Ko je ubio Dženis Džoplin?
OPENS (promo)

Ova intrigantna drama, koja obiluje bogatim muzičkim repertoarom, postavlja mnoga pitanja u vezi sa životom legendarne pevačice i pokušava da na njih da odgovore. Ko je ubio Dženis Džoplin: porodica, prijatelji, propale ljubavi, alkohol, droga ili društvo u kojem je živela?


„Kroz biografsku priču o rok zvezdi '60-ih godina prošlog veka, saznaćemo zašto je bilo teško biti žena koja ne pristaje na standarde konzervativne sredine. Predstava nas upoznaje sa Dženis Džoplin, pionirkom među ženama u muzici, ženom koja je iza sebe ostavila blatnjave tragove i bolne tonove” - objašnjava rediteljka predstave, Sonja Petrović.

„Kroz njen primer vidimo da borba za sebe nikada nije laka i često vodi ka stvaranju zida između pojedinca i društva. Dženis je umrla sa neostvarenom željom – da se taj zid sruši. Da bude deo društva, da bude prihvaćena, a da zauzvrat ne mora da ukine svoju posebnost.”

Kako Sonja navodi, kroz njen život shvatamo da je ta borba teška i da često ima svoje posledice, a posledice su upravo ono što sadašnje društvo misli o Dženis. „Međutim, šta su uzroci takvog života, manje je poznato. Zato ćemo u ovoj predstavi još jednom potvrditi da nikog ne treba osuđivati bez poznavanja konteksta i vremena u kome je stvarao, kao i da jedna naizgled nevažna i individualna borba može da postane kolektivna i važna”, dodaje Petrović.


Predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin?” realizuje se u okviru programa OPENS-a „Raznoliki mladi u raznolikim društvima - girl’s power” koji skreće pažnju na temu rodne ravnopravnosti.

OPENS (promo)
OPENS (promo)

„Kroz ovu predstavu OPENS će još jednom pokrenuti pitanje o pravima žena, rodnim ulogama i stereotipima sa kojima se i danas suočavaju devojke i mlade žene, a koje ih sprečavaju da dostignu svoj pun potencijal – da postanu umetnice, učiteljice, preduzetnice, predsednice, domaćice, sportistkinje, pokretačice promena, liderke – da imaju pravo na izbor: da budu ono što jesu


Višestruke prepreke ostaju nepromenjene, i u zakonima i kulturi. Žene i devojčice i dalje su potcenjene. Rade više i zarađuju manje i imaju manje izbora. Etiketirane su kao ovakve ili onakve ukoliko ne pristaju na život u kalupima. Sve to vodi ka negativnim posledicama na koje upravo i ukazuje naša predstava” - priča ispred OPENS-a, koordinatorka tog projekta, Dobrila Marković.


Rediteljka ove predstave je Sonja Petrović, a  rađena je prema originalnom tekstu Tijane Grumić.


U predstavi igraju: Bojana Milanović, Sonja Isailović, Vukašin Ranđelović, Dimitrije Aranđelović, Stefan Vukić, Petar Banjac, Filip Grubač i Igor Sakač.


Scenograf je Željko Piškorić, kostimograf Senka Ranosavljević, a dizajner svetla Marko RadanovićZa muzički repertoar zadužen je UV bend koji će muziku u predstavi izvoditi uživo.


Deo zarade od predstave biće namenjen osnaživanju mladih devojaka i žena kroz OPENS-ov Fond za lični razvoj mladih.


Predstava će se odigrati sutra, 9. marta sa početkom u 20.30 časova na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.


Izvor: OPENS