Kapetan Marvel: moć u rukama žene
Captain Marvel (outnow.ch)

Od stripa do bioskopa

Kapetan Marvel je alias Kerol Denvers , čiji lik u stripu su kreirali pisac Roj Tomas i umetnik Džin Kolan. Ona (Kerol) se prvi put pojavila kao oficir Američkog ratnog vazduhoplovstva i kolega super heroja Kri rase nazvanog Mar-Vel davne 1968. Kasnije postaje Ms. Marvel, u prvom broju istoimenog stripa, koji je izdat 1977, posle eksplozije u kojoj se njen DNK spaja sa Mar-Vel-ovim, čime dobija nadljudske moći.


U istoj deceniji se povremeno pridružuje timovima Osvetnika (Avengers) i Iks men (X-men), i dobija epitet najmoćnijeg ženskog lika u Marvelovom svetu stripa. Ona, izmedju ostalog, poseduje nadljudsku snagu, izdržljivost, sposobnost letenja, fizičku otpornost, ograničeno „šesto čulo”, imunitet na većinu otrova, sposobnost upijanja i izbacivanja energije.


Producent filma i direktor Marvel studija Kevin Feige najavio je, u intervjuu za Entertainment Weekly, da će moći koje Kapetan Marvel poseduje izmeniti tok dešavanja u Marvelovom filmskom univerzumu, kao i da je moguće da je ona najmoćniji super heroj u njihovom filmskom svetu.

Captain Marvel (outnow.ch)
Captain Marvel (outnow.ch)

Ova izjava se najverovatnije odnosi na zagonetan kraj poslednjeg filma o Osvetnicima, u kom je njen broj pozvan kao poslednji čin nade da će neko sprečiti katastrofu ogromnih razmera.


Film režiraju Ana Boden i Rajan Flek, a radnja filma teče po malo drugačijem obrascu od Marvelovog standardnog. Ne spominje se mnogo njena prošlost i transformacija, već se ulazi direktno u priču o njenom putu ka pridruživanju elitnoj Kri vojnoj jedinici pod nazivom Starforce, koju predvodi Mar-vel, koga glumi Džud Lo.


Glavnu ulogu tumači Bri Larson, sad već poznato ime u Holivudu, poznata po ostvarenju „Soba“ iz 2015. Za ulogu u ovom filmu dobila je pregršt nagrada, uključujući i Oskara za glavnu žensku ulogu, što i nije mali uspeh za glumicu od svega 29 godina (tada 26).


Captain Marvel (outnow.ch)
Captain Marvel (outnow.ch)

U ovom ostvarenju glumi jedan izuzetno snažan ženski lik koji se suočava sa nasilnim lišavanjem slobode, silovanjem i samostalnim odgajanjem deteta u četiri zida. Pohvale su dobili i film i glumica koji su uspeli dočarati krhkost, ali i veliku snagu i dovitljivost jedne žene. Nije ni čudo što su nju izabrali da bude jedan super heroj! Sama priprema za film je zahtevala izuzetne napore, Bri je čak devet meseci pre početka snimanja trenirala boks, džudo i rvanje da bi verno dočarala možda najmoćniju heroinu u svetu filma.

Same na ekranu


Što se ženskih super heroja tiče, malo njih je do sada imalo svoja samostalna dugometražna ostvarenja, gde nisu partneri ili pratioci muških super heroja ili veće grupe. Dosta filmova o strip junakinjama je naišlo na oštre kritike i neuspeh kod publike, kao na primer Devojka tenk (Tank Girl), Žena Mačka (Catwoman), Anđeo osvete (Barb Wire) i drugi, od kojih većina osvajala takozvanu Zlatnu malinu, nagradu za najlošije ostvarenje ili najlošiju glumu i sl.

Catwoman (outnow.ch)
Catwoman (outnow.ch)

Holivud je, poučen lošim iskustvom, neko vreme prestao da snima filmove sa ženskim superherojima u glavnoj ulozi. Tako je bilo sve do 2017, kada je DC Comics, tj. njihova produkcijska kuća odlučila da snimi film Čudesna žena (Wonder Woman), sa Gal Gadot u glavnoj ulozi. Čudesna žena je, u odnosu na svoje prethodnice u svetu filma, nešto potpuno drugačije. Kritika je bila blagonaklona prema njoj, a publika vrlo zadovoljna. Time je put otvoren za nove ženske super heroje kao što je Kapetan Marvel.

U Americi već neko vreme vlada klima političke korektnosti i iskorenjivanja seksizma i objektivizacije žena, pa naše nove heroine za razliku od starih imaju malo izmenjen izgled i stav. U strip umetnosti se oduvek moglo videti da su ženski junaci ekstremno seksualizovani sa kostimima koji su ponekad veličine kuhinjske krpe.

Wonder woman (outnow.ch)
Wonder woman (outnow.ch)

Na ovu činjenicu se nije obraćalo dovoljno pažnje, jer su stripovi, od svog nastanka pisani i crtani za muškarce, od strane muškaraca. Veću popularnost su stekli kasnih 50-tih i početkom 60-tih u Americi, kada je emancipacija žena bila u povoju, a feministički pokreti daleko od opšte prihvaćenih. Ipak, vremenom se video napredak u ovom smislu, žene su preuzimale glavne uloge, a kostimi i dijalozi bili su manje diskriminatorni, mada je još uvek svet stripa muški svet. Ovo se ne odnosi samo na likove, već i na one koje stripove prave. Čak i kada uđu u ovu industriju, žene se često bave pratećim poslovima, kao što je bojenje crteža, ili pisanje teksta.


Filmska i strip industrija se najčešće vodi logikom profita, a ne društvene jednakosti. U ovom slučaju to može dovesti do začaranog kruga koji sprečava prestanak ovakve diskriminacije. Da bi se popularizovao strip kod, na primer, mlađe ženske populacije, potrebno je da postoji dosta interesantnih, glavnih ženskih likova koje bi ih zainteresovale ili predstavljale neki ideal ili uzor. U isto vreme, da bi ova industrija proizvodila takve stripove ili filmove potrebno je da ima formiranu publiku za ovaj proizvod.


Za sada, industrija se menja samo delimično, što pod pristiskom društva, što prateći opšte društvene trendove, a i iz razloga što i muška publika nema problem da s vremena na vreme čita ili gleda snažne i moćne super heroine. Ostaje da vidimo kako će film o Kapetanu Marvel biti prihvaćen, i da li će privući i zainteresovati ženski deo publike, a možda i uticati na promene u odnosu žena prema stripskim junacima, a i industrije filma i stripa prema ženama.