Feminističko vaspitanje na sav glas: o Manifestu
Ilustracija: Rialda Dizdarević

Nakon svetskog hita „Svi bi trebalo da budemo feministi i feministkinje” (We Should All Be Feminists), nigerijska književnica Čimamanda Ngozi Adiči postala je jedan od najuticajnijih glasova afirmicije i popularizacije reči i ideje feminizma.


Autorka knjiga „Polovina žutog sunca”, „Drhtaj“ i „Amerikana” piše duhovito, iskreno, odvažno i pronicljivo još od svog prvog romana „Purpurni hibiskus“ (2003). Njen prvenac je izazvao popriličnu buru u književnom svetu kada se našao u užem izboru za prestižnu književnu nagradu Orindž i osvojio nagradu za najbolju knjigu u zemljama Komonvelta.


U svojoj novoj knjizi „Draga Idžeavele, ili feministički manifest u petnaest predloga” (na srpskom jeziku u izdanju MILICA magazina, 2019) slavna autorka, iako bez roditeljskog iskustva, piše savete prijateljici o tome kako ostati dosledna sebi a biti dobra mama, kako biti ravnopravna partnerka u braku a ne zanemariti dete, zašto je važno naučiti ćerku da voli da čita, koji su izazovi pričati sa njom o ljubavi i seksu, na koji način se predstavljati, …


Ovo su neki od saveta koje Čimamanda upućuje dragoj Idžeavele, istovremeno ispisujući oštru ali konstruktivnu kritiku postojećeg odnosa rodnih položaja.


Vidimo se u Krokodilu. Ulaz je slobodan.Izvor: MILICA magazin