Prvi transrodni Britanac koji će roditi dete

Foto: pixabay

Priredila: Marija Jakić

Hejden Kors, koji želi proći potpunu transformaciju u muškarca, rođen je kao djevojčica, ali je od puberteta počeo sa hormonskim tretmanom. Privremeno je zaustavio proces tranzicije kako bi rodio dijete, ali planira nakon poroda promijeniti i u potpunosti pol. U intervjuu koji je dao za britanski časopis The Sun izjavio je kako ne bi pokušavao preko društvenih mreža, da je postojala mogućnost pomoći zdravstvenog fonda Engleske.

U sedamnaestoj sedmici trudnoće ističe kako vjeruje kako će biti odličan otac, jer je u potpunosti spreman posvetiti se odgoju djeteta. Međutim, nakon što su mu odbili zamrznuti jajne stanice prije potpune tranzicije, koja iznosi 4000 funti, primoravali su ga da se odluči na onlajn potragu, koja je uspješno završena. Nakon porođaja nastaviće sa daljim procesom, što će značiti uklanjanje grudi i jajnika.

expecting_1400878_960_720.jpg
pixabay

U bolnicama Engleske ističu kako se u prosjeku 3000 transrodnih osoba godišnje podvrgne zahvatima promjene pola. Procedura iznosi 29000 funti po pacijentu uključujući i intenzivnu njegu nakon zahvata. Nakon što rodi dijete, vratiće se u bolnicu kako bi se u potpunosti podvrgnuo operaciji promjene pola. Uprkos tome što možda djeluje začuđujuće, ovo nije prvi slučaj muškarca koji je rodio dijete, jer je ranije to bio slučaj Tomasa Bitija iz Arizone, koji je rodio 2007. godine. Danas je on otac kao i svi drugi, posvećen, prepun podrške i primjer svojoj djeci da ne postoje nikakve barijere, osim onih u ljudskim umovima.

Izvor: Lola Magazin

Pročitajte i:
Tina Tarner: Jednostavno, neuništiva!
Lejdi Gaga: Na ivici slave
Žene u stripovima: zavodnice, ratnice, ubice…