Tatjana Vojtehovski: poternica sa pravim vestima
Noizz (Youtube, PrintScreen)

O čemu se ovde zapravo radi? U okviru svoje emisije „Život priča“ (emitovane 20. oktobra 2016. godine na televiziji „Prva“), Tatjana Vojtehovski se bavila temom oduzimanja dece majkama u kratkom roku i dodeljivanja starateljstva bogatim i moćnim očevima. Tom prilikom je otkrivena povezanost sudije Lidije Alagić (u međuvremenu je postala sudija Višeg suda u Beogradu), istih veštaka i istog advokata suprotne strane, koji su se ponavljali u nekoliko različitih slučajeva, kod nekoliko majki koje su ostajale bez dece. Najpoznatiji takav slučaj bio je oduzimanje dece Mariji Mali od strane tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog.


Povodom ovog slučaja portal Direktno.rs je kontaktirao poznatu voditeljku koja se nalazi na odmoru u Crnoj Gori i ona je tom prilikom objasnila da nije ni znala da se protiv nje vodi spor već tri godine: „Mene je u avgustu kontaktirala moja komšinica i rekla da me traži policija. Mislila sam da je neka greška, pa sam zamolila da mi dâ policajca na telefon, jer nisam bila u Beogradu. Policajac mi je rekao da ima nalog za moje privođenje, pitala sam zbog čega, jer nisam imala doslovno nikakvu ideju o čemu se radi. Rekao je da ne zna, da je to sve što može da mi kaže i dao mi je broj predmeta, za koji nisam znala ni da postoji, a kamoli da se protiv mene vodi ikakav sudski spor“.

Panel "Seks rad i mediji: zašto (ne) danas?"


Sa druge strane, Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu je izdalo saopštenje u kojem se navodi da je Tatjana Vojtehovski znala za istragu i da su oni u više navrata pokušali da stupe u kontakt sa njom.


„Radi saslušanja osumnjičene u tužilaštvu poslat je poziv na adresu TV „Prva” za dan 19. novembar 2019. godine, dok je tužilaštvo dopisom TV „Prva” obavešteno da je poziv lično uručen Tatjani Vojtehovski, što proizlazi iz vraćene dostavnice koja je potpisana od tog lica. Iznova je upućen poziv preko „Prva TV” za 20.01.2020. godine, jer se osumnjičena nije odazivala. Nadalje se osumnjičena poziva putem Policijske stanice Zemun, iz čijeg izveštaja od 04.03.2020. godine proizlazi da osumnjičena nije zaposlena na „Prva“ televiziji. Tužilaštvo putem policije pribavlja adresu prebivališta osumnjičene, te upućuje poziv za dan 10.07.2020. godine, u koji termin ista nije pristupila“, kažu iz tužilaštva.


„Nakon toga, upućen je poziv putem Policijske stanice Vračar za dan 03.08.2020. godine, u izveštaju policije se navodi da je sa istom obavljen telefonski razgovor preko upravnice zgrade na adresi prebivališta, te je osumnjičena ukazala da se nalazi van Beograda, da koristi odmor, tom prilikom je upoznata sa zakazanim terminom i razlogom pozivanja u tuzilastvo“, dodaju.

TATJANA VOJTEHOVSKI: TV PRVA SKIDA EMISIJU ''ŽIVOT PRIČA'' S PROGRAMA


Međutim, Vojtehovski odbacuje ove optužbe navodeći da se ona na sve pozive uvek odaziva i na kraju dodala: „Nije mi jasno kako je moguće da me tužilaštvo traži i ne nalazi čitave tri godine. Prvo, mogli su svakako da me nađu za vreme vanrednog stanja, kada smo bili zatvarani u kuće po četiri dana. Drugo, ja sam godinu dana bez posla, tužilaštvo kaže da ne može da me nađe tri godine. Pa kako je moguće da nisu mogli dve godine da me nađu na poslu svaki dan na „TV Prva”, ako već tolike godine nisam, po njima, svraćala kući?“


Advokat Vladimir Todorić, branilac Tatjane Vojtehovski, rekao je za portal Nova.rs da bi njegova klijentkinja trebalo da sleti u Beograd iz Crne Gore danas, 4. septembra. On navodi i da, ukoliko stvari ostanu nepromenjene, Vojtehovska bi trebalo da nakon sletanja bude sprovedena na saslušanje.


Poternica koja je raspisana za Tatjanom Vojtehovskom pretnja je za slobodu govora i predstavlja klasičan primer pritiska na medije. Zbog toga, treba da se zamislimo i zapitamo šta ovaj slučaj poručuje, ne samo novinarima u Srbiji, već svima nama.


Izvori: Direktno.rs / Nova.rs