,,Pepeljugin izazov“ djevojke gura u pothranjenost!
flickr (autor: BagoGames)

I to ne zbog toga što im se toliko dopadaju njihove haljine ili dvorac u kojem žive, još manje što baš mogu da shvate poentu i poruku svake od priča čiji su dio, već prevashodno zbog njihovog izgleda – velike oči, duge trepavice, besprijekoran ten, pune usne, duga kosa i što je najvažnije – tanak struk.


Ipak, proporcije u stvarnom životu su mnogo drugačije od onih u bajkama. Ali, baš zbog toga mnoge mlade žene teže tome – ne nužno bajkovitom životu u velelepnom dvorcu, okružene poslugom i fanfarama, već je fokus premješten na fizički izgled. Jer, danas se mnogo toga, ako ne i sve, vrti upravo oko njega…

youtube
youtube

Svako malo nas zaskoče neke nove dijete, neke nove metode i načini da svoje tijelo pokušamo dovesti do savršenstva, što bi u ovom slučaju bilo tijelo junakinja iz bajki. Izgladnjivanja, nezdrav život, loše zdravlje, poremećaji ishrane… samo su neke od drugih strana medalje. Društvene mreže su plodno tle za širenje ovakvih instant recepata za mršavljenje, gdje se vijesti šire brzinom svjetlosti, naročito ako su savjeodavnog karaktera i imaju veze sa ljepotom kao pojmom i mjerilom uspjeha.


Tako iz udaljenog Japana, a koji je na internetu tu na sekund, stiže novi izazov koji vreba djevojke širom svijeta, a tinejdžerke su svakako „prve na udaru”. Ako je već stigao i do nas, a jeste, znači da je već počeo i da uzima danak, znali mi to ili ne. Zato, pripazite šta vaše tinejdžerke rade dok su online, ako već jesu. I pripazite šta djevojke i generalno sve pripadnice ženskog pola rade oko vas, jer biti sklon ovakvim pošastima često ne znači imati između 15 i 20 godina.


Da pojasnim – društvenim mrežama se širi „Cinderella challenge” ili „Pepeljugin izazov”, koji podrazumijeva da se djevojke međusobno takmiče koja će prije ostvariti struk tanak poput Pepeljuginog. Da bi to postigle, moraju dostići indeks tjelesne mase (BMI) 18 – što se smatra pothranjenošću! Normalan indeks tjelesne mase, zavisno od konstitucije, je između 19,1 i 25,9.

youtube
youtube

Kako to igleda u praksi, pa ovako: Računica koliko kilograma treba imati neko da bi se izgledao poput Pepeljuge znači da je visinu izraženu u metrima potrebno pomnožiti samu sa sobom, pa taj iznos pomnožiti s brojem 18. Recimo: 1,70 m x 1,70 m x 18 = 52, pri čemu je 52 željena „Pepeljugina težina”, ali ujedno i težina daleko premala i vrlo opasna za osobu visoku 1,70 metara.


„Japanski hit” na društvenim mrežama uzima sve više maha, a na Twitteru je doveo do prave bure komentara, koji mahom sadrže „hvalospjeve” onih koji su izgubili mnogo kilograma kako bi što bolje odgovorili na „Pepeljugin izazov”.

Indeks tjelesne mase (BMI) je samo okvirni pokazatelj za procjenu tjelesne težine, ali se ipak ne može uzeti kao relevantno mjerilo za procjenu debljine i zdravlja pojedinačne osobe jer ne uzima u obzir tjelesnu građu pojedinca. BMI ne može ilustrovati procenat masnog tkiva u odnosu na mišićnu ili koštanu masu, a to su osnovni kriteriji za procjenu je li određena osoba debela ili mršava.


Inače, smatra se da je za žene premali BMI onaj manji od 19,1, a kod muškaraca 20,7. Blago povišen iznosi 25,9-27, odnosno 26,5-27,8, dok je visoki 27,4-32,3, odnosno 26,5-27,8, previsoki 32,4-45, odnosno 31,2-4, a izrazito visok veći od 45.


Ipak, svaki nasilni pokušaj da se postigne nešto što postoji samo u bajkama je ravan ludosti. Ako uz to ima i poražavajuće dejstvo na zdravlje, dolazimo do jasne računice, zvala se ona BMI ili ne – „Pepeljuginu dijetu” bi trebalo ostaviti tamo gdje i pripada, u fantastičnom, fiktivnom svijetu bajki.


Izvor: Lola magazin