Ovo je najpedantnija žena na svetu!

Foto: Social Work Career

Sa 16 godina Mari Kondo je imala napad panike. Onesvestila se u sobi i dva sata je bila bez svesti, ali kad je došla sebi, javila joj se ideja da otvori savetovalište gde bi mogla da pomogne ljudima da dovedu u red svoj život. Rodila se metoda KonMari, koja je dobila ime po njoj, a odatle i fenomen koji danas ima oko 5 miliona pratilaca širom sveta. Danas je Mari Kondo vodič u održavanju reda i u ličnom usavršavanju.

Njen „poslovni“ put je započeo još kad je imala pet godina. Mala Mari nije čeznula za odlaskom u park ili za slaganjem puzli, već je čitala rubrike o dekoraciji u časopisima na koje je bila pretplaćena njena majka. Volela je, takođe, da sređuje svoju sobu, što je zaista neobično za jednu devojčicu (suvišno je reći da roditelji svakodnevno vode bitku sa svojom decom da ne pretvore kuću u potpuni haos). Vremenom, strast za održavanjem reda je rasla i išla je dalje od njene sobe, da bi potom prešla na čitavu kuću, a onda i na kuće njenih prijatelja i poznanika. Sa 15 godina već je pročitala sve knjige o uređivanju koje su bile objavljene u njenoj zemlji.

EU%20GIF.gif

Osim što putuje po Japanu zbog posla, Mari Kondo je i napisala pet knjiga. U Španiji je za sad objavljena samo jedna: „Čarolija reda – tehnike za uređivanje tvoje kuće...i tvog života!“, koja čeka svoje osmo izdanje. Na svetskom nivou, prodato je više od 3 miliona primeraka i prevedena je na 40 jezika. Časopis Tajm (Time) ju je prošle godine uvrstio u 100 najuticajnijih ljudi na svetu. Japanska televizija je napravila emisiju, a američki kanali Fox i NBC zajedno rade na sitkomu inspirisanim njenim likom i delom.

Poslednjih nedelja Kondo promoviše svoju novu knjigu „Iskra radosti: ilustrovani vodič japanske umetnosti uređivanja“. Početkom godine ju je predstavila publici u predstavništvu onlajn bibliteke Barnes&Noble u Njujorku gde je prisustvovalo na stotine njenih čitalaca kojima je metoda ove uspešne Japanke pomogla da srede svoj život. List Gardijan (The Guardian) piše da je jedan od prisutnih čitalaca rekao da bi svoje iskustvo mogao da opiše kao „put ka prosvetljenju ili samoostvarenju“.

09_kondo_lede_NOVA.jpg

Foto: The Cut

Šta predstavlja metoda KonMari?

Radi se o tome da radikalno preuredimo svoj prostor, tako da u njemu ostane samo ono najpotrebnije, uređeno na pravi način. Knjiga počinje upozorenjem: „Ključ je da napravite promenu odjednom da biste iskusili kompletnu promenu ponašanja“. Stoga, prvi korak je da odbacimo sve ono što nam nije neophodno sledeći ovaj savet: treba da sačuvamo samo ono što nas čini srećnim (što može biti problem za osobe koje se mnogo vežu za stvari). Osim toga, stvari treba organizovati prema kategoriji, a ne prema mestu: spojiti sve stvari iste vrste na jednom mestu je vrlo bitno u ovom procesu, jer tako postajemo svesni onoga što imamo. Kondo savetuje da započnemo sa običnim stvarima, kao što je odeća, a da završimo sa onim što predstavlja veći emocionalni teret, kao što su fotografije.

Marie_Kondo_Featured1_NOVA.jpg

Foto: Goop

Ovde leži dobra strana ove metode ili bar ona koja najviše privlači pažnju: preklopiti odeću i ostaviti je u kutije. Mari, na primer, preklapa majice na tri dela da bi bile u vertikalnom položaju i tako mogle da se stave u kutije umesto na police. Prednost je što tako odmah možemo videti koju odeću imamo, a da ne moramo ponovo da je tražimo.

U videu koji sledi shvatićete o čemu se radi.

Ovaj audiovizuelni materijal je u velikoj meri doprineo revoluciji metode KonMari, a na Jutjubu se mogu naći na stotine pratilaca koji pokazuju javnosti kako su sredili svoje ormane primenjujući ovu metodu. Među mnogim savetima Mari Kondo su i ovi: „poštuj svoje hulahop čarape i sokne“ ili „sitan novac ide u deo za sitniš“.

Saveti Mari Kondo ne odnose se samo na održavanje reda u kući, već i na „lično ostvarenje” (samopomoć). Autorka navodi primere nekih klijenata koji su nakon usvajanja njenih saveta odlučili da promene posao ili su uspeli da smršaju. Ako je osoba skeptična, to može da utiče na rezultate željenog cilja, ali što se tiče uređivanja, tu nema nikakve sumnje – metoda KonMari funkcioniše i trenutno je uređeno 3 miliona domova više nego što je to bilo pre dve godine.


Izvor: El Pais