ABBA - Raritet među evrovizijskim pobedicima

Foto: Magic News

ABBA je akronim sačinjen od imena članova ovog velikog sastava – Aghneta, Bjorn, Benny i Anni–Frid. Svi članovi ovog benda su se bavili muzikom i pre zvanične formacije početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Aghneta i Anni–Frid su bile pevačice, dok su Bjorn i Benny imali svako svoj bend. Kada se muški deo ovog četverca upoznao, skoro odmah su rešili da rade zajedno. Bjorn je upoznao Aghnetu, a Benny Anni Frid. Iz ova dva prijateljstva, izrodile su se dve veze koje su, pak, udružile prijatelje na muzičkom projektu nazvanom ABBA.

-profesionalno_odevanje.gif

Njihov prvi hit „Ring, ring” izašao je 1973. godine. Svega godinu dana nakon ovog uspeha, predloženo im je da nastupe na Evroviziji. Predstavili su se pesmom „Waterloo”, koja im je donela prvo mesto, a sa tim i svetski priznati uspeh. Od tog momenta, do samog kraja njihove karijere, ABBA je nizala same hitove, koje znamo i pevušimo i danas.

Neke od tih pesama koje su ,,carovale” na top listama su: „Dancing queen”, „Mamma mia”, „Chiquitita”, „The winner takes it all”, „Money, money, money”, „Knowing me, knowing you”, „Summer night city”, „Super trooper” i mnogo, mnogo drugih. Uspešno su vladali disko erom. Turneje su bile masovne i rasprodate do poslednje karte. Zbog njih je, nalik na The Beatles, izmišljen termin „ABBAmania” koji je ukratko predstavljao njihovu popularnost.

Kako su se sedamdesete bližile kraju, odnosi u brakovima, a tako i u grupi, počeli su da se urušavaju. Nakon razvoda Aghnete i Bjorna, razveli su se i Ann Fird i Benny. Svoje teške moment pretočili su u teške i srcecepajuće balade, koje nisu bile nalik veseloj, razdraganoj grupi. Sa ovim preokretom u karijeri, nategnutim međusobnim odnosima, interesovanjima za druge projekte, ABBA je sigurnim koracima padala sa lista i gubila na popularnosti. Osamdesete su uzele maha, a veliki Šveđani su ostali prekriveni prašinom. Zvanično, nikada nisu objavili raspad, mada je poslednja pesma koju su snimili zajedno, „The day before you came”, rekla sve umesto njih.

Zvanična karijera grupe ABBA je traja oko trinaest godina, a njihov uticaj je toliko prostran, da se i danas sluša, izvode obrade, a postoji mjuzikl i predstava „Mamma mia”. Oni su pravi raritet - osvojili prvo mesto na Evroviziji i ostali svetski uspešni još dobrih deset godina. To je danas skoro pa nezamislivo. Probajte da se setite pobednika prošlih pet godina, ili učesnika poslednje tri. Ako niste zakleti obožavalac ovog takmičenja, naći ćete se u problemu.

Možda oni nisu bili pravi izbor za ljubitelje filozofije, ali su bili savršen izbor za ples, druženje, bezbrižnost i za neki period kada su se problemi ostavljali u nekom drugom planu. ABBA je za mene bila otkriće preko moje mame, koja je sačuvala postere i kasete iz svojih mladalačkih dana. Tada sam bila prilično mala, i veseli ritmovi njihovih pesama su me uvek oduševljavali i dodatno uveseljavali. Za mene je ABBA, jednostavno, deo detinjstva kog ću se uvek sećati.

Tamara je u narodu poznata kao LinDe i kao muzički fanatik.

Pročitajte i:

Scott Weiland: Neprilagođena rok zvezda
Lemmy - Srž rock and rolla!
David Bowie - muzički kameleon