Mulan, velika predstavnica žena
Pixabay

Mulan je Diznijev film iz 1998. inspirisan kineskom legendom Hua Mulan. Ovaj film je imao uspeha i sa kritikom i sa gledanošću i vremenom se pretvorio u klasik


Fa Mulan je ćerka jedinica čoveka po imenu Fa Zou, vojnog veterana slabog zdravlja. Mulan treba da ide kod podvodačice, jer bi sve žene morale da nađu dobrog muža i tako ispoštuju porodicu.


Porodične vrednosti i uloga žene kao dobre domaćice su ukorenjeni u društvu tog vremena i Mulan se oseća pod pritiskom. Ne oseća se spremnom, ima druge ciljeve i iluzije. Poseta podvodačici je katastrofa i ona se oseća krivom za sramoćenje porodice i zato što ne pronalazi svoje mesto pod suncem. 


U isto vreme, vojska Kine započinje rat protiv Huna, zbog čega car zahteva da po jedan muškarac iz kuće ide u rat. U porodici iz koje je Mulan, jedini muškarac je njen otac, te bi on morao da služi Kini. Mulan se protivi ovoj odluci jer zna da njen otac neće preživeti rat usled lošeg zdravstvenog stanja. Mulan se pretvara da je muškarac, beži od kuće i priključuje se vojsci.

Pixabay
Pixabay

Čast i dužnost Mulan


Vrednosti tradicionalne porodice u patrijarhalnom društvu u kom je muškarac heroj, a žena u senci, ograničena samo na dom, su veoma ukorenjene, međutim, izgleda da se Mulan ne uklapa u te vrednosti.


Tokom posete podvodačici vidimo mlade devojke ukalupljene u norme, euforične povodom traženja dobrog muža. Mulan, s druge strane, sve radi u poslednji čas i nije joj baš jasno šta treba da radi. Ona zna da mora da ispoštuje porodicu i zaista to želi, ali ne uspeva u svom pokušaju.


Na kraju krši sva pravila odlaskom u vojsku umesto oca i to ne čini samo da bi spasila oca, već to radi zbog sebe same. Mora naći svoje mesto pod suncem i dokazati sebi da vredi više od toga da samo bude uzorna supruga.


Kada Mulan odlučuje da se obuče u muškarca, dešava se nešto veoma simbolično. Ona krati kosu mačem svog oca. Ovaj detalj bismo mogli da jednostavno shvatimo kao promenu Mulan, početak avanture, međutim u ovome ima nešto više. Kosa kao i mač imaju simboliku.


Pixabay
Pixabay


Ukoliko razmislimo o mitologiji i viteškim romanima shvatićemo da je mač oduvek povezivan sa čašću. Mač je još jedan deo čoveka koji ga prati. Predstavlja pobede, lično odrastanje i čast u ratu. Svaki veliki vitez ima svoj mač i uz pomoć njega pobeđuje u bitkama.


Mač koji koristi Mulan je mač njenog oca, kojim je doneo čast svojoj porodici. Kosa koju seče mačem takođe ima simboliku časti, jer ako pomislimo na Samsona, kosa simbolizuje njegovu snagu i čast. U isto vreme, kosa simbolizuje i ženstvenost.


Isto kao i u Pesmi o Sidu, brada Sida je odraz njegove časti i u što je više bitki pobeđivao, njegova brada je bila gušća. Tako vidimo jednog ratnika u Mulan, sa dugom belom bradom koja simbolizuje mudrost i nosi veliku čast.


Žena u filmu Mulan


Kako smo uspeli da vidimo, uloga žene u društvu koje je predstavljena u filmu je sekundarna. Mulan je potpuno atipičan ženski lik i nikad viđen u Diznijevim filmovima do tad. Mulan je buntovnica, žena koja krši pravila i dokazuje da svaka žena može da uradi ono što nameri, jer nijedan čovek nije bolji od žene.


Kada car traži pomoć od sela, on to traži samo od muškaraca u porodici, kog ne može nikad da zameni žena, makar muškarcu zdravlje bilo ugroženo. Mulan ovo smatra nepravdom, jer je ona mlada i može da služi svojoj zemlji. Ona se oslanja na inteligenciju i mudrost, ona je žena sa kojom može da se razgovara, ima osobine koje vojnici nisu očekivali da će naći u jednoj ženi.


Pixabay
Pixabay


Za Mulan, stvari nisu bile lake na početku. U svakom slučaju, ona prevazilazi samu sebe i dobija naklonost i poštovanje ostalih vojnika. Kada je tu prvu prepreku savladala, otkriva se da je žena pa neki vojnici ne mogu da je prihvate iako im je pomoga u mnogim situacijama i pokazala se kao sjajna ratnica.


Uprkos predrasudama Mulan je prava heroina, krši sve kanone i stereotipe i spasava svoju zemlju i dokazuje da nije manje vredna samo zato što je žena.

„Feminista je svako ko priznaje jednakost i humanost i u muškarcu i u ženi”, Glorija Štajnem

Mulan nije princeza i jedva da se aludira na njenu lepotu. Daleko je od prototipa Diznijeve princeze. Ona je prikaz obične žene, žene sa težnjama i željom da prevaziđe samu sebe i da dokaže da nije manje vredna od muškarca.

„Žena bez muškarca je kao riba bez bicikla”, Glorija Štajnem

Izvor: La mente es maravillosa