Parisa je prva Iranka koja je uspešno pratila fudbalski meč
youtube

Sastala su se dva srednje rangirana kluba u onome što se činilo kao neuzbudljiv meč na Vatani stadijumu u malom provincijskom gradu na sjeveru Irana. Koga briga, zar ne? Ispostavilo se da se nešto vrijedno pažnje ipak desilo tokom ovog meča. Kako mediji prenose, ovo je prvi prvoklasni meč muške lige koji je pokrivao ženski fotograf tj. fotografkinja.


Kako joj je to pošlo za rukom?


Parisa Purtaherian (Parisa Pourtaherian) voli sport, a posebno fudbal i san joj je bio pokrivati profesionalni fudbalski meč. Međutim, od 1981. godine ženama u Iranu je zabranjeno da gledaju igru koju muškarci igraju u šorcevima.

youtube
youtube

Ovo je razlog zašto se Parisa nije mogla pridružiti muškim kolegama na stadionu da fotografiše akciju. Parisa je onda uzela stvar u svoje ruke. Stigla je na stadion tri sata prije meča sa namjerom da pita vlasnike kuća u blizini stadiona da opremu postavi na jedan od njihovih krovova. Naposlijetku, nakon što je meč već odavno počeo, dobila je dozvolu za odgovarajuću lokaciju. Naoružana ogromnim teleobjektivom uspjela je napraviti nekoliko kvalitetnih fotografija utakmice, profesionalno odradivši posao. Na ovaj način nije prekršila, već zaobišla zakon.


Kolege sa stadiona su primijetile njenu predanost i te fotografije su prvo postale viralne u Iranu, a kasnije i širom svijeta.


Diskusija koju je pokrenuo Parisin potez je najnovija u nizu u ovoj državi koja je luda za fudbalom. Žene se duže vrijeme zalažu za ukidanje ove zabrane, a nedavno je snimljen i veoma uspješan film koji prikazuje prerušene žene koje pokušavaju da uđu na stadione i prate mečeve.  Svjetsko prvenstvo u Rusiji ponovo je pokrenulo ovu priču jer su Iranke pratile mečeve i oduševile svojim poznavanjem igre i entuzijazmom, međutim do ovoga trenutka ništa se nije promijenilo po pitanju ove zabrane.


U nastavku pogledajte neke od fotografija koje je napravila tokom meča.

youtube
youtube
youtube
youtube


Izvor: Lola magazin