Ferešteh Forou osnažuje avganistanske žene da kodiraju
flickr (autor: TED Conference)

Dok su Avganistanom vladali talibani, obrazovanje djevojaka je bilo ilegalno, a Internet je bio zabranjen. Nedavno istraživanje je pokazalo da samo 9% vodećih pozicija u svijetu informacionih tehnologija pripada ženama. Na Svjetskom ekonomskom forumu održanom početkom godine govorilo se o tome da će rodna neuravnoteženost do 2026. godine biti još gora.


Jedna žena je odlučila da se bori protiv toga. Ovo je priča o Ferešteh Forou (Fereshteh Forough), osnivačici i direktorici ženske škole za kodiranje „Code to Inspire”.


„Osnovala sam ‘Code to Inspire’ kao sigurno mjesto na kojem djevojke mogu da se edukuju i kreiraju portfolije i rezimee kako bi mogle početi da rade online”, izjavila je Ferešteh za magazin Vogue.

youtube
youtube

Fereštehin život nije bio nimalo lak. Rođena je kao avganistanska izbjeglica u Iranu i ima sedmero braće i sestara. Godinu dana nakon pada talibana u Avganistanu, ona i njena porodica su se preselili u Herat. Tu je Ferešteh upisala studije informatike, no iako je bila presrećna što uči o onome što je zanima, studentski dani su za nju bili veliki izazov. Naime, zbog kulture i običaja te zemlje u kojima dominiraju muškarci ženama nije lako da se školuju. No, Fereštehina situacija je bila još komplikovanija.


„Prvi problem s kojim sam se suočila bio je moj iranski akcenat. Mnogim studentima se to nije sviđalo i zvali su me strankinjom. Zamislite koliko mi je bilo teško osjećati se kao stranac kad sam se napokon vratila kući. Vani nisam nosila ni burku, niti čador, a pošto su talibani otišli samo godinu dana ranije, njihov uticaj je još uvijek bio snažan. Moje dobro poznavanje engleskog jezika omogućilo mi da je da se istaknem među drugim studentima, zato što nam je većina časova bila upravo na engleskom”, izjavila je Ferešteh za portalWomen For Afghan Women.

Pored toga, bila je jedna od rijetkih djevojaka koje su studirale informatiku, ali je to nije plašilo. Naprotiv, bila je veoma aktivna studentica i nije se ustručavala da postavlja pitanja tokom predavanja što se njenim kolegama studentima nije baš sviđalo.


Uprkos svim problemima, Ferešteh je završila fakultet, a zatim upisala master studije u Berlinu. Postala je jedna od prvih profesorica Jave na Univerzitetu u Heratu, Avganistanu. To predavanje je pohađalo više od 200 studenata, ali se tokom prvih nekoliko sedmica na časovima pojavljivalo samo njih deset. Razlog? Prema Fereštehinim riječima, nisu željeli da uče od žene i nisu mislili da je ona sposobna. I tada je, 2015. godine, odlučila da osnuje prvu žensku školu za kodiranje u Avganistanu.


„Kada mi je ideja o ‘Code to Inspire’ prvi put pala na pamet pričala sam sa mnogo ljudi, no većina njih se bojala da uloži u taj program ili da na bilo koji način pomogne. Počeli smo sa 50 djevojaka, a danas njih 130 u našoj školi uči da kodira”, izjavila je Ferešteh za Edmodo.

pixabay
pixabay

Ne samo da je Ferešteh sagradila sigurno okruženje u kojem žene mogu da uče bez diskriminacije, već je iskoristila i moć tehnologije da pomogne lokalnim ženama da uspiju u industriji kojom već dugo dominiraju muškarci. To nije prošlo nezapaženo – neprofitna organizacija „Index On Censorship” ju je nedavno nominovala za jednu od nagrada za slobodu izražavanja.


Danas, Ferešteh i njene učenice ruše tradicionalne barijere kao prve žene koje znaju kodirati u njihovoj ratom razorenoj zemlji. Da bi naglasile borbu Avganistana za iskorjenjivanje velikih polja opojnih makova koji su pod kontrolom talibana, ove hrabre žene su napravile igricu kako bi podigle svijest čitave javnosti o tome, a naročito mladih ljudi.


Djevojke koje pohađaju školu „Code to Inspire” su već zaplovile i poslovnim vodama. Jedna studentica je razvila dostavljačku aplikaciju za lokalni restoran, a njene koleginice rade na izgradnji platformi za promovisanje svoje zemlje potencijalnim turistima.

„Djevojke koje nikad ranije nisu dodirnule računar ili koristile Internet sada mogu, zahvaljujući nama, da izrađuju WEB stranice i kodiraju. Svako jutro na Twitteru čitam inspirativne poruke studentica u kojima pišu šta su postigle. Sve naše studentice su odvažne, hrabre i inspirativne. One su agentice promjene u zemlji u kojoj su ženama decenijama mnoge stvari uskraćene”, izjavila je Ferešteh za Positive News.


Priču o ovim divnim hrabrim ženama je možda najbolje završiti upravo Fereštehinim riječima, a to je da je ljepota kodiranja i tehnologije u tome da nije važno ko ste i gdje se nalazite zato što sa samo jednim računarom i Internetom možete doprijeti do svijeta i raditi u toplini svog doma.Izvor: Lola magazin