Tamara Ristić: Igram dok ne svane dan
Privatna arhiva

Mlada kantautorka Tamara Ristić objavila je drugi studijski album na čijem se izdanju se nalazi sedam autorskih pesama i jedna reinterpretacija „Daj da ti kažem”, koju je u originalu izvela poljska grupa Maanam. Pored toga što je autorka muzike i teksta, Tamara je ceo album i producirala sama.


Sa Tamarom smo pričali o muzici, ljubavi, inspiraciji i o još mnogo čemu.


Koliko ti je zanimljivo da mešaš žanrove dok stvaraš muziku? Čega sve ima na novom albumu?


U muzici se vodim emocijama, zato se i ne opterećujem žanrovima, te spontano dolazi do tih mikseva. Na ovom albumu su pretežno elektronika i pop. Zanimljivo je da su njega prvobitno sačinjavale neke druge pesme, koje su nestale sa starim hard diskom. Zato sam dve omiljene morala da rekonstruišem i snimim ponovo - “Daj da ti kažem” i “Žurim ti”. Takođe sam uspela da izvučem jedan stariji snimak pesme “Nisam ista”, koja je kao bonus objavljena samo na bandcampu.


Promo
Promo

Šta te najviše inspiriše dok stvaraš?


Sam osećaj stvaranja.


 Pesmu „Žurim ti“, koja je već favorit da postane hit u klubovima, komponovala si po stihovima istoimene pesme koju je napisala tvoja majka, inače pesnikinja, Desanka Ristić. Kako se njoj dopala čitava ta ideja i da li je uticala na povratak disko ritmova, baš u ovoj pesmi?


To mi je jedna od omiljenih pesama koju je napisala, i znala sam je napamet, pa su reči izašle stopljene sa muzikom. Bilo je iznenađenje i za nju i mene, jer sam još ranije pokušavala da komponujem njene stihove, koji baš i nisu pevljivi. Na muziku je uticala indirektno, inspirišući me rečima.


 Na novom albumu sarađivala si sa Vladom Bojićem i MKDSL-om. Kako je protekla saradnja?


Sa MKDSL-om sam sarađivala na prethodnom albumu, a sa Vladom na više izdanja. Mi smo u prvom bendu svirali pre nekih 16-17 godina. Pored prijateljstva, u njega imam apsolutno muzičko poverenje, kao što sam i dalje zadivljena njegovom virtuoznošću na gitari. Pre dve godine je počeo da svira sa mnom i na koncertima, pa smo tako uobličavali muziku. Deo pesme „Daj da ti kažem”, nastao je iz improvizacije uživo, a to mi je jedna od omiljenih solaža.


Photo: Marija Popović
Photo: Marija Popović

Koliko misliš da je majčinstvo doprinelo inspiraciji za stvaranje nove muzike?


Inspirisalo me je u smislu produktivnosti. Završila sam dva albuma, nedavno sam imala priliku da adaptiram izvornu pesmu „Ajde Jano”, za dokumentarni video esej „Dosta, Dosta (genung, genug)”, koja će se naći i na trećem albumu “Elektroizvorika”, a pripremam i album sa dečjim pesmama. Pored toga, ove jeseni izlazi prvo EP izdanje novog projekta Tijamara, na vinilu.


U većini pesma na novom albumu preovlađuju ljubavni stihovi. Da li misliš da nam na muzičkoj sceni nedostaju ovakve pesme i hoće li tvoj novi album biti muzika za zaljubljivanje?


Volela bih da bude. Obradila sam više oblika zaljubljenosti i ljubavi, pa ima prostora da se ljudi prepoznaju. Ljubavnih pesama ima i uvek će ih biti, ali nikad dosta.


 Na skali od jedan do 100, koliko jedva čekaš da igraš dok ne svane dan?


Naravno 100, i to sa ehom.