Pegi Vitson: žena koja se deset puta šetala svemirom
wikimedia commons

Peggy je oborila rekorde i pomjerila granice za sve dame u svemiru. Naime, sa 57 godina ona je najstarija žena koja je putovala u orbitu i astronautkinja sa najviše šetnji po svemiru – čak deset! Bila je prva žena na vodećoj poziciji u astronautskoj kancelariji NASA-e i prva astronautkinja koja je komandovala na Međunarodnoj svemirskoj stanici. U septembru ove godine je postavila novi rekord – provela je 665 dana u svemiru što je više nego što je postigao bilo koji američki astronaut ili astronautkinja, mlađi ili stariji. I pored svega toga ostala je veoma skromna.


Kada je pitate kako bi samu sebe predstavila, dobićete kratak i jasan odgovor: „Peggy Whitson, astronautkinja”. No, nekada su te riječi bile puste želja i snovi za Peggy. Imala je samo devet godina kada su je očarali snimci Buzza Aldrina i Neila Armstronga kako hodaju po svemiru. Njen san je mogao da se realizuje tek 1978. godine, kada je NASA prihvatila prve astronautkinje. Završila je studij biohemije i 1986. godine počela je da radi kao pomoćnica u istraživanju u svemirskoj agenciji. Odmah se prijavila za poziciju astronautkinje, no bila je odbijena. Ipak, nije odustajala. U narednih deset godina pet puta je pokušavala da dođe na to mjesto i napokon je uspjela.

wikimedia commons (foto: NASA)
wikimedia commons (foto: NASA)

Godine 2002. došlo je vrijeme da se njena velika želja ostvari – Peggy se ukrcala na šatl „Endevaour” i uputila se na šestomjesečni boravak na Međunarodnoj svemirskoj stanici.


„Moj prvi put u svemir je bio mnogo više od onoga što možete zamisliti ili se za to pripremiti. Bestežinsko stanje je tako čudno okruženje, potpuno drugačije od svega uz što smo mi odrastali. Nevjerovatno je koliko je to iskustvo bilo bolje od svih mojih očekivanja”, ispričala je Peggy za magazin „Glamour”.


Ljude širom svijeta je ostavila bez daha njena prva šetnja po svemiru koju NASA naziva EVA. Iako se publici čini da se u svemiru lebdi kao od šale prava istina je da EVA astronauti imaju najteži zadatak. Oni moraju koristiti snagu gornjeg dijela tijela kako bi se kretali i rukovali alatom preko teških rukavica na svemirskom odijelu. Peggy svakog dana radi posebne vježbe za ruke puna dva sata, zbog čega je kolege zovu američki svemirski nindža. No, sve te muke su se isplatile.Flickr
Flickr

„Hodanje svemirom je apsolutno najljepši dio misije. Pogled je nevjerovatan. Kada sam bila iznad Zemlje uvijek sam razmišljala o tome kako naša planeta izgleda nježno. Tada sam shvatila da imamo samo jednu planetu i da trebamo brinuti o njoj”, izjavila je Peggy.


Uzbuđenje zbog tog pogleda u njoj nije nikad izblijedilo, kao ni sreća zbog toga što je mjesecima živjela na svemirskoj stanici sa dvoje ili pet članova astronauta na ograničenoj dijeti. Da bi podigla raspoloženje na različitim misijama, Peggy je organizovala dešavanja poput filmskih maratona petkom uveče. Njene kolege astronauti njoj su poput članova porodice i svi oni se mnogo oslanjaju jedni na druge tokom veoma kompleksnog i opasnog rada.


„Tokom misije koja traje šest mjeseci ne radi se o tome hoćete li pogriješiti već kako ćete se za to pobrinuti, šta ste naučili iz toga i na koji način ćete komunicirati sa drugim ljudima kako i oni ne bi napravili istu grešku? Kako to iskustvo možete iskoristiti da biste poboljšali i sebe i svoj tim?”, objasnila je Peggy.

wikimedia commons (foto: NASA)
wikimedia commons (foto: NASA)

Ono u čemu Peggy najviše uživa tokom svake misije je nauka. Tokom svog posljednjeg boravka na svemirskoj stanici uzgojila je različite vrste matičnih ćelija u nultoj gravitaciji! Taj njen eksperiment bi možda jednog dana mogao dovesti do pronalaženja terapija za liječenje raka. Isto tako, proučavala je kako gorivo gori u svemiru  i jela kineski kupus koji je sama brala u cilju da nauči kako da kultiviše hranu na drugim planetama.


Na Zemlji ju je čekao suprug Clarence F. Sams koji radi kao naučnik u NASA-i u Houstonu. No, povratak kući je bio pomalo gorak zato što je malo vjerovatno da će Peggy ikad više komandovati letom u svemir. Bez zemljine zaštitne atmosfere astronauti su izloženi visokim nivoima radijacije koji mogu izazvati rak, a Peggy je vjerovatno dostigla bezbjedonosnu granicu. No, iako možda ona više neće moći letjeti među zvijezde, odlučna je u tome da put u svemir obezbijedi drugim ženama zato što je upravo ona ta koja je srušila predrasude. Kao što kaže i Sunita Williams, njena kolegica astronautkinja Peggy je vođa svemirske stanice, osoba koju poštuju svemirske agencije iz cijelog svijeta i njoj se svi obraćaju kada je nešto hitno u pitanju. Upravo to otvara vrata ljudima da shvate da žene mogu da vode, donose kritičke odluke i komanduju.Izvor: Lola magazin