Svadba velika: hit ili opasna šarada?
Canva

Beovizija i RTS nikako ne smeju promovisati pretnje, nasilje i ubistvo žena kao što je opisano u ovoj pesmi. Krajnje je nedopustivo ustupanje javnog prostora, odobravanje i promocija pesme čiji tekst eksplicitno poziva na nasilje prema ženi ako kaže „ne”, koji promoviše ideju da žena treba da bude „ili moja - ili ničija”, i objašnjava i pravda nasilje kao akt ljubavi.


Sporni tekst pesme je sledeći:


„Poneo sam bombu, poneo sam, draga,

jer te ludo volim, jer te ludo volim.

Došao sa kumom, došao i sa bratom,

da te zaprosim tu pred tvojim tatom.


Ako kažeš ne, ako kažeš ne, ako kažeš ne,

razneću ja sve.

Ako kažeš da, ako kažeš da, ako kažeš da,

svadba velika.


Poneo sam bombu da pokažem svima,

ne sme niko drugi, ne sme da te ima.

Poneo sam bombu najveću na svetu

da raznesem sebe i celu planetu.


Čik mi reci ne, čik mi reci ne, čik mi reci ne,

eksplodiraće.

Ako kažeš da, ako kažeš da, ako kažeš da,

Svadba velika.


Cico, Cico, Cico, volim tebe ja.

Ajde, Cico, Cico, svadba velika.”


RTS je odmah po reagovanju Autonomnog ženskog centra uklonio pesmu sa svog Jutjub kanala. Shvativši ozbiljnost pogrešne poruke koju šalje tekst pesme, u dogovoru sa autorima, doneli su odluku da se izmeni tekst. Autori teksta, Nikola Burovac i Danijel Đurić, navode da nisu uspeli da pronađu adekvatan autorski izraz pokušavajući da dodaju šaljivi ton kompoziciji, zbog toga se izvinjavaju i naglašavaju da nisu imali nameru da promovišu nasilje.

LukaP (Wikipedia)
LukaP (Wikipedia)

RTS je odgovorio Autonomnom pokretu žena da pesma sa izmenjenim tekstom ostaje kandidat za Beoviziju i da želi jasno staviti do znanja da čvrsto stoji na strani borbe protiv nasilja nad ženama.


Tekstovi pesme su izmenjeni na veb lokaciji RTS-a i nova pesma je objavljena na njihovom Jutjub kanalu.


Da dodamo malo šaljivog tona: umesto „bombe”, sada „poneo sam burmu, dijamant je pravi”, a umesto „eksplodiraće”, sada „srce boleće” i uz sve to, sada je „najlepša na svetu”. Tipično, zar ne?


Muzičke numere naše popularne kulture veoma često promovišu nasilje nad ženama i iz tog razloga je od izuzetne važnosti da se promociji ovakvih vrednosti stane na put, naročito ukoliko ona dobija medijski prostor na svim platformama javnog servisa Srbije.


Autonomni ženski pokret veruje da je život bez nasilja osnovno ljudsko pravo i u skladu s tim obezbeđujе specijalističku podršku ženama, podstiče individualni i institucionalni odgovor na nasilje muškaraca nad ženama, kao i bilo kakvo promovisanje nasilja i time doprinosi jačanju građanskog društva Srbije.


Statistike kažu da u Srbiji svake godine bude ubijeno između 30 i 40 žena u porodično-partnerskom nasilju. Ujedinjenim snagama moramo delovati da se se ovakva situacija promeni, a to se neće desiti dok svi akteri u društvu ne preuzmu odgovornost za sprečavanje nasilja nad ženama, kao i njegove promocije.