jedan od mogućih razloga za Martinovu prirodu koja naginje saradnji i ne traži jednako javno priznanje u vidu crvenog tepiha, imena/lica preko ekrana svaki put kada se pojavi rad na kome je on učestvovao.

EU%20OM.gif

Oni koji uživaju da kopaju dublje od zavodljivih melodija mogu doći do zaključka da Martinovo odsustvo pojavljivanja u javnosti nam ne dopušta da shvatimo njegovu muziku u političkom ili kulturološkom kontekstu. Iako je statistički samo na korak do Bitlsa, njegova kameleonska priroda, koja je uvek u službi tuđeg imidža, nam ne dopušta da razumemo ko je Max Martin.

Ipak, on je neko kome možemo zahvaliti na muzici koju slušamo u javnim gradskim prevozima, kolima, prodavnicama, kafićima i klubovima koja, na kraju, možda su samo ogledalo naših političkih i kulturnih ideja (ili odsustva istih).

Interesantna činjenica: ItsAliveVevo YouTube kanal trenutno ima 114 pratilaca sa jednim videom od dvadesetak hiljada pregleda, gde se Martin može videti okačen na krst, odeven u sjajnu plišanu trenerku sa plaštom, u ulozi pevača. Preporučujem da pogledate pesmu Pretend That I’m God iz 1993. godine, koja zvuči kao rok koji ostavlja osećaj pop muzike u ušima.

Ksenija Komljenović


Pročitajte i:

Ovo su neobične smrti kompozitora!
Najčudniji omoti albuma klasične muzike
Položaj žena u klasičnoj muzici