Prst u oko: Jelena Andonović promovisala debi album
Photo: Antonio Anhel

Veče je otvorio voditelj Darko Mitrović, ispričavši šaljivu priču sastavljenu od naslova pesama sa albuma. Nakon gromoglasnog smeha publike, Darko se uozbiljio i Jelenu jasno predstavio kao velikog lafa, prijatelja do koske i nezavisnu i jaku, mladu ženu koja je uspela da se izdvoji u svetu punom replika.

Nakon toga, na scenu je stupila Jelena sa papirom na kome je pisao govor. Ipak, spontana, kao i uvek, ostavila je papir po strani i iskreno i emotivno se zahvalila porodici, prijateljima i svim saradnicima, bez kojih njen debi album ne bi ugledao svetlost dana.

Jedinstvena prilika za haljinu

Posebnu zahvalnost Jelena je uputila Gordani Milećević, koju je predstavila kao sve svoje u životu.

Još za vreme bolničkih dana, kada je ležala skrhkana bolovima zbog polomljene butne kosti, Gordana je, kako kaže, bila sigurna da će Jelena objaviti album. Takođe, Gordana je zaslužna i za Jelenin izgled na promociji. Naime, ona je pre dve godine pronašla jednu interesantnu haljinu, a Jelena joj je obećala da će je obući na dan promocije albuma – i tako i bi.


Posle ovog lepog uvoda, usledio je kratak nastup Jelene i njenog benda, kojim su predstavili nekoliko pesama sa debi albuma. Nakon svirke, domaćica večeri se zahvalila svima koji su došli, ali i onima koji su je godinama osporavali, jer su joj time samo davali vetar u leđa.

„Nema lepše motivacije, nego kad u tebi izazovu srpski inat. Svi te mrze, a ti i jak i lep i pametan. Samo guraš napred.”

Na pitanje našeg portala, kome to, u stvari, gura prst u oko ovim albumom, Jelena odgovara: „Upravo njima. Nezaobilaznom delu srpskog društva – malograđanskim inferiorcima.”

Takođe, pitali smo je i šta znači danas i ovde biti uspešna žena, a pritom ne podlegati željama mase, izbacivanju grudi i zadnjice, već isticanju sopstvenih kvaliteta i dela. S tim u vezi, Jelena je rekla:

„Pre svega, žena mora da se mane ideje da je muškarac taj koji treba da je ispuni, već ona sama mora da ispunjava svoje snove i želje, tako što će snagu pronalaziti u umetnosti, poslu, bliskim ljudima... To je, bar, ono što ja radim.”

Na temu kritika i osporavanja njenih sposobnosti, samo zato što je žena, Jelena kaže da je često bila meta, pre svega zbog psovki, koje se često pojavljuju u njenim tekstovima. Međutim, ona tvrdi da su psovke potpuno zanemarljive, kada realno sagledamo kakve nam se sve vulgarnosti prikazuju na televiziji u sred dana.

„Često sam dobijala komentare o svom rečniku. Mnogi kažu da sam lepa i mila, ali kada progovorim...”

Jelena ne veruje da će se takvo stanje i položaj žena promeniti uskoro, jer smo još uvek veoma patrijarhalno društvo. 

Posveta kao večna zahvalnost

S obzirom na to da je Jelena nekima poznata iz književnih voda – naime, ona je objavila roman „Srbikon” i knjigu poezije „Sve i više od toga” – pitali smo je kako je odlučila da se oproba i u muzici, na šta je odgovorila:

„Dugo sam pevala po klubovima uz akustičnu gitaru, a onda sam upoznala svog, nažalost, sada preminulog dečka 2013. godine. Došla sam na sešn na kom je radio hip hop fristajl, čula njega i bila oduševljena. Tako sam se napunila inspiracijom i počela da pevam. Uspeli smo da se pronađemo, a on je taj koji me je motivisao. Nažalost, on je poginuo, ali je ovaj album posvećen njemu.”

Photo: Antonio Anhel
Photo: Antonio Anhel

Na promociji su se, među brojnom podrškom, pojavili glumac Žarko Stepanov i muzičar Nemanja Nešić. Iako je publika insistirala na nastavku svirke, bend je otišao sa bine, ali to nije značilo kraj. Svi okupljeni su ostali u Poletu da zajedno sa Jelenom slave njen uspeh i uživaju u ostatku večeri.

Ukoliko i vi želite da čujete neke od ovih veoma originalnih pesama, to možete učiniti ovde