Ljubica Otašević: Fatalna zvezdina košarkašica
youtube

Svi su bili očarani njenom prirodnom lepotom: nobelovac Ivo Andrić, general JNA Peko Dapčević, ali i najpoznatiji policajac Slobodan Penezić Krcun. Ulazila je bez kucanja u kancelarije španskog diktatora Franka, a u istoj zemlji, u gradu Marbelji, ulica nosi njeno ime. Nije bilo osobe koja nije želela da bude u njenom društvu. Družila se sa Šonom Konerijem, princezom Sorajom, Haroldom Robinsom, Dinom Martinom, a mnogo puta u njenom holivudskom domu doručkovao je Marlon Brando.

No, kada je preminula 12. aprila 1998. godine u Hjustonu, samo jedna rečenica o njenoj smrti je objavljena u sportskom listu „Sport“.

youtube
youtube

Glamurozan život Ljubice Otašević počinje je 2. aprila 1933. godine u Gornjem Milanovcu. Majka Olga je napustila nju i njenog brata, a brigu o njima preuzima je njihova baka Danica. Ljubičin otac Božidar bio je major-pilot vojske Kraljevine Jugoslavije i branioc Beograda 1941. godine. Bio je u jedinici pod komandom pukovnika avijacije Jovana Kalembera, oca proslavljenog košarkaša Crvene zvezde i Jugoslavije Srđana Kalembera.U zvezdinom domu na Kalemegdanu nalazi se pismo jednog francuskog kluba iz 50-ih godina. U njemu piše: „Pozivamo Crvenu zvezdu da i naredne godine učestvuje na našem turniru. Ali pod uslovom da se pojave u istoj, kratkoj opremi i da u timu neizostavno bude košarkašica sa brojem 12."

Posle sloma države, Božidar se vraća u Gornji Milanovac, gde ga zarobljavaju i odvode u nemački logor Osnabrik. Tamo je, zajedno sa starim ratnim drugom Jovanom Kalemberom, proveo četiri teške godine. Po završetku rata odbija da se vrati u zemlju u kojoj vladaju komunisti, već se seli u Veliku Britaniju. Tamo se pripremao za – kako je govorio – oslobođenje srpskog naroda.


Zbog ovih njegovih antikomunističkih aktivnosti UDBA je danonoćno pratila i ucenjivala Ljubicu. Ipak, uprkos konstantnom nadgledanju, uspela je da se sretne sa svojim ocem u dva navrata 1953. i 1954. godine, tokom turneja košarkašica Crvene zvezde po Francuskoj i Italiji.


Ljubica je još bila u đačkoj klupi kada je 1951. godine prvi put obukla crveno-beli dres. Imala je tad 18 godina. Odigrala je šest fantastičnih sezona i osvojila šest titula prvaka Jugoslavije. Upoznala je i svoju prvu ljubav, koja je igrom slučaja bio Srđan Kalember. Bili su zajedno tri i po godine i važili su za najčuveniji košarkaški par. Posle Srđana, Ljubica je zaludela „plavu čigru“ Partizana i reprezentacije Jugoslavije Miloša Milutinovića. Legenda kaže da je zbog nje izbačen iz svog podstanarskog stana jer njegov vlasnik nije mogao „da podnosi nemoral koji se odvija u njemu.“


Mečevi, ali i treninzi Crvene zvezde na terenima među drevnim zidinama Malog Kalemegdana bili su prepuni, svi su želeli da gledaju zvezdine košarkašice, a posebno Ljubicu.

„Andrića sam često viđao na Kalemegdanu u „barberi“ mantilu, sa šeširom na glavi, stajao je sa strane i gledao treninge, više ženske, nego muške. Pričalo se da je bio očaran lepotom Ljubice Otašević“, rekao je za Blic Mića Belić, nekadašnji košarkaš. No, ona kao da nije bila svesna svoje lepote i šarma.


Ivo Andrić na tribinama (youtube)
Ivo Andrić na tribinama (youtube)

Pod koševima bila je temperamentna, neustrašiva i brza. Od nje se mnogo očekivalo, iako je bila poznata po mangupskom ponašanju, zbog čega je često „popila“ klupu, o čemu je svedočio pokojni Ranko Žeravica u dokumentarnom filmu Duške Jovanić „Izgubljeno iz biografije“. Bila je i član reprezentacije Jugoslavije, a posebno se istakla na evropskim prvenstvima 1954. i 1956. godine.


Međutim, mnogo je patila zbog oca, a želja da konačno bude sa njim je - zbog njegove iznenadne smrti - za Ljubicu ostao neostvaren san. Prevelika tuga za njim i konstantna strepnja od Udbe primorali su je na drastične korake. Odlučuje da napusti Jugoslaviju.


Zbog toga, 1957. godine (u svojoj 24. godini) naglo prekida svoju košarkašku karijeru i kao studentkinja beogradskog Filozofskog fakulteta odlazi u Italiju da usavrši jezik. Od tada nikada više nije živela u Jugoslaviji.


Njen život se menja nekoliko meseci kasnije, kada je upoznala predstavnika producentske kuće „Kolumbija“ Karla Formana. Zbog neverovatne sličnosti sa Sofijom Loren, nudi joj ulogu dublerke ove italijanske dive u filmu Kerola Rida „Ključ“. Ta uloga je bila njena karta za Holivud. Počinje da uzima časove glume, menja ime u Ljuba Bodin i upoznaje holivudskog zavodnika Kerija Granta, koji se beznadežno zaljubljuje u nju. Njegova pisma Ljubici prodata su na aukciji u Sotbiju pre nekoliko godina. Zbog nje je jeo pasulj sa slaninom, a još se prepričava kako je, početkom sedamdesetih godina, zajedno sa Ljubicom došao na sahranu njene bake u odgromnoj crnoj limuzini.

Nakon Granta, Ljubica je kratko bila u vezi s glumcem Robertom Evansom, koji se kasnije proslavio kao producent „Kuma“ i „Rozmerine bebe“. Što se tiče njene glumačke karijere, nažalost nije uspela – verovatno zbog visine i jakog akcenta – da se ostvari kao glumica, iako je imala nekoliko manjih uloga. Ipak, najpoznatija je po epizodnoj ulozi u filmu „Ljubav i moda“ iz 1960. godine.

U međuvremenu, u Rimu upoznaje mladog grofa Enrika di Portanovu, koji je u to vreme statirao u drugorazrednim reklamama. Tek kasnije je nasledio basnoslovne pare svog bogatog dede, naftnog magnata iz Teksasa Hjua Roja Kalena. Udaje se za Enrika, ali posle četiri godine brak se raspao zbog njegove prevare. Ostatak života provela je sama u svojim vilama u Marbelji i Hjustonu, družeći se sa holivudskim džet-setom.


Ljubica daje podršku igračicama Crvene zvezde pre finala Kupa šampiona u La Korunji (youtube)
Ljubica daje podršku igračicama Crvene zvezde pre finala Kupa šampiona u La Korunji (youtube)

Mnogi su joj zamerali nedostatak patriotizma, ali ona se nije stidela svog porekla. Znala je da zove telefonom prijatelje u Srbiji i traži da joj puštaju stare srpske pesme, dok je devedesetih godina u Srbiju vrlo često slala humanitarnu pomoć. Takođe, pamti se kada je košarkašice Crvene zvezde iznenadila u La Korunji 1979. godine, uplativši im hotel sa pet zvezdica uoči finala Kupa šampiona.


Simbol posleratnog Beograda i tiha patnja mnogih njenih savremenika – to je bila Ljubica Otašević. Neki je pamte kao fatalnu ženu, dok ima onih koji veruju da je bila „lovac na novac“, odnosno preteča današnjih starleta. No, oni koji su je poznavali tvrdili su da nju novac nije interesovao. Naprotiv, bila je široke ruke i svakome je pomagala. Ljubica je, pre svega, bila odlična košarkašica i prkosna, drčna žena neverovatne lepote koja je neizmerno volela Srbiju i Crvenu zvezdu.