Hvala ti, Milena!
Unsplash

Milena Radulović, ti, ja, ona, svaka druga, peta ili stota od nas milijardu, zaćutala je sigurno jednom, ali zasigurno ne i zauvek. Hrabrost i pravdu svetu su podarile žene! Mlade, pametne, odvažne, moćne i neustrašive žene koje su spremne da svoj integritet telesni i duhovni brane životom od svakog predatora koji im se na putu nađe.


Milenina poruka je jasna i odvažna. Milena je vulkan života, koji je najzad eruptirao. Lava koja prži zlo, briše strah, stid i bol. Hvala ti, Milena! 


Silovatelji su među nama! To je ta istina! Mi smo toga svesne, samo nas je strah da to izustimo naglas! Kako znamo? Pa osetile smo na svojoj koži! Hvala ti, Milena, hvala vam devojke na vašoj i našoj lično-političkoj borbi, vrednoj života! Hvala vam na junačkom potezu i na velikoj podršci koju direktno i indirektno pružate svim ženama koje su prošle kroz pakao seksualnog nasilja.


Bezobzirno dovođenje u pitanje ženskog iskustva muškog nasilja, nerazumevanje tišine bola i najdublje patnje, i pretvaranje žrtve u lažljivicu i dželata, dok se nasilnik tapše po ramenu je refleksija opšteg duhovno-političkog stava ovog društva. Da nije tako, ne bi bilo ovako. Zvuči slatko, jer se rimuje, ali je vrlo gorko i neprijatno.

Unsplash
Unsplash

No, nije Mika jedini. Mnoge od nas tek će sad da progovore. Realnost će uskoro poput neba da se otvori i sve da nas pljusne i zapljusne novim, bolnim istinama. 


Kad progovore pevačice, glumice, novinarke, manekenke, književnice, slikarke, voditeljke, političarke, majke, komšinice, sestre, majke, tetke, bake, ujne, strine, šefice, drugarice, princeze i kraljice. Kad progovori ženska planeta mnogo će čuvenih i nečuvenih profesora, producenata, reditelja, urednika, muževa, očeva, braće i drugova u Srbiji i širom sveta, biti dovedeno pred ovozemaljski i nebeski sud, da im se sudi u ime Boginje i pravde.

„Mnogo je ćutanja koja treba prekinuti”, pisala je Odri Lord, a ja je ovih dana samo razlažem i vriskom svojim sve vas molim da ne prestajemo da se protiv muškog zlostavljajnja žena borimo glasno i bez prestanka, na svakom mestu i u svako vreme.

Silovanje nije nikakav sociološki, redak fenomen, već viševekovni, čvrsto utvrđen, naizgled neiskorenjiv i poprilično ušuškan sistem muškog posedovanja ženskog tela i duha. 


Oslobodimo naša tela i duh, progovorimo o našem bolu! 

Mi smo hrabre! Mi smo preživele sve!