Knjiga koja djevojčice uči da sanjaju velike snove
youtube

Tradicija je započela, a mnogi mališani slušajući priče upijali su nove informacije, likove, odlazili u najrazličitije svjetove, a čini se da su Elena Favilli i Francesca Cavallo bile one djevojčice koje se nakon čitanja uzvrte, ne žele spavati, jer mora tu biti bar još jedna priča vrijedna spomena.


Život nije bajka

I tako godine su prošle, djevojčice su odrasle a svijet nije ličio na onaj tako dobro prepričavani. Niti su one princeze, niti prinčevi postoje, a bogami i teško je. Te sada ne možemo ovo, te nam brane ono, bori se čas ovdje – čas tamo. Pa zar tu bitku već nismo dobile? I opet godine idu, a priče stoje i ne mijenjaju se. Dobro, nisu priče za laku noć krive, ali godine su prošle a one nikako da se promijene. Sve do jednom, kada su Elena i Francesca shvatile da se tome mora stati u kraj. Jer zašto junakinje umjesto o udaji za princa, ne bi sanjale da postanu doktorice, balerine, da osvoje Olimpijsku medalju? Zar slušajući takve priče, djevojčice ne bi sanjale velike i podsticajne snove?


Radeći na različitim projektima za djecu i proučavajući literaturu namijenjenu najmlađima odrasle buntovnice, novinarka Elena Favilli i spisateljica Francesca Cavallo zasitile su se stereotipnim prikazivanjima djevojaka u pričama, i odlučile pokrenuti Kickstarter kampanju kako bi prikupile sredstva za stvaranje knjige koja će biti sve osim dječija knjiga na kakve smo navikli. Kampanjom je prikupljeno više od million dolara i tako na svijet dolaze „Priče za laku noć za mlade buntovnice”, najfinansiranija knjiga u istoriji prikupljanja novca za neki poduhvat.

youtube
youtube

„Priče za laku noć za mlade buntovnice“ je šarena knjiga čiji listovi žele ispričati živote stotinu izuzetnih žena, stvarnih junakinja koje su promijenile svijet. Povjerenje koje su budući čitatelji iskazali tokom kampanje, možda je i došlo kao iznenađenje, jer upravo većina od žena predstavljenih u knjizi upravo takvo povjerenje nije iskusila. Mnoge od njih uprkos važnosti njihovih otkrića i smjelosti poduhvata ostale su zaboravljene. Tokom života i rada potcijenjivane su, i iznova stavljane u koštac da se bore sa preprekama. I najčešće uprkos uspješnoj borbi, mnoge nisu ostale zapamćene, niti se o njima govorilo ili učilo u školama.


„Važno je da djevojčice shvate koje im prepreke stoje na putu. Jednako tako važno je i da te prepreke nisu nepremostive. I ne samo da prepreke mogu savladati nego da ih mogu srušiti i raskrčiti put drugima koje dolaze, baš kao što su to činile te velike žene. Svaka od stotinu priča u ovoj knjizi svjedoči da srce koje vjeruje može mijenjati svijet“, poručuju autorice.

youtube
youtube

Koncept knjige je jednostavan, jedna stranica – jedna životna priča upotpunjena ilustracijom neke od umjetnica iz 60 različitih zemalja svijeta. Priče najčešće počinju kao bajke sa dobro poznatim „Bila jednom jedna djevojčica“, čime su se autorice približile svojim najmlađima, ali do kraja te jedne stranice pružaju realističan prikaz života junakinja i materijal da djeca uoče diskriminaciju, probleme koje njihovi vršnjaci rođeni na drugom kraju svijeta imaju, kako da budu obazriviji, i možda najvažnije daje im motiv kako da uvijek idu za svojim snovima i ambicijama. Od nekoliko široj javnosti poznatih imena kao što su književnice sestre Bronte, ili rock zvijezde Joan Jett, do aktivistice Rose Parks i modne kreatorke Coco Chanel, tu se nalaze i informacije o prvoj ženi koja je zaslužna za misiju Apolla 11 – Margaret Hamilton, kao i Grace Hopper koja je u 19. vijeku napisala prvi računarski program. Da knjiga zaista nije bajka, svjedoče i primjeri mladih djevojčica i djevojaka koje danas svojim radom ruše predrasude. Jedna od njih je i Amna Al Haddad, dizačica utega iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ili Ann Makosinski koja je sa 15 godina osvojila prvu nagradu na Google-ovom naučnom sajmu za svoj izum ručne svjetiljke, kojoj da bi radila nisu potrebne baterije ili vjetar ili Sunčeva svjetlost, već samo tjelesna toplina.

youtube
youtube

Knjiga odiše različitostima, a jedino isto za sve junakinje je upravo njihovo buntovno srce, koje autorice i žele zapaliti kod svih djevojčica. Jer to je jedini način kako će kasnije kada odrastu znati izboriti se za sebe, i biti hrabrije u svojim naumima.


„Neka vas ove hrabre pionirke nadahnu. Neka njihovi portreti čvrsto uvjere naše kćeri da se ljepota očituje u svim oblicima i bojama, u svakoj životnoj dobi. Neka svaki čitatelj spozna da najveći uspjeh ostvarujemo živimo li ispunjeni strašću, znatiželjom i velikodušnošću. Svaki se dan podsjećajmo da imamo pravo biti sretne i neprestano istraživati“, pišu Favilli i Cavallo.


Koliko će i da li će ova knjiga napraviti promjene u dječijoj književnosti vrijeme će pokazati, ali je definitivno nešto što je trebalo da se pojavi. Zato, ako imate djevojčicu umjesto neke od bajki, čitajte joj „Priče za laku noć za mlade buntovnice“, ili jednostavno nagradite tu djevojčicu u sebi novom dozom inspirativnih snova!Izvor: Lola magazin