Zbogom, kraljice!
commons.wikimedia.org

Čak 112 njenih singlova našlo se na Bilbordovim top listama, što ju je učinilo pevačicom koja se najviše puta u istoriji nalazila na ovim i njima sličnim listama. Bila je umetnica. U svakom smislu te reči. Sama njena pojava je bila umetnost: energija kojom je zračila, glas kojim je mogla pokretati i neke manje galaksije. Njene pesme lečile su i razboljevale, učile životu. Čak i najtvrđi kamen mogle su otopiti. Ne, ovde nije reč o njenom životu. Ovde je reč o NJOJ. 


Možda bi bilo nezgodno pričati o njenom najvećem hitu. Sve što se ikada našlo u njenom opusu je najveći hit. Čak i ljudi koji ne vole soul, znaju ko je ONA. Znaju za njenu veličinu. A kako i ne bi, kada je ona zračila najpozitivnijom energijom i kada je njeno ime bilo autoritet u svetu muzike. I to onaj autoritet koji pruža osećaj sigurnosti i uliva osećaj strahopoštovanja i ozbiljnosti. Onaj autoritet koji pruža utehu, koji pruža zaštitu, koji je blažen i milostan. 


Bila je žena sa srcem i glasnim žicama lava. Bila je dama. Bila je, kako bi se na našem jeziku možda najpribližnije reklo: ,,opasnica''. Borila se za prava žena i za, pre svega, poštovanje koje žene zaslužuju. Njena pesma ,,Respect'' postala je simbol mnogih boraca za ljudska prava, ali najviše ženskih boraca. 

commons.wikimedia.org
commons.wikimedia.org

Areta je bila neustrašiva. Pevala je o ljubavi tako lepo, da je pretvarala bol u sreću. Pevala je tako da je stvarala nadu gde je, naizgled, nije bilo. Slavila je život i ljude. Volela je ljude i učila ih da vole, učila ih da poštuju. Učila ih je kako da vole sreću, da slave svaki udisaj vazduha i dan proveden na ovom svetu. 


Mnogima je bila svetlo na kraju tunela. Mnogo je ljubavi započeto i završeno njome i njenim pesmama. Mnogo večnih sreća je obećano uz nju i njene pesme, a mnogo je i suza isplakano. Bila je deo mnogih domova i mnogih srca. Deo koji će ostati prazan. Iz poštovanja. Istog onog koje je ona uvek zahtevala, ali i svima pružala. 

Zaslužila je sve ove i još milijardu lepih reči. Zaslužila je ulice, trgove, kule i gradove. Zaslužila je da se pamti onako čisto i ljupko, ali sa stavom, kakva je i sama bila. Zaslužila je da spava mirno i da nastavi da bude voljena. 


Zaslužila si. Zbogom, kraljice! Zbogom, veličino!
Pet zanimljivih činjenica o Areti Frenklin