Lepotica i Zver s feminističkim zapletom
youtube

Sada, Ema Votson je odlučna da napravi promene u Dizniju.

Dvadesetšestogodišnja britanska glumica je objavila da je pretvorila njen najnoviji lik, Belu, iz novog igranog filma Lepotica i Zver, u nezavisnu ženu koja ima posao, nakon što se zapitala: „Šta ona radi sa svojim vremenom“?

Votsonova je rekla da je nedostatak podataka o Belinoj prošlosti ostavio prazninu u zapletu, jer je u originalnoj Diznijevoj verziji iz 1991. godine, samo napomenuto da ona voli da čita. Glumica će tumačiti lik Bele u predstojećem filmu, uz Dena Stivensa koji glumi Zver, a u sporednim ulogama će se pojaviti Ema Tompson, Ser Ijan Mekelen i Juan Mekgregor.


Iz ilustrovane dečje knjige "Lepotica i zver" Valtera Krejna, 1874. (commons.wikimedia)
Iz ilustrovane dečje knjige "Lepotica i zver" Valtera Krejna, 1874. (commons.wikimedia)

U verziji iz 1991. godine, Belin otac Moris je ekscentrični pronalazač, kojeg su progonili netrpeljivi seljani i kojeg je na kraju zarobila Zver. U novoj verziji i njegova kćer je pronalazačica, zbog pokušaja da se uravnoteže rodne uloge.


„U crtanom filmu, njen otac je pronalazač, ali mi smo to prilagodili za Belu“, navodi Votsonova za US magazine Entertainment Weekly.


„Ja sam razmišljala ovako: 'Pa, nikad nije blo previše podataka ili detalja na početku priče o tome zašto se Bela ne uklapa u društvo, osim što voli knjige. Takođe, zapitala sam se šta ona radi sa svojim vremenom'“, kaže Votsonova.

commons.wikimedia
commons.wikimedia

„Zato smo stvorili pozadinsku priču za nju, u kojoj je ona napravila neku vrstu veš-mašine, kako bi, umesto da ručno pere veš, mogla da sedne i iskoristi to vreme za čitanje. Tako da...da, učinili smo da Bela postane pronalazačica“, dodala je.


Bil Kondon, reditelj filma, navodi da su promene delimično inspirisane radom Votsonove u oblasti feminizma u stvarnom životu, sa Belom koja je zadužena da podstakne ostale devojke da čitaju. „U filmu iz 1991. godine, Bela je bila pravo otkriće među Diznijevim junakinjama“ rekao je Bil Kondon. „Očigledno je da se mnogo toga desilo za 25 godina. Želeli smo da osiguramo da ona i dalje bude feministička figura i neko ko gleda u budućnost“, nastavio je.


Votsonova je izjavila da se „zaljubila“ u Belin lik nakon što je gledala Diznijev film kao dete, priznajući da je mogućnost da je glumi neverovatna.

„Ona je bila hrabra mlada žena koja je govorila ono što misli i koja je bila ambiciozna i nezavisna, koja je želela da vidi svet i uz to je bila veoma pametna“, navodi Votsonova.


„Imala je veoma neposredan odnos sa Zveri. Meni je njihov odnos izgledao veoma dinamično i zanimljivo, a to ranije nikad nisam videla u bajci“, dodala je.


Trejler filma je oborio rekorde kao najgledaniji u prva 24 časa, sa 127.6 miliona gledalaca, pobedivši time i „Pedeset nijansi sive“.

Radnja filma će pratiti zaplet klasika iz 1991. godine, prateći Belu u pokušaju da spasi svog oca kojeg Zver drži zaključanog u kuli.


Stivens, koji je poznat po svojoj ulozi Metjua u seriji „Dauntonska opatija“ (Downton Abbey), pridružuje se glumačkoj postavi kao animirana Zver koja živi u zastrašujućem telu dok ne pronađe pravu ljubav.


Mekgregor i Mekelen glume Lumijera i Kogsvorta, animirani svećnjak i sat koji pružaju dozu duhovitosti tokom mračnih scena u zamku.

youtube
youtube

Diznijev film je zasnovan na francuskoj bajci iz 1740. godine koju je napisala Gabrijela Suzan Barbo de Vilnuvo.Ona je ispričala priču o trgovcu i o njegovom najmlađem detetu, Beli, koja je zatražila ružu kao poklon.


U trenutku kad je ubrao ružu iz tuđe bašte, trgovca je zarobila Zver koja mu je poštedela život uz uslov da njegova kćer dođe i živi u raskoši njegovog zamka.


Iako je bilo značajnih promena u Diznijevoj verziji, Bela se u obe priče naposletku zaljubljuje u Zver, dok njene suze poništavaju čini i pretvaraju Zver u zgodnog princa. Film će biti dostupan u martu sledeće godine širom sveta.


Izvor: Telegraph