Aleksandrija Okasio-Kortez: od konobarice do Kongresa
wikimedia.commons (foto: Jesse Korman)

Nakon briljantne pobjede na izborima za kandidate za Kongres unutar Demokratske stranke u Njujorku, ona je u prilici da postane najmlađa članica Kongresa ikad.


Aleksandrija je odrasla u Bronksu, u Njujorku.  Njena majka je Portorikanka, a otac je takođe rođen i odrastao u Bronksu. Studirala je na Univerzitetu u Bostonu, gdje je stekla diplomu iz ekonomije i međunarodnih odnosa. Nakon toga, Aleksandrija se vratila u Bronks, sa želom da se zaposli u sektoru obrazovanja.


Prije 10 godina, njen otac, tada 48-osmogidišnjak, je premininuo od raka. To se desilo tokom recesije i Aleksandrijina porodica je ostala bez primarnog izvora prihoda.

U tim okolnostima, ona je odlučila da počne da radi kao barmen i konobarica, kako bi finansijski pomogla svojoj porodici.

wikimedia.commons (foto: Chillbedextous)
wikimedia.commons (foto: Chillbedextous)

„Moja majka je čistila kuće i vozila školski autobus, a kada je naša egzistencija dovedena u pitanje, počela sam da radim za šankom i kao konobarica, po 18 časova dnevno. Razumijem bol radničke klase Amerikanaca, jer sam tu bol iskusila“, kaže Aleksandrija.

Njena lična finansijska borba ju je inspirisala da pokuša da se izbori za bolji život svake porodice, pa se upustila u borbu za kandidaturu.

„Ovu trku sam započela iz papirne kese. Nosila sam flajere i kucala od vrata do vrata i razgovarala sa članovima zajednice”, pojasnila je ona.


U dobi od 28 godina, pobijedila je političkog veterana Džoa Kroulija (Joe Ceowley) tokom unutarstranačke trke u Njujorku za kandidata za kogresmena.

Ako na tom putu bude uspješnija i od republikanskog kandidata Entonija Papasa (Anthony Pappas), u novembru, postaće najmlađa žena ikad izabrana u Kongres.


Izvor: Lola magazin