Sija: Preko trnja do zvezda

Foto: last.fm

Talentovana australijska umetnica, Sija, dugo je čekala da bude prihvaćena u svetu muzike. Zahvaljujući ocu muzičaru i majci pevačici, od ranog detinjstva bila je izložena uticajima najrazličitijih muzičkih žanrova. Njeno bezbrižno detinjstvo prekinuto je očevim napuštanjem porodice i njegovim odbijanjem da je podrži u nameri da se bavi muzikom.

Nakon što je u svojoj rodnoj Australiji prodala samo 1200 kopija prvog albuma, zapitala se da li da nastavi svoju pevačku karijeru, ili da se oproba u nekom drugom zanimanju. Selidba u London predstavljala je novi početak. Međutim, nekoliko dana pre dolaska saznaje da joj je verenik poginuo.

Ovaj nesrećni događaj poslužio je kao inspiracija za njen drugi album, „Healing is difficult”. Mlada Sija je sama napisala sve pesme, ali je u procesu stvaranja koristila razne droge i veliku količinu alkohola. Ni ovo ostvarenje nije doživelo komercijalni uspeh.

Teško je zamisliti da je neko ko danas gospodari top-listama širom sveta imao ovakve poteškoće na početku karijere. Problemi sa drogom, depresijom, zavisnošću od lekova i alkohola, traju narednih nekoliko godina. Za to vreme, snimila je još nekoliko (ne)uspešnih albuma. Svojevremeno je izjavila da je često razmišljala o samoubistvu.

Ipak, odlučila je da se izleči, ali i da prekine svoju pevačku karijeru. Počela je da piše za druge izvođače pop muzike. Trebalo joj je nekoliko meseci da svoj stil pisanja prilagodi ovom žanru, ali joj se to višestruko isplatilo. Ubrzo je dobila priliku da kao autor učestvuje na albumu čuvene Kristine Agilere. Uprkos namerama, Sija je iste godine izdala album „We are born”. Ovo ostvarenje postiglo je mnogo veći uspeh nego svi dotadašnji albumi, ali istovremeno mnogo manji od uspeha koji je usledio u budućnosti.

Sia_red_carpet_look_showing_face_1_iphone_640_1.jpg
Foto: womansday.com

Jedna od prvih asocijacija na Siju je svakako pesma „Titanium”. Da se poznati di-džej Dejvid Geta nije dosetio da zadrži njen glas na matrici (pesma je prvobitno namenjena Ališi Kiz), Sija bi verovatno ostala upamćena “samo” kao tekstopisac nekih od najvećih hitova tekuće decenije.

Usledile su pesme napisane za Rijanu, Bijonse, Kejti Peri i mnoge druge zvezde. Po sopstvenom priznjanju, planetarno popularni Rijanin hit, „Diamonds”, Sija je napisala za manje od 15 minuta. Kritičari joj zameraju to što ovu pesmu nije zadržala za sebe, ali se ona nikada nije pokajala zbog toga. Jedina numera koju nikada nije ponudila drugima je „Chandelier”. Pesma je previše lična, jer govori o pevačicinoj borbi sa alkoholizmom.

-profesionalno_odevanje.gif

Činilo se da su se godine posvećenog rada isplatile. Sija je konačno dobila medijsku pažnju koju je odavno zaslužila. Međutim, njen izbor je bio da se sakrije – U spotovima se nije pojavljivala od 2010. godine, a u javnosti je nosila ogromne, crno-bele, sada već prepoznatljive perike. Želela je da se svi koji dođu na njen nastup fokusiraju na muziku, a ne na njen izgled. U privatnom životu ne skriva lice, već to čini samo ako zna da će se oko nje naći kamere.

ad_196396882_e1455466089467.jpg
Foto: metro.co.uk

Kada je objavila spot za pesmu „Elastic heart“, koji je sama režirala, naišla je na negativne kritike i optužbe za propagiranje pedofilije. U ovom video zapisu, dvanaestogodišnja devojčica, Medi Zigler, i poznati glumac Šija Labuf, nalaze se u kavezu, obučeni u trikoe boje kože. Sia se javno izvinila svima koji su ovo ostvarenje shvatili kao pokušaj prikazivanja pedofilije. Naglasila da je želela da prikaže emotivan, ali istovremeno disfunkcionalan odnos oca i ćerke, ili čak borbu dve ličnosti koje se sukobljavaju u jednoj.

Shvativši da je privukla pažnju publike i medija, odlučila je da snimi album na kome će se naći pesme koje su druge zvezde odbile. Sija ih je smatrala potencijalnim hitovima. Pokazalo se da nije pogrešila u proceni – Album "This is acting”, doživeo je ogroman uspeh širom sveta. Ipak, Sija ne voli turneje, jer se na njima oseća usamljeno i isrpljeno. Smatra da to vreme može da posveti pisanju novih tekstova i da pri tom razmišlja kome da ih ponudi.

Ne slaže se sa tretmanom koji žene koje se bave javnim poslom imaju u medijima. Od javnih ličnosti se očekuje da neprestano budu našminkane, obučene u najnoviju odeću poznatih dizajnera… Skrivanjem lica u javnosti, Sija nemo protestuje protiv ove pojave.

Izjašnjava se kao vegan i veliki je ljubitelj prirode i životinja. Ima nekoliko pasa i svake godine određenu sumu novca donira organizacijama koje se bave očuvanjem prirode.

Nedavno je priznala da se sve teže nosi sa pritiskom javnosti. Smatra da su svi muzičari nesigurni i opsednuti mišljenjem publike. Plače pre skoro svakog nastupa, jer se plaši da će pogrešno otpevati neke tonove i time razočarati publiku. Česti napadi panike teraju je da razmisli o povlačenju sa scene.

Sija za sada uspešno održava ravnotežu između misterije i prisutnosti, komercijalnog i umetničkog izraza, straha i hrabrosti da se suoči sa publikom i svim svojim problemima. Ova pevačica može poslužiti kao inspiracija svima koji ne veruju u sebe i koji žele da odustanu ili nestrpljivo čekaju priznanje za svoj rad. Ostaje nam samo da se nadamo da će Sija još dugo stvarati i dozvoliti nam da uživamo u njenom raskošnom glasu.

Katarina je ekonomista u pokušaju, ljubitelj književnosti, muzike, prirode i životinja.