Michalina Wislocka i prvi seks vodič u Istočnom bloku
pixabay

Objavljivanje knjige 1976. godine dovelo je do veće otvorenosti i zanimanja u javnosti o nečemu u čemu se pod željeznom zastavom nije pričalo – seksu. Rasprodana u sedam miliona primjeraka, čini se da je bila od koristi mnogima, a kako se govori ova knjiga učinila je da „Poljaci konačno otkriju šta je orgazam.” Knjige su kopirane, štampane ilegalno i dijeljene na svaki način. Većina domaćinstava u Poljskoj imala su svoj primjerak, koji se kasnije prenosio generacijski.

Slobodno izdavaštvo?

Michalini je trebalo preko deset godina da se izbori sa pokušajima cenzure i objavi knjigu u kojoj je u svojim studijama otkrila više nego što su američki istraživači do tada.  A kada je napokon uspjela, od zarade Michalina je iznajmila stan, kupila pisaću mašinu, mikroskop i ginekološku stolicu – nešto za što tada ljudi nisu bili ni čuli.

youtube
youtube

Njeni djelo  „Art of loving“ nije samo knjiga o seksu, ona  svjedoči o vremenu i životu u kojem je nastajala. Komunistički cenzori otežavali su objavljivanje bilo čega o seksualnosti, a pogotovo nisu željeli da u javnost dospije nešto što se može smatrati seksualnim priručnikom. Iako se kao službeni datum objave knjige uzima 1976. godina govori se da je knjiga puštena u svijet čak dvije godine ranije, kada je jedna od cenzorica ukrala rukopis i pustila ga na crno tržište. Stvar je dodatno bila otežana jer je upravo žena napisala takvu knjigu. Wislocka je prva žena koja je 70-ih u Poljskoj počela govoriti o zadovoljstvu žene, kontracepciji i svjesnom majčinstvu.


Čak i nakon što je „odobreno“ štampanje, autorka se susrela sa problemima jer je željela ilustrovati knjigu. Ilustracije su bile odobrene, ali su bile toliko male, da je jedini način kako bi se nešto vidjelo bilo korištenje različitih boja tako da je ženska figura bila bijela, a muškarac crn, što je opet naišlo na neodobravanje jer „zašto je bijela žena sa crnim muškarcem?“.

A šta je tako strašno u knjizi?

youtube
youtube

Knjiga „Art of loving“, danas bi se mogla smatrati i staromodnom, ali 70-ih je bila nešto potpuno novo, i pokazala je da je važno imati bar malo zabave u krevetu. Napisana od strane doktorice, erotskim stilom, sa citatima Froma i Stendala autorka je željela pomoći najviše mladim ljudima koji planiraju brak da ostvare dublje veze u svojim ljubavnim odnosima. Tokom rada sa klijenticama, Wislocka je shvatila da mnogi problemi i nezadovoljstva proizilaze upravo iz nepoznavanja i nerazgovaranja o osnovnim stvarima kao što su nepoznavanje anatomske građe intimnih dijelova, ili kada žena može zatrudnijeti i kako kontrolisati plodnost, kao i intimnijih pitanja poput šta je orgazam i kako ga postići (naročito ako ste žena), kako se partneri mogu međusobno potaknuti ili kako i odbiti partnera ili neki čin, bez da se druga strana uvrijedi.


Wislocka ukazuje na značaj predigre ističući važnost zadovoljavanja potreba obje strane, ali i kroz djelo pokazuje da se seksualni život pod komnizmom razlikuje od onog što je predstavljeno u zapadnoj literaturi. Socijalni uvjeti u Poljskoj su drugačiji, mnogi mladi bračni parovi prinuđeni su da žive sa roditeljima u manjim stanovima, kao i da su njihovi prihodi oskudniji. Wislocka piše o malim stvarima koje mogu unaprijediti odnos poput najobičnije kupovine cvijeća, ili spremanja obroka zajedno.

wikimedia.commons
wikimedia.commons

Za razliku od američkih seks priručnika pisanih medicinskom terminologijom, Wislocka je željela napisati knjigu koja će govoriti o seksu bez upotrebe stručnih termina ili vulgarnosti, i tako je učiniti još pristupačnijom za mase.


„Palim alarm: spasimo jezik ljubavi, i odbacimo sramnu tišinu. Budimo ljudi!“, pisala je ona, i upravo svojom knjigom pružila informacije koje ne pristupaju osobi samo sa biološke, psihološke, društvene ili seksualne strane već uključuju sva gledišta, i upravo to je učinilo ovaj priručnik tako ljudskim.

Kontraverzna heroina

Michalina Wislocka jednostavno je odskakala iz sredine u kojoj je živjela. Iako je profesionalno ostvarila značajan uspijeh u naučnim krugovima bila je smatrana za „osobu sa kojom ne znaš šta trebaš činiti“. Zbog svog turbulentnog privatnog života, nerijetko je bila osuđivana od strane javnosti. Zvali su je „Hitler u suknji“, a nakon objavljivanja knjige čak je dobila i prijetnje da će baciti kiselinu na nju. Danas, dok jedan dio poljske populacije smatra da bi zbog svog glasnog stava Michalina da je živa predvodila „Crne proteste“ koji su se održali širom Poljske 2016.godine za odbranu reproduktivnih prava, drugi joj zamjeraju da nije bila feministkinja i da je u svome radu podržavala kulturu silovanja pišući o muškarcima koji su „prevladani seksualnim napetostima“ i „nesmotrenim djevojkama koje ih dovode u nevolje“.

U januaru 2017.godine objavljen je film „The Art of Loving“, poljske redateljice Marie Sadowske, koji prati život i borbu Michaline da objavi prvi priručnik za bolji seks u Poljskoj. Film je urađen kao biografija, ali sa dosta pažnje posvećene tome da gledatelji na neki način odvoje samu Michalinu i njen privatni život od onoga što je nastojala i postigla objavljivanjem svoje knjige.


Dok je ležala u bolnici, ova 86-ogodišnjakinja zaljubila se u svog četrdeset godina mlađeg doktora, jer takva je bila Michalina, žena za koju su duša i tijelo bili povezani u jednu nedjeljivu cjelinu.Izvor: Lola magazin