Uništena šminka i odbačeni korzeti u Južnoj Koreji
wikimedia commons (foto: mcjoun)

Žene u Južnoj Koreji masovno uništavaju svoju šminku i šišaju kosu kao znak protesta u borbi protiv strogih i nerealnih standarda ljepote u ovoj zemlji.


Pokret pod nazivom „pobegni iz korzeta” (“escape the corset”) dobija sve veću podršku na društvenim mrežama kako su žene počele da javno skidaju  šminku i postavljaju fotografije smrskane šminke. Šminka se poredi sa korsetima jer oba predmeta stavljaju žensku pojavnost u homogenu formu.


U Južnoj Koreji – gdje su partijarhalne vrijednosti duboko ukorijenjene – besprijekorna ljepota je podrazumijevana u gradnji karijere i porodičnog života.


Bjuti rutina često podrazumijevaju sate provedene nanoseći šminku, svakodnevno, što najčešće podrazumijeva ustajanje par sati ranije svako jutro, te rutine čišćenja i oporavka lica, koji podrazumijeva oko 10 koraka, svako veče.

A post shared by Korean_things (@2cool_kworld) on


U ovoj zemlji je industrija ljepote samim tim masovna, i po procjenama iz 2017. godine „teška” je oko 10 biliona funti. Kozmetička hirurgija je takođe popularna, ponajviše u Aziji, gdje je trećina mladih žena „otišla pod nož”. Seul je globalni centar kozmetičke hirurgije, ali i bogati distrikt Gangnam ima navodno oko 500 estetskih centara.


Ali neke žene su ljute zbog ovog, kako same objašnjavaju, nemogućeg standarda ljepote i negiraju ga na ovaj način. Bjuti YouTube-erka Lina Bae je oduševila više od 5 miliona gledalaca u svom videu „Nisam lijepa” (I am not pretty):


Ta tzv. K-Beauty industrija je optužena da se fokusira na porculanski izgled bijele mekane kože i delikatih ružičastih usana.


Jedna koreanska TV voditeljka je pokrenula lavinu komentara kada je u maju ove godine postala prva žena koja je nosila naočale u programu.


„Pobjegni iz korzeta” pokret je samo dio šireg konteksta partijarhata u ovoj zemlji. Veliki broj žena takođe ukazuje i na probleme kao što su ilegalna snimanja i seksualni napadi.


Ova zemlja je trenutno u središtu epidemije „spy cam porn” poznatije kao „molka”– koja podrazumijeva muškarce koji krišom snimaju žene. Skrivene kamere su postavljene na mjestima poput javnih toaleta, svlačionica, butika, bazena, a potom se ti snimci postavljaju na pornografske sajtove.

Više od 6 000 ovakvih slučajeva je prijavljeno svake godine, a u 80% slučajeva žrtve su žene.


Protesti u Seulu, pod parolama poput one – „Moj život nije tvoj pornić” pozivaju na kažnjavanje muškaraca koji ih snimaju, ali i gledaju.


Uporedo s tim u ovoj zemlji je u jeku borba protiv seksualnih uznemiravanja. #MeToo pokret je u prethodnoj godini srušio mnoge muškarce koji su optuženi za uznemiravanje i napade.
Izvor: Lola magazin