Rachel Carson, žena koja je spojila nauku i književnost
wikimedia commons

Rođena je 1907. godine i odrastala je na farmi u Pennsylvaniji. Magistrirala je zoologiju na Johns Hopkins Univerzitetu, ali nakon smrti oca, odustala je od daljeg školovanja privremeno kako bi bila uz ostale članove porodice. Postala je druga žena koja je radila sa Bureau of Fisheries, istovremeno pisajući radio priče o morskim stvorenjima.


Kada nije bila na poslu u vladi, pisala je o životu u divljini. Njeno poetsko izražavanje pomoglo joj je u potrazi za kreativnim ljudima, koji su je inspirisali da nastavi tražiti dalje i istraživati više. Sve sa ciljem promjene svijesti društva.


Objavila je svoju prvu knjigu pod nazivom Under the Sea Wind, koja nije prošla zapaženo, ali je zato druga knjiga The Sea Around Us postala neočekivani hit. Dobila je Međunarodno Književno priznanje i dala otkaz na trenutnom poslu, kako bi napisala The Edge of the Sea.


U to vrijeme u Americi pedesetih, počeli su se korititi pesticid DDT koji su veoma toksični, a čije velike količine mogu prouzrokovati oštećenja jetre. DDT se koristio svuda, od sprejeva protiv komaraca, do plodova prilikom sađenja.

wikimedia commons
wikimedia commons

Rachel je bila zabrinuta i smatrala je da je neophodno alarmirati javnost o njihovoj upotrebi. Kada je dobila pismo od stare prijateljice, Olge Huckings, shvatila je da je stanje alarmantno. Ptice su umirale, a biljke nepovratno oštećee, što je navelo da sve to dodatno istraži i napiše svoju najbolju i najvažniju knjigu “Silent Spring”.

Njena istraživaja su otkrila da DDT truje stoku, ubija ribe, oslabljuje ptičija jaja, nakon čega su je pozvali da govori i ispred američkog Senata.

Umrla je 1964. godine samo dvije godine nakon što je objavljena njena knjiga. Međutim, uspjela je u namjeri da skrene pažnju i podigne svijest o problemu izumiranja vrsti, radi korištenja pesticida. Njen rad je direktno uticao i na osnivanje Agencije za zaštitu okoliša, koja je pokrenula pokrete za zaštitu okoliša širom svijeta.


Knjiga je postala najprodavanija u nekoliko zemalja, uključujući SAD i postala ključni faktor u zabrani upotrebe DDT u Americi 1972 godine. Ona je ostala upamćena kao začetnica svetskog pokreta za zaštitu životne sredine.Izvor: Lola magazin