Centar psihodelik roka - Jefferson Airplane

Foto: Bandsintown

Kao što sam spomenula, Jefferson Airplane su skrenuli pažnju na hipi pokret, gomilu mladih ljudi koje žele mir, uživanje, ljubav, seks, zabavu, dobru muziku i slobodno mišljenje o narkoticima. Želeli su savršen svet, sa dozom bunta. Otuda termin vesele šezdesete.

Vratimo se na bend. Jefferson Airplane je prve korake ka slavi načino 1965. godine. Mnogo članova prošlo je kroz ovaj bend, stoga ću se truditi da ne izdvajam nikog posebno; radije ću ih predstavljati kao celinu koja je ostavila ozbiljan muzički trag. Dakle, sama ideja o bendu nastala je pod šarmantnim uticajem The Beatles, Byrdsa i Simo & Garfunkel.

Mešavina rocka i folka dovela je do fuzije koja će dobiti ime psihodelični rok. Pod ovim ogromnim utiskom, došlo je i do jednog neobičnog koraka: osnivači benda su kupili piceriju od koje su napravili muzički klub. Prve nastupe imali su uz Janis Joplin i Greatful Dead. Sam bend je zapravo nastao nekih pet godina ranije, i kao i svaki manje ili više uspešan bend, pronalazio je odgovarajući zvuk i članove kako bi se konačno uplivao u muzičke vode.

-poslovna_komunikacija.gif

Zaboravili smo da objasnimo ime. Jefferson Airplane je slengovski izraz za improvizovani papir u kojem se drži džoint. Da, to su bile šezdesete, ako marihuana nije bila centar svačijeg života, taj izgleda nije ni živeo. Naravno, i članovi samog benda su bili ozbiljni pobornici narkotika, propagirajući poruku kako se uz konzumaciju istih mnogo lakše živi.

Nastavimo dalje. Prvi javni nastup ovih legendi desio je 1965. godine. Već tada se moglo videti da ih čeka eksplozivna karijera. Njihov originalni zvuk uz tekstove koji su podsećali na sadržaj bajki nisu mogli ostati neprimećeni. Ohrabreni dobrim početkom, uložili su mnogo više vremena u vežbanje i kreiranje i u kratkom vremenu, ceo San Francisko je zano za ovaj fantastičan bend. Podrška muzičkih kritičara bila je goroman plus, i tako se ugovaranje svirki nije moglo zaustaviti. Usledio je i prvi ugovor koji je 1966. rezultirao izdavanjem albuma „The Jefferson Airplane tekase off“. Ovaj album je naišao na probleme zbog dosta svih stihova koji su asocirali na drogu i seks, i koji su pod strogom kontrolom cenzure morali biti izmenjeni u drastično naivnije stihove.

Svetsku stavu ovaj bend stiče već 1967. godine. Usledila je zamena pevačica koja je u Jefferson Airplane došla kao šlag na tortu. Najveća dva hita ovog benda nastala su u ovom periodu. „White rabbit“ i „Somebody to love“. Sa njima, osvojena je cela planeta. Njihov uticaj postajao je sve veći, hipi pokret je postao svetski trend zahvaljujući njima.

Sa sledećim albumima, bend se sve više okretao jačem i psihodeličnijem, pa i instrumentalnom žanru. Krenuli su sa ozbiljnim eksperimentima, koja su ih poprilično distancirali od korena. Ovaj eksperiment je umanjio njihov uticaj, a sa tim su krenule priče da je njihovo masovno osvajanje top listi završeno. Velika greška. Radili su i soundtrack za čuveni film „Kosa“.

Na zajedničkom koncertu sa Rolling Stonsima, doživeli su incident sa Hell's Angels koji su na smrt izboli crnog tinejdžera. Ceo koncert je prošao dosta nasilno i do današnjeg dana, smatra se jednim od najskandaloznijih. Ovaj događaj ostavio je snažan uticaj na članove benda, i konci su počeli da se mrse. Kreativno su se okrenuli sci fi uticajima, i doživeli su još jednu muzičku promenu.

Članovi benda su u većini i dalje uživali u narkoticima, pravdajući se kreativnim izletima. Nažalost, taj kreativni izlet se više nije osećao. Zapravo, sve je delovalao potrošeno. Uskoro su članovi benda shvatili u kakvim problemima su se našli zbog svojih adikcija i da stvari više nisu vesele i naivne kao što su to nekada bile. Polako su krenuli da se udaljuju jedni od drugih, da se bave drugim projektima i Jefferson Airplane je počeo da nestaje.

Izdali su album „Long John Silver“ koji je skoro zvanično raspustio bend. Ponovo su se okupili (na kratko) 1989. godine, izdajući i promovišući novi album, i ubrzo su shvatili da to više nikada neće biti to. Poslednji nastup zajedno održali su 1996. godine na prijemu u Rok end rol kuću slavnih, ali bez svog velikog ženskog vokala. Od tog dana, Jefferson Airplane je zvanično postao istorija. Iza njih je ostalo osam izuzetno kreativnih albuma. Članove su stigle što godine, što bolesti i polako su napuštali ovaj svet.

Jedan tužan i neobičan događaj desio se 28. januara ove godine kada su originalni osnivači gitarista Paul Kantner i prva pevačica Signe Toly Anderson preminuli u razmaku od nekoliko sati. Svet je ostao u šoku ovim bizarnim spletom događaja, a mnogi muzičari, uključujući preostale članove Jefferson Airplanea su izjavljivali kako su dva velika kreativca završila sve svoje projekte istog dana.

Izabrala sam njih za ovu kolumnu, jer preslušavajući sve albume, doživljavam te čuvene šezdesete koje mi nisu blizu. Vidim boje bez LSDa, osećam mir i spokojnost. Budem hipik neko vreme. uđem skoro bezbrižna. Ne živim u svom telu, u svom duhu, u svojoj eri. Slušam njih i postanem možda neka prošla ja. Nezamenjiv osećaj.


Tamara je u narodu poznata kao LinDe i kao muzički fanatik.


Pročitajte i:

Frank Sinatra - šarmer zlatnog glasa
Kurt Cobain: (Anti) heroj devedesetih
The Prodigy: Sva moć elektronske muzike!