Lejdi Gaga: Na ivici slave
commons.wikimedia

Ona je ovo umetničko ume dobila zahvaljujući pesmi „Radio Ga Ga“ grupe „Queen“. Rođena je i odrasla u Njujorku u katoličkoj porodici, gde je vaspitavana vrlo konzervativno. Poštujući želju svojih roditelja da se obrazuje, pohađala je privatnu katoličku školu na Menhetnu, a kasnije i akademiju umetnosti „Tiš“, koju je napustila posle godinu dana. Nije mogla da prihvati stroga pravila, već je želela da ima više slobode u svom umetničkom izražavanju.

Sklonost ka muzici pokazala je još u najranijem detinjstvu. Sa četiri godine počela je da svira klavir, sa trinaest je komponovala svoju prvu baladu, a sa četrnaest je uz nadzor majke nastupala u džez - barovima.

Uz dozvolu svojih roditelja, napušta porodični dom, kako bi pokušala da postane poznata u muzičkom svetu. Slala je svoje demo snimke raznim producentima, ali je nailazila na njihovo odbijanje ili ignorisanje. Da bi preživela, bila je primorana da radi kao konobarica i go - go igračica, a pisala je i pesme za druge pevače. Suočavajući se sa beznadežnošću sopstvenog položaja, „spas“ pronalazi u drogi.

 

commons.wikimedia
commons.wikimedia

Preokret nastaje kada upoznaje slavnog američkog repera, Ejkona, koji postaje njen mentor i pomaže joj da snimi prvi album „The Fame“. Prvenac joj donosi veliku slavu i komercijalni uspeh, ali kritičari smatraju da su tekstovi površni i da Gaga neće imati dugu karijeru. Uspeh prvog albuma inspirisao ju je da snimi veoma neobične spotove za mnogobrojne hitove. Ekranizaciji svojih pesama posvećuje mnogo pažnje, provocira i zalazi u neukus, ali nikada ne biva nezapažena. Zbog eksplicitnog sadržaja, njeni spotovi su zabranjeni u nekim zemljama, dok druge zabranjuju čak i održavanje koncerata.


Kako bi privukla pažnju javnosti i po svaku cenu bila originalna, Lejdi Gaga nosi odeću najrazličitijih oblika, dimenzija i porekla. Vrlo često daje šansu mladim, neafirmisanim dizajnerima i promoviše njihov rad. Najveći šok izazvala je 2010. godine, kada se na dodeli MTV nagrada pojavila u haljini koja je u celosti napravljena od mesa.


Poneta uspehom debi - albuma, ubrzo izdaje njegovu dopunjenu verziju „The Fame Monster“, koji predstavlja novu, mračniju, ali istovremeno zreliju dimenziju. Zahvaljujući ovom albumu, broj fanova se stalno povećavao.


Lejdi Gaga se trudi da poštuje svoje obožavaoce. Nikada ne kasni na nastupe, uvek peva uživo i veruje da jedan umetnik ne sme i ne može da prevari publiku.


Vršnjačko nasilje kome je bila izložena u ranoj mladosti, podstaklo je da napravi album pod nazivom „Born This Way“ i posveti ga svima koji su drugačiji i neshvaćeni. Kako bi dala svoj doprinos rešavanju ovog problema, osnovala je istoimenu fondaciju, posvećenu tinejdžerima koji se osećaju ugroženo i odbačeno.


commons.wikimedia
commons.wikimedia

Nakon velikih uspeha, nastupio je krizni period. Umetnica je počela da posmatra sebe kao mašinu za pravljenje para. Shvatila je da je njena kreativnost u drugom planu. Borila se protiv depresije i anksioznosti, koje je i danas prate.


Iako je za svoj rad nagrađena brojnim priznanjima (12 Ginisovih rekorda, 3 BRIT nagrade, 6 Gremija, „Billboard“ žena godine za 2015. godinu), shvatila je da su nagrade prolazne i da se treba boriti za očuvanje pravih vrednosti. U skladu sa italijanskim korenima, veoma je vezana za porodicu. Brine o svima koji je okružuju i trudi se da svojim postupcima inspiriše i motiviše.


Trudi se da svoje krize prevaziđe radom. Tako je za najgore ocenjeni album „Artpop“ napisala više od 100 pesama. Pogođena ovim neuspehom, odlučila je da nakratko promeni muzički pravac. Zato sa Tonijem Benetom, legendom američke džez scene, snima album „Cheek to Cheek“, na kome preovlađuju džez numere. Cilj ovog projekta bio je da se mladima približi džez muzika.


Pesma „Til It Happens To You“, koju je napisala za potrebe dokumentarnog filma „The Hunting Ground“, koji govori o seksualnom zlostavljanju na koledžima u Americi, donela joj je nominaciju za Oskara. Iako nije osvojila nagradu, ostaće upamćen njen emotivni nastup na dodeli, u kome su joj se na sceni pridružile žrtve zlostavljanja.


Pored muzike, oduvek je pokazivala sklonost ka glumi. Zato je oduševljeno prihvatila ponudu da odigra epizodnu ulogu u seriji „American Horror Story“. Nije ni slutila da će joj ovaj angažman doneti Zlatni globus za najbolju glumicu u mini - seriji.


O tome koliko je Lejdi Gaga inspirativna, svedoči i podatak da na Univerzitetu u Južnoj Karolini postoji predmet „Lejdi Gaga i sociologija slave“.


commons.wikimedia
commons.wikimedia

Svoj poslednji album „Joanne“ objavila je ove godine i doživela veliki uspeh. Kako bi što bolje približila publici emociju koji ovaj album nosi, naučila je da svira gitaru. Mnogi su očekivali senzacionalizam i skandale, ali su bili iznenađeni zrelošću i svedenošću pesama. Primećuje se i promena stila oblačenja. Provokativni kostimi zamenjeni su elegantnim odelima i neizostavnim šeširima.


Poznati mladi umetnici često su pogrešno shvaćeni, jer ih mediji neadekvatno predstavljaju u javnosti. Publika stiče utisak da su to ličnosti sklone skandalima i porocima, koje nemaju nikakvih talenata i vrednosti. Lejdi Gaga je zato odličan primer preobražaja kojem prisustvujemo već skoro čitavu deceniju.