Kad su ruke vredne, đavo spava
pixabay

Naime, u nedostatku zaštitnih maski u apotekama, žene su se u raznim gradovima organizovale i počele same da ih prave.


Osim žena, koje u kućnoj radinosti šiju maske, tu su i modne kuće, pa je tako ,,P...S...Fashion“ jedna od prvih koja je počela sa ovom akcijom. Uz jednu porudžbinu, dobijate i masku na poklon.


Vredne žene iz društva ,,Misija kreativa“ iz Kladova, društva koje se bavi izradom domaće radinosti, pridružile su se ovoj akciji, i one šiju maske za onkološko odeljenje u zdravstvenom centru. Kako je potražnja postala veća, članice ovog društva pozivaju sve sugrađane koji imaju šivaće mašine kod kuće da im se pridruže u humanitarnoj akciji.


Tu je i gospođa Ljilja iz Kostola kod Kladova, koja je u poslednjih nekoliko godina postala baka tri devojčice, pa je od viška pamučnih pelena počela da šije zaštitne maske za svoju porodicu, familiju i komšije.

Bojan Radanović (privatna arhiva) - Ljilja iz Kostola
Bojan Radanović (privatna arhiva) - Ljilja iz Kostola

Tu je i Dragana, profesorka Pravnog fakulteta iz Novog Sada, koja zajedno sa svojom svekrvom pravi zaštitne maske od 100% pamuka, od krevetskih čaršava koje je kupila u pozamanteriji, a sa unutrašnje strane je takozvano srpsko platno, koje je isto pamučno. Trake prave od satena i starog lastiša. Kako i sama kaže za naš portal: „Nemam pojma više ni koliko je to dovoljna zaštita, ali je svakako aktivnost koja zaokuplja mozak, a znaš i da pomažeš drugima“.


Humanitarna organizacija ,,Dečije srce" iz Beograda, koja radi sa decom i osobama sa smetnjama u razvoju, organizovala je svoje članove kako bi šili maske i delili građanima besplatno.


Aktivne su i žene, i jedan muškarac koji im se pridružio, iz Bačkog Monoštora koje su za bolnicu u Somboru sašili do sada 200 zaštitnih maski. Pokretač ove akcije je Sabina Gromović Rang, koja je za naš portal ispričala kako je došla na tu ideju.


„Videla sam na Fejsbuku da se sakuplja materijal za šivenje maski za medicinare. Jedna žena je napisala da materijal imaju, ali im je sada potrebna krojačica za šivenje maski. Nisam mnogo razmišljala, već sam odmah kontaktirala sestru iz bolnice i prihvatila se posla. Našla sam nekoliko žena iz našeg sela i tako smo počele da radimo“- kaže Sabina.


U naselju Petrovac u Kragujevcu, gde je sedište firme „MDS live“, okupili su se članovi Udruženja „Topli dom velikog srca“ i krojači koji su se dobrovoljno prijavili kako bi šili zaštitne maske za medicinare i ostale građane. Oni su pozvali sve ljude koji znaju da šiju da se pridruže ovoj humanitarnoj akciji.

Anica Periškić - Meštanka Bačkog Monoštora
Anica Periškić - Meštanka Bačkog Monoštora

Iako uglavnom pominjemo žene koje se bave ovim poslom, ima i dosta muškaraca, poput krojača i šivača iz Kragujevca, koji se i te kako pridružuju ovim i sličnim akcijama.


Kako je preneo Rektorat Univerziteta u Kragujevcu, Olga Stanković zaposlena u Rektoratu, neumorno šije maske za medicinske radnike, i to od kvalitetnog, biorazgradivog materijala od koga su napravljene promotivne torbe Univerziteta. Promotivni eko materijal je tako zadobio novu ulogu – afirmacija zaštite životne sredine i života ljudi.

Univerzitet u Kragujevcu (Facebook) - Maske, sašivene od strane Olge Stanković
Univerzitet u Kragujevcu (Facebook) - Maske, sašivene od strane Olge Stanković

Ne zaboravimo da su žene uvek te koje prve reaguju u krizama i rade ono što najbolje umeju. Ne zaboravimo da im pomognemo tako što ćemo ostati kod kuće, i na taj način pomoći i zdravstvenim radnicima koji imaju mnogo posla i oko drugih pacijenata koji ne mogu da odlažu svoje preglede i operecije. Nečije malo je drugome sve.

Ne zaboravimo i da u ovom trenutku postoje žene koje žive sa nasilnicima i koje su sa njima u karantinu. S toga, obratite pažnju na svoj komšiluk, ne zatvarajte oči i pozovite policiju ili članice Mreže Žene protiv nasilja koje će nastaviti da primaju pozive i pružaju podršku građankama putem SOS telefona, jer možda vaša komšinica to neće moći da uradi.


Informacije o dostupnosti SOS podrške ženama sa iskustvom nasilja dostupne su na sledećem linku.


Ne zaboravimo ni da budemo zahvalni na svemu što imamo u ovom trenutku i da to što imamo, podelimo i sa drugima. Budimo humani i pokažimo se u svom najboljem svetlu.