Zašto je danas neophodno govoriti o nasilju nad ženama?
commons.wikimedia

Više od trećine žena širom sveta je tokom svog života doživelo fizičko i/ili seksualno nasilje; 750 miliona žena je stupilo u brak pre navršenih 18 godina, a više od 250 miliona njih je podvrgnuto sakaćenju ženskih genitalija, navodi se u poruci generalnog sekretara UN povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.


,,Ako se ne uhvatimo u koštac sa tim problemom, nikada nećemo ostvariti Agendu održivog razvoja do 2030. godine’’, konstatuje se u poruci, te navodi da je potrebno da svi u svojim zemljama, regionima i zajednicama, zajednički i istovremeno radimo na ostvarivanju istog cilja.


Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama se obeležava na današnji dan, a proglašen je na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanom u Bogoti 1981. godine. Na tom sastanku žene su govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama.

pixabay
pixabay

Ovaj dan je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriju, Minervu i Mariju Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. godine.  Rezolucijom 54/134 Ujedinjene nacije su 1999. godine službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.


Sudeći po statistici situacija u Srbiji nije sjajna. Svaka druga žena trpi psihičko, fizičko ili ekonomsko nasilje, a u poslednjih deset godina ubijeno više od 330 žena u porodičnom nasilju navodi se u saopštenju Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.


Samo u 2017. godini ubijeno je 26 žena u porodičnom i partnerskom nasilju, od toga dve žene su  izgubile život u okviru državnih institucija - ispred Centra za socijalni rad u Rakovici i na Novom Beogradu.


commons.wikimedia
commons.wikimedia

Od početka rada (pre šest godina) Sigurna kuća u Nišu bila je utočište za 737 žena i dece žrtve porodičnog nasilja, izjavila je direktorka te ustanove Sonja Šćekić na tribini ,,Svaka kuća sigurna kuća’’, koja je održana u Skupštini grada Niša 24. novembra 2017. godine. Dodala je da je samo u toku ove godine u Sigurnoj kući zbrinuto 111 osoba i to 55 žena i 56 dece, što je prosečan broj za poslednjih nekoliko godina. 


Prema njenim rečima, proteklih godina smanjen je broj žena koje su se posle boravka u Sigurnoj kući vratile nasilnicima.  

,,U 2015. godini nasilniku se vratilo 50 odsto korisnica Sigurne kuće. U 2016. godini bilo ih je 30 odsto, a ove godine 17 odsto’’, izjavila je Šćekić.


U jednom su svi saglasni - žene treba da se ohrabruju da ne trpe i prijave nasilje. Uporedo, potrebna je stalna i aktivna edukacija građana kako bi se shvatilo da nasilje nad ženama nije privatna stvar i da pred njim ne smemo da okrećemo glavu.