Prva žena koja je osnovala ženski fudbalski tim
youtube

Jedna od najznačajnijih je definitivno i Neti Hanibol (Nettie Honeyball)  koja je osnovala prvi ženski savezni fudbalski klub ,,British Ladies” (,,Britanske dame”). Osim što ga je osnovala, Neti je bila i jedna od igračica.


Ne postoji mnogo informacija o ženi koja je osnovala prvi fudbalski klub. Ono što se sa sigurnošću zna jeste da je Neti Hanibol bio pseudonim, a njeno pravo ime je bilo Meri Hatson (Mary Hutson).


U trenutku kada je Neti osnovala ,,British Ladies” živjela je u Krauč Endu, sjevernom dijelu Londona, no nije poznato da li je porijeklom iz tog kraja. Postojale su glasine o tome da ona možda potiče iz porodice srednje klase iz Pimlika u centralnom Londonu.

Stoje: Lili Lin, Neti Hanibol, Vilijams, Edvards, Ide. Sede: Kompton, F. B. Fen, Neli Gilbert, P. Smit, Roza Tir, Bigs (commons.wikimedia)
Stoje: Lili Lin, Neti Hanibol, Vilijams, Edvards, Ide. Sede: Kompton, F. B. Fen, Neli Gilbert, P. Smit, Roza Tir, Bigs (commons.wikimedia)

Godine 1894. Neti je u novinama objavljivala oglase za igračice u ženskom fudbalskom timu. Javilo joj se 30 žena i tako je 1895. godine nastao fudbalski klub ,,British Ladies”. U osnivanju joj je pomogla Lejdi Florens Diksi (Lady Florence Dixie), a klub ,,British Ladies” su činile većinom žene iz srednje klase.


Neti je fudbal opisivala kao ,,mušku igru koja bi takođe mogla biti i ženska”. Zbog njene kampanje na prvoj utakmici fudbalskog kluba ,,British Ladies” bilo je više od 12.000 ljudi.


Dok su neki novinski izvještaji o utakmici bili obeshrabrujući, novine ,,The Sportsman” su pozitivno gledale na cijelu priču te su objavile sljedeće:


,,Ne mogu da vjerujem da bi muškarci pokazali bolje znanje ili vještinu u igri. Mislim da žena fudbalerka neće nestati zbog članaka koje su pisali stari muškarci iz saosjećanja prema fudbalu kao igri i težnjama novih mladih žena”.

youtube
youtube

Te ,,nove mlade žene” najbolje je utjelovila Neti koja se najviše isticala u pripremama za utakmicu.


,,Osnovala sam fudbalski klub ‘British Ladies’ kako bih svijetu dokazala da žene nisu ‘ukrasna i beskorisna’ stvorenja kakvima ih muškarci zamišljaju. Radujem se vremenu kada će žene moći da sjede u Parlamentu i imaju glas po pitanju poslova”, izjavila je Neti u February 1895. godine, a prenosi FIFA.


Ta njena želja je ostvarena 1918. godine, kada je Britanska Vlada zakonom odobrila da žene budu članice Parlamenta.
Izvor: Lola magazin