Princeza Tiana: Diznijeva priča o istrajnosti

FOTO: Walldevil

Tiana je konobarica koja je imala san da jednog dana otvori svoj restoran. Kako bi ga ostvarila, radila je čak dva posla i često nije stizala ni da se odmori, ni da odspava. Svi su je obeshrabrivali, ali ona je znala da će uspeti ako bude dovoljno vredno radila. Negde u međuvremenu se pojavio i princ - žaba. Za razliku od ostalih bajki, ovaj princ joj nije pomogao da ostvari san, već je i nju pretvorio u žabu. Zajedno sa njim Tiana je prošla kroz mnoga iskušenja, ali na kraju je uspela. Otvorila je svoj restoran, a princ joj se pridružio u radu. Kao i u svim bajkama, živeli su srećno do kraja života.

princess_and_the_frog.jpg
FOTO: mythcreants.com

Ova Diznijeva priča o istrajnosti razlikuje se od ostalih bajki koje poznajemo. Za početak, Tiana nema želju da se uda za princa, već da pokrene sopstveni posao. Princ nije hrabri junak koji je spašava iz nevolje, već je lenji pevač koji samo želi da se zabavlja. Međutim, ljubav ga menja, i na kraju princ sledi Tianin san, umesto da bude obrnuto, što je veliki iskorak iz ustaljenih struktura bajke.
Uprkos svemu tome, priču o Tiani i princu mogli bismo nazvati univerzalnom. Iako smeštena u Nju Orleans početkom 20. veka, može se primeniti na bilo koje doba, jer su žene uvek bile potcenjivane, posebno ako su odudarale od unapred utvrđenih normi i očekivanja da budu domaćice i rađaju decu.

Žene preduzetnice nikada nisu imale podršku za svoju viziju, jer su se usudile da iskorače iz ustaljenog obrasca supruge, majke i domaćice. Njima je, pre svega, bila potrebna hrabrost. Hrabrost da pokrenu sopstveni posao, jer sve treba staviti na kocku, a zatim treba živeti sa osudama okoline koja ide lakšim putem i nikada se ne trudi da promeni svet u kome živi.

-preduzetnistvo.gif

U Srbiji samo 30 odsto čine žene preduzetnice, prema navodima Vlade Republike Srbije. One nemaju skoro nikakvu pomoć od države, institucija, društva. Zato bi bar trebalo da imaju pomoć svojih najbližih, okoline u kojoj žive, i da ih podstaknu da daju sve od sebe kako bi uspele, a samim tim i unapredile sredinu u kojoj su.

Ako ste žena koja želi da započne sopstveni posao naići ćete na mnogo osuda okoline i danas, čak i ako niste crnkinja koja živi u Nju Orleansu sredinom dvadesetih godina prošlog veka, kao Tiana. U ovo doba takozvane jednakosti žena i muškaraca, i dalje postoje predrasude o ženama preduzetnicama, čak i kada su sposobnije od muškaraca. Međutim, ono što nas Tiana uči je nikada ne odustati. Ma koliko se cilj činio teško ostvariv. Rad i trud uvek bivaju nagrađeni, iako je ponekad potrebno malo više vremena.

Sandra je borac za ljubav, ekologiju i pravdu.