One su revolucionarne modne dizajnerke II

Foto: TribaSpace

Prevela: Katarina Lazić

Karolina Herera

Karolina Herera je oživela jednostavnu eleganciju. Prvi put se pojavila na Međunarodnoj listi najbolje obučenih 1972. godine, a zatim je 1980. godine odabrana za Dvoranu slavnih. Njena drugarica, a kasnije glavna urednica časopisa Vog (Vogue), Dajana Vriland, 1981. godine predložila je Karolini da dizajnira modnu liniju. Upravo to je i uradila - uzorke je napravila u Karakasu, a debitovala svojom kolekcijom u klubu Metropolitan na Menhetnu i dobila odlične kritike. Njene dizajne decenijama su nosile najpoznatije javne ličnosti i pripadnici visokog društva, a njena upečatljiva kombinacija bele otkopčane košulje i suknje od tafta postala je večernji standard, promenivši način na koji se žene doteruju.

9725_content_Carolina_Herrera_Gotham_Magazine_3.jpg

Foto: Gotham Magazine

Dajana fon Furstenberg

Dajanina pletena haljina na preklop od žerseja uzburkala je međunarodni svet mode kada je prvi put predstavljena 1974. godine. Dopala se i samoj urednici časopisa Bazar (BAZAAR), Dajani Vriland, a mnogi su proglasili Dajanin uspeh jednako revolucionarnim kao stvaranje male crne haljine Koko Šanel. Od tada, nastavila je da proširuje svoj brend na globalnom nivou.

Diane_Von_Furstenberg_2.jpg

Foto: The Rug Company

Betsi Džonson

Njene kitnjaste haljine i neobični komadi ostavili su zauvek svoj trag u svetu mode, jer, sa estetskog stanovišta, nema nikog ravnog Betsi Džonson. Zajedno sa svojim saborcem i kućnim modelom, Idi Sedžvik, bila je začetnik njujorške ulične mode kasnih ’70-ih godina. Na kraju krajeva, kako bi njujorška Nedelja mode izgledala bez njenih zloglasnih špagi i premeta na kraju revije?

rs_560x415_150602113704_1024_betsey_johnson_red.jpg

Foto: E! News

Norma Kamali

Libansko-baskijska dizajnerka, pronašla je strast u strukturi, naročito svojim kabastim naramenicama, koje su ’80-ih godina postale nezaobilazni trend ženske odeće. Kamali je stalno stvarala nove oblike, od zloglasnog „kaputa - vreće za spavanje”, do jednodelnih, oivičenih kupaćih kostima, koje je proslavila Fara Fosit iz „Čarlijevih anđela”.

Dona Karan

Dona Karan započela je svoje carstvo kada je izbacila kolekciju ženske odeće 1985. godine, a zatim i svoju mlađu liniju DKNY 1988. godine. Njeno stvaranje lakih, a elegantnih osnovnih odevnih komada postalo je izuzetno uticajno. Rano je shvatila sveopštu potrebu za preobratljivim, praktičnim komadima koji se mogu nositi od jutra do noći, poput njenog pletenog džempera The Cozy, koji može da se nosi na više od dvanaest različitih načina.

donna_karan_306.jpg

Foto: California Women's Conference

Stela Makartni

Aktivisti, kao i uobičajeni zaljubljenici u modu podržali su doprinos Stele Makartni u veganskoj modi. Kao doživotni vegetarijanac i borac za prava životinja, Makartnijeva je oduvek koristila vegansku kožu i krzno za svoju odeću, torbe i modne detalje, još od kad je izbacila liniju pod svojim imenom 2001. godine. Njeni komadi su elegantni i nosivi, podjednako za obične žene i modne entuzijaste.

091015_stella_mccartney.jpg

Foto: InStyle

Vera Vang

Vera Vang pretvorila je svoju strast za venčanjima u ogromno carstvo, kada je otvorila svoj prvi butik 1990. godine. Ubrzo je poremetila tradicionalno svadbeno tržište, praveći atraktivne haljine po različitim cenama. „Pokušavam da donesem malo oštrine tradicionalnom poslu”, rekla je jednom prilikom. Dok njene venčanice nose svi od Kim Kardašijan do Viktorije Bekam, njene haljine zauzimaju posebno mesto u savremenoj modi.

Vera_655x430.jpg

Foto: The Business of Fashion

Sara Berton

Stremeći ka vrhu u modnoj kući Alexander McQueen, Sara Berton prešla je od glavne dizajnerke ženske odeće do kreativnog direktora čitavog Alexander McQueen brenda i radila zajedno sa Mekvinom više od četrnaest godina. U aprilu 2011. godine dobila je globalno priznanje za dizajniranje kraljevske venčanice za vojvotkinju od Kembridža, Kejt Midlton. Otkad je postala kreativni direktor, Bertonova je pravila kolekcije sa naglaskom na ručnom radu, uspostavljajući sebe kao ostvarenog dizajnera. Bertonova je takođe proglašena za jednu od stotinu najuticajnijih ljudi časopisa Tajm u 2012. godini i dobila je orden Britanske Kraljevine za svoje zasluge u britanskoj modnoj industriji.

-profesionalno_odevanje.gif

Alberta Fereti

Italijanska modna dizajnerka Alberta Fereti poznata je po svojim kreacijama, odrađenim tehnikom drapiranja, kao i stilu koji je zasnovan na suptilnoj slojevitosti. Ona s lakoćom pravi kombinacije šifona sa žersejom, koje privlače svačiju pažnju na koktel zabavama. Feretijeva je dizajnirala svoju prvu kolekciju 1973. godine, a 1976. godine bila je suosnivač kompanije za proizvodnju i prodaju odeće - Aeffe. Uprkos tome što su njene haljine jednostavne, krasi ih jedinstveni elegantni kvalitet. Njene dizajne nosile su mnoge velike zvezde, od Anđeline Džoli do Dajane Kruger.

3fb43cea_f131_4edf_9d15_e65a6a9a60a4_seven_hundr.jpg

Foto: How to spend it

Fibi Filo

Fibi Filo je 2008. godine postala kreativni direktor modne kuće Céline. Predvodeći ovu čuvenu kuću, unela je novi život u zastarelu luksuznu kompaniju i postavila estetiku koju će mnogi dizajneri slediti u narednim sezonama: dobro skrojeni delovi sa trunkom minimalističke elegancije. Filina popularnost je ogromna - ona je ikona sa svojim brendom ili bez njega.

Olsenove

Svojom modnom linijom The Row Meri-Kejt i Ešli Olsen dokazale su da su mnogo više od slavnog imena. Bliznakinje su vešte u stvaranju luksuznih komada, dostojnih požude, koje svaka žena želi da poseduje. Ranih dvehiljaditih godina sestre su postale ikone boho-elegantnog stila - inspirisanost vintidž stilom pokazale su u svojoj dostupnijoj liniji Elizabeth&James. Odbor modnih dizajnera Amerike CFDA proglasio je sestre Olsen za najbolje dizajnere ženske odeće 2015. godine.

150522_news_olsen_twins.jpg

Foto: TV Guide


Izvor: Harper's Bazaar


Katarina je kolaž umetnosti i nauke.