Kako da žena udovolji potrebama sveta?

Foto: pixabay

Biti žena u 2017. godini teško je kao i godinama ranije, jer šta god radile, kako god izgledale, uvijek smo predmet rasprava, komentara i kritika. Od toga kako se oblačimo, nanosimo šminku, do toga kako se ponašamo na poslu, što se direktno reflektuje na majčinstvo. Sve je loše, ako žena to radi, rekli bismo, jer nikako udovoljiti svim potrebama svijeta.

Da stvari budu gore (ako uopšte mogu biti) ono što se očekuje od nas je totalno kontradiktorno. Žena je zatražena da skine burkini na plaži u Nici, ali samo mjesec dana prije toga voditeljka na televiziji je označena kao kurva jer je pokazala gola ramena. Tako su je okarakterisale i žene i muškarci, jer dobro znano je da ženska solidarnost nije na visokim granama.

Umjesto da se zapitkujemo šta društvo od nas želi, bilo bi bolje da odustanemo od potrebe da objasnimo svijetu ono što ga se jednostavno ne tiče. Upravo zato novinarka i modna ilustratorica Dejzi Bernard uzela je stvar u svoje ruke i iskoristila vještine koje ima, kako bi predstavila šta društvo misli i očekuje od žena, inspirisana crtežima francuskog umjetnika LaSauvageJane.

feminizam.jpg
Foto: Lola Magazin

Konstantno imamo fraze tipa “našminkaj se, ali izgledaj prirodno” ili “ponašaj se kao dama, razmišljaj kao šef”, a u vezama naročito. Nemoj biti jeftina, ali nemoj biti ni frigidna. Ako nisi u štiklama, daj otkaz ili će ti ga dati, čak i ako ti krvare stopala. Ako si autoritet epiteti koji te prate su teška, nagla, impulsivna, jednom rječju kučka. Ako si muško, ništa onda, samo si šef, sa svim svojim osobinama.

Veze.jpg
Foto: Lola Magazin

U vezama izgledaj ženstveno, šminkaj se, lijepo oblači, obrij se, jer ako ne obriješ, pitaće te kao Adel nedavno, šta o tome misli tvoj momak? Ako izgledaš prirodno i ne radiš ništa od toga, pitaće se šta on radi s tobom takvom, običnom, neurednom i ružnom. Međutim, ako pretjeraš postaviće se pitanje šta je svrha toga. Da te drugi takvi gledaju? Ma neće moći. Ako si u vezi ljubomorna, onda si luda. A još si luđa ako nisi, jer ako imaš kombinaciju prirodnog izgleda i manjka sumnjičavosti, ode ti taj tvoj muškarac.

Seks.jpg
Foto: Lola Magazin

Dekolte jednako laka žena.

Rolka jednako frigidna, sa tendencijom da se zamonaši.

Kratka suknja, tražila je seks,

duge hlače, neće ga nikad predložiti.

Štikle pretjerano, cipele otrcano, dosadno.

Stav-naporna feminstkinja, nemaš isti povodljiva i glupa.

Domaćica-nema pametnija posla.

Uspješna poslovna žena-nema porodicu.

I tako u nedogled, svaki dan ista priča.

A suština jedna. Obuci šta želiš i nosi svoje stavove jednako kao i odjeću. Sa ponosom i hrabro!

Izvor: Lola Magazin


Pročitajte i:

8 mart: Borba za ljubav!
Svet se priprema za međunarodni štrajk žena
Razgovor sa rubrikom godine - iFemin