Kako opstati u svetu muškaraca?
pixabay

Okruženi smo stereotipima i utvrđenim načinima razmišljanja koji nas prate od malena i kojima nam se nameće kakva treba da bude jedna žena, a kakav treba da bude jedan muškarac. Rastemo sa unapred oformljenim idejama i ograđeni društvenim konstruktom koji nam nalaže da, samo zato što smo žene, ne možemo ni da se izjednačimo, ni da tražimo jednakost u svetu gde dominira muški pol. Ovo postaje očiglednije u poslovnom okruženju, gde se na radna mesta uglavnom postavljaju muškarci.

Ima slučajeva kada žena treba da se odrekne zaposlenja zbog pritiska društva i odbijanja od strane pojedinaca u njenom radnom, pa čak i u privatnom okruženju. Stigma stereotipa, u ovom smislu, ruši mnogo životnih snova, jer se radije opredeljuje za konformizam i posvećuje „onome čemu bi trebalo”. Da ne spominjemo kategorizaciju koja se tiče toga kako treba da se ponašate ako ste žena i kako treba da se oblačite, u skladu sa situacijom u kojoj se nađete.

Voditi i dobijati bitke u svetu muškaraca je sasvim moguće sa sledećim savetima koje ćemo podeliti sa vama; osim toga, sa odgovarajućim stavom možete da se suočite i sa izazovima na koje ćete nailaziti.


1. Svaki posao je pogodan za žene

pixabay
pixabay

2. Ne plašite se poboljšanja

Mnogo se govori o tome koliko su određena zanimanja i poslovi nepogodni za žene, ali istina je da su oba pola sposobna da obavljaju iste aktivnosti. Konvencije i stereotipi ne bi trebalo da budu prepreka da postignete svoje ciljeve.


Zaboravite na staru tradiciju svoje firme gde samo muškarci mogu da budu šefovi nekog odeljenja, budući da će im vaš učinak dokazati da ste sposobne da obavite taj posao čak i bolje od njih. Ako na mestu gde radite koče vaš napredak samo zato što ste žensko, ne oklevajte ni jedan trenutak da pronađete drugi posao gde će ceniti vaše sposobnosti.

3. Ignorišite sve one koji na vama vide samo lepo telo i lice

Mnogi će misliti da ste dogurale dotle gde ste sada zahvaljujući svom fizičkom izgledu ili da koristite svoje atribute da biste dobile unapređenje. Dokažite da vaše vrednosti ne zavise od toga, jer je lepota prolazna, a vaš karakter i inteligencija ostaju sa vama tokom godina.

pixabay
pixabay

4. Učite nove stvari svakog dana

Osposobite se i učite o stvarima koje vas zanimaju. Svako od vaših interesovanja zaslužuje da ga maksimalno unapređujute i možete da ih primenite u vašem poslovnom životu. Možda se ta ljubav i poznavanje mode ili filma pretvori u stepenik ka unapređenju ili nekoj novoj poslovnoj prilici.

5. Ne dozvolite da promene vaše vrednosti i karakter

Ne menjajte se ni zbog koga i ni zbog čega, pogotovo kada žele da potisnu vaše kvalitete i da vam oduzmu vaš karakter jer su „nepodobni“ za posao. Vaš karakter je jedinstven i ukoliko ne ugrožavate fizički ili moralni integritet vaših kolega, nema nijednog razloga da ne budete svoje, zato što bi to moglo da utiče na vaš učinak i udobnost u poslovnom okruženju.


Ne dozvolite da vas uplaši vaše radno okruženje. Ako osetite da vam nedostaju neka znanja, nije kraj sveta, jer možete da pohađate kurs ili da se oprobate na nekim drugim poljima kojima ste više skloni. Udobnost i sigurnost na poslu su neophodni elementi za ispunjen život.IZVOR: Cultura colectiva