Sestre Vilijams: Ljubav i(li) rivalstvo
commons.wikimedia

Takav je slučaj porodice Vilijams, iz koje potiču svetski poznate teniserke, Venus i Serena. Iako nije bilo lako odrastati na ozloglašenim ulicama Komptona, njihovi roditelji su se trudili da ih svuda prate i nadgledaju njihov razvoj. Zato su odlučili da detinjstvo sestara bude usmereno ka tenisu, sportu koji će ih kasnije proslaviti, kao i da ih samostalno školuju, kako bi mogle da treniraju najmanje šest sati dnevno.

Rasizam ih je pratio sve dok nisu osvojile prve turnire. Teniski klubovi su smatrali da će im prijem crnačkog stanovništa uništiti reputaciju. Zato je otac sestara Vilijams, Ričard, odlučio da preuzme ulogu njihovog trenera. Molio je okolne klubove da mu daju iskorišćene teniske loptice, kako bi sestre mogle da neometano vežbaju. Iako nikada nije trenirao tenis, potrudio se da napiše plan njihovih karijera na 78 strana. Kada su Venus i Serena ušle u svet profesionalnog tenisa, Ričard je bio zapažen zbog samostalnog snimanja svakog meča kamerom. Mnogi kladioničari, novinari i poznavaoci ovog sporta, optuživali su ga za nameštanje mečeva, ali to nikada nije dokazano. Činjenica je da je svaki izlazak sestara na teren, kako međusobno, tako i protiv drugih rivalki vrlo neizvestan - do samog kraja se ne zna ko će pobediti.


commons.wikimedia
commons.wikimedia

Put koji je vodio sestre do uspeha, bio je trnovit i težak. Starija sestra, Venus, uvek je pružala podršku mlađoj, Sereni, i bila njen uzor. Kako bi bile izdržljivije na terenu i učinile svoju igru kompletnom, roditelji su insistirali da se one bave tekvondom, baletom i plesom. Iako se očekivalo da će Venus prva osvojiti neku značajniju titulu, u tome ju je pretekla Serena, koja je 1999. godine osvojila svoju prvu Grend slem titulu (US Open). Godinu dana kasnije, Venus osvaja Vimbldon.


Pitanje ljubomore postoji, ali se niko ne usuđuje da ga glasno postavi. Svi se pitaju da li je Venus osećala barem malo zavisti kada su joj najvažnije titule izmicale upravo zbog rođene sestre. U dokumentarnom filmu „Venus i Serena”, koji se bavi osvrtom na najznačajnije trenutke iz života sestara, Venus je priznala da je osećala izvesnu dozu ljubomore zbog toga što nije bila prva koja je osvojila neki od četiri najznačajnija turnira. Teško su joj pali i uzastopni porazi u finalima Grend slem turnira, koje je izgubila upravo od svoje sestre. Ipak, poznavaoci tenisa ove susrete sa početka milenijuma ističu kao vrhunac njihovog suparništva.


commons.wikimedia
commons.wikimedia

Kada se zanemari rivalstvo, ostaju samo ljubav i podrška. Serena je nakon jednog od mnogobrojnih finalnih mečeva izjavila da se nikada nije zapitala koliko je titula izgubila zbog sestre, već je svaku titulu cenila zahvaljujući podršci svojih bližnjih. Uspehu se raduje cela porodica, bez obzira na to ko je osvojio novi pehar.


Osim po mnogobrojnim pojedinačnim uspesima, sestre Vilijams će ostati upamćene i po titulama koje su zajedno osvojile u dublu. Među njima se izdvajaju tri zlatne medalje osvojene na olimpijskim igrama (Sidnej, Peking, London). Gledaoci ističu da su ovi mečevi posebni, zato što sestre na terenu izgledaju kao da se zabavljaju.


Publika im je najčešće naklonjena, ali je zabeležen i jedan neprijatan slučaj u Indijan Velsu, 2001. godine. Tada je zbog zdravstvenih problema Venus predala polufinalni meč Sereni, zbog čega je Serena u finalu osetila gnev i burnu reakciju publike. Obožavaoci belog sporta smatrali su da je predaja meča bila dogovorena, te su zviždali Sereni, a uvreda nisu bili pošteđeni ni ostali članovi porodice koji su bili u publici. Zbog celokupne situacije, sestre su izbrisale ovaj turnir iz svog kalendara sve do pre nekoliko godina, kada su odlučile da zaborave ružne uspomene i ponovo zaigraju u Indijan Velsu.


commons.wikimedia
commons.wikimedia

Uspesi u profesionalnoj sferi bili su propraćeni mnogobrojnim ličnim tragedijama. Teško im je pao razvod roditelja, 2002. godine, a najveća tragedija koja ih je zadesila je ubistvo njihove polusestre Jetunde, koja je 2003. godine stradala u obračunu uličnih bandi. Pratili su ih i zdravstveni problemi, koji su kulminirali 2011. godine. Tada je Venus saznala da boluje od Sjogrenovog sindroma, dok je Sereni dijagnostifikovana plućna embolija. Ipak, uz pomoć adekvatne terapije, međusobne podrške i jake volje, obe sestre su se vratile na teren i nastavile da pišu istoriju.


U mnogobrojnim intervjuima, Serena ističe da su sestre Vilijams na najbolji način dokazale da je moguće biti neprijatelj na terenu, a van njega iskazati sestrinsku i prijateljsku ljubav. Osim ljubavi prema tenisu, dele i interesovanja vezana za modu. Obe imaju svoje pristupačne modne linije, koje omogućavaju obožavaocima širom sveta da obuku neki od komada u čijem dizajniranju su učestvovale njihove omiljene teniserke.


Čini se da su mediji u velikoj meri doprineli pretvaranju sestrinskog rivalstva u senzacionalizam. Sa druge strane, psiholozi smatraju da je prirodno da sestre koje jedna protiv druge igraju od najranijeg detinjstva, jedna drugu vide kao inspiraciju za postizanje uspeha, a ne kao prepreku. Zdrava konkurencija među decom uvek mora biti propraćena međusobnom ljubavlju i poštovanjem, a očigledno je da je porodica Vilijams to na vreme prepoznala.