Novi Sad: „Nasilje ima jedno lice“
Pixabay

Za sam kraj festivala, koji traje već tri i po nedelje, i čiji je program bio veoma bogat, održaće se interaktivna izložba „Nasilje ima jedno lice“, u organizaciji SOS ženskog centra.


Izložba će se održati u sredu, 7. oktobra, sa početkom u 20 časova, u novosadskom KC Lab-u.


Kako organizatorke u zvaničnom dopisu kažu: „Reč je interaktivnom događaju, baziranom na elementima 'žive biblioteke'. Različito je to što se u ulozi žive knjige ne nalaze žrve nasilja, već volonterke i aktivistkinje SOS ženskog centra, koje pričaju priču žena koje su pretrpele nasilje i koje se na taj način nalaze u ulozi modela.“


Oni dodaju da će se u paru sa njima, nalaziti i druga volonterka u ulozi kustoškinje, koja će posetiocima dati činjenice o nasilju. Volonterka u ulozi modela, tj. „žive knjige“, pričaće priču koja je bazirana na realnim događajima, ali izmenjena u cilju zaštite podataka o ličnosti.


Svi posetioci će moći da razgovaraju sa modelom, da postavljaju pitanja i da od kustoškinje ove neobične izložbe, dobiju informacije o nasilju.

„Verujemo da je za nasilje odgovoran samo onaj ko nasilje čini. Verujemo da ni jedna žrtva ne bira, niti želi nasilje. Verujemo da je žrtvi neophodna podrška, kako bi izašla bezbedno iz situacije nasilja“, stoji u saopštenju SOS ženskog centra.

Ideja ovakve izložbe je da se na ovaj način posetiocima približi dinamika nasilja u porodici, iz ugla onih koje su ga preživele. Cilj je da se prenese poruka da je svačija priča jednako važna, da se smanjli narezumevanje prema fenomenu nasilja, kao i prebacivanje krivice na žrtvu.


Ukoliko imate problem, ili znate nekoga ko trpi nasilje, pozovite  brojeve telefona koji se nalaze  ovde.


Dođajaj se organizuje u okviru festivala AFŽ „Kultura nenasilja -program uživo“, koji je podržala Fondacija za otvoreno društvo i Fondacija Jelena Šantić.


Posetite izložbu. Važno je!


Izvor: Autonomni Festival Žena