Patricia Bath, žena koja je mnogim ljudima otvorila oči
Patricia Path/wikimedia commons

Patricia Bath rođena u Harlemu, New York 4. novembra 1942. godine, postala je prva Afroamerikanka koja je završila oftalmologiju 1973. godine. Radila je marljivo od ranog djetinjstva, a sa nepunih 16 godina, bila jedna od nekoliko odabranih učenika kojima je bilo omogućeno prisustvovanje radionica o liječenju raka, a koje su bile finansirane od strane Državne naučne fondacije.


Vođa programa, doktor Robert Bernard bio je toliko impresioniran sa njenim otkrićima tokom programa da ih je uvrstio u naučne radove, koje je predstavio na kasnije održanoj konferenciji. Nedugo kasnije su uslijedila i priznanja za navedene radove , koja su skrenula pažnju na nju 1960. godine.


Odrastanje u Harlemu presudno je uticalo na životne stavove ove naučnice. Često je isticala velike razlike u broju slijepih u rodnom Harlemu i bogatijim dijelovima Amerike, koji su uglavnom nastanjeni bijelcima. Takvu situaciju objašnjavala je nedostatkom oftalmološkog rada na prevenciji i nemogućnošću pristupa oftalmološkim uslugama.

Predložila je formiranje posebne discipline nazvaviši je “oftalmologija zajednice”, koja se danas primenjuje širom sveta. Kombinujući aspekte javnog zdravlja i kliničke oftalmologije, oftalmologija zajednice preventivno deluje kod onih kojima su medicinske usluge nedostupne.


Angažovanjem Patriše Bat, 1970. godine, izvršena je prva operacija oka na klinici u Harlemu, a zahvaljujući njoj, grupa profesora sa Univerziteta Kolumbija operiše besplatno svakog slijepog pacijenta iz ovog siromašnog dijela grada. Njenim izumom mnogi ljudi su preogledali koji bili slijepi više desetina godina.

wikipedia
wikipedia

Nako završetka oftalmologije postala je prva žena članica Odsjeka za oftalmologiju na UCLA’s Jules Stein Eye institutu. Bila je suosnivačica Američkog Instituta za prevenciju slijepila osnovanog 1976. godine, naglašavajući kako je pravo na vid, osnovno ljudsko pravo, koje ne treba nikome biti uskraćeno. Godinama kasnije izumila je Laserphaco Probe koji je služio za pomaganje pacijentima za liječenje katarakte. Patentirala je uređaj 1988. godine, postajući prva Afroamerikanka, koja je dobila priznanja za takav rad. Pomoću njega uspjela je pomoći slijepim osobama da vrate vid, čak i nakon višedecenijskih poteškoća.


Otišla je u penziju 1993. godine sa svoje pozicije i postala honorarni saradnik medicinskog osoblja. Iste godine dodjeljeno joj je i novo priznanje “Pionirke u oftalmologiji” koja je unaprijedila znanja i tehnike za pomoć slabovidnim i slijepim osobama. U dijapazonu njenih interesovanja takođe se isticala i telemedicina, koja je omogućavala tehnološki pristup medicinskim sredstvima za pomoć pacijentima. Svojim radom nastavila je pomjerati granice i dokazivati da je tama samo onda kada se odustane od borbe i pokušavanja unaprijeđenja trenutne situacije. Žena koja je zaista uspjela u tome da otvori oči svima da progledaju i riješe probleme.Izvor: Lola magazin