Dženi koja je podelila javnost

Foto: falcoworld

Čak i one televizije koje su ga emitovale, morale su da postavljaju upozorenje o neprikladnosti za određene grupe gledalaca. Razlog za takav potez je, navodno, prenaglašena morbidnost u spotu i tekstu pesme, gde do kraja ne ostaje razjašnjeno peva li se o mržnji i zločinu ili o ljubavi. Tipično, skandal je izazvao još veću potražnju za singlom.

Dženi je treći singl sa veoma uspešnog Falkovog albuma „Falco 3“. Nakon svetskog hita Rock me Amadeus, Falko je želeo da publici pruži nešto drugačije i neočekivano. Dženi je zaista i bila spektakularna. Mladu devojku u spotu glumi, tada petnaestogodišnja glumica, Teresa Gugenberger.

Sve je počelo kada je čuveni spiker vesti sa nemačke nacionalne televizije ZDF, Diter Krocuker, čuo ovu pesmu na radiju u kolima na putu do posla. Nekoliko godina ranije, njegova ćerka i rođaka su kidnapovane, i za njih je tražen otkup, pa je on bio šokiran time da neko može da peva o tako užasnoj temi. Još je više bio užasnut činjenicom da je pesma na prvom mestu top lista i te je večeri, u svojoj emisiji, izrazio zabrinutost, te se tako digla prašina oko sadržaja pesme.

_veb_novinarstvo.gif

Neki su nemački mediji optužili Falka za „seksualni zločin u hit paradi”. Sa druge strane, deo javnosti je pesmu o Dženi protumačio kao upozorenje svim mladim devojkama koje ulaze u avanture sa nepoznatim muškarcima. Falko je tvrdio da je bio zaista inspirisan serijom otmica mladih žena koje su se u to doba dešavale u Beču, i da je hteo da istraži ovu tešku temu., Želeo je da poruči otmičarima da zna kako razmišljaju. Čovek koji koji je otimao žene u Beču, pre i posle objavljivanja pesme, nikada nije uhvaćen. Pet nestalih žena nikada nije pronađeno.

Dženi bi se, sa druge strane, mogla posmatrati kao ljubavna pesma koja govori o veoma mladoj i usamljenoj devojci u hladnom svetu. Ona, bežeći od stvarnosti, beži u snove. Stavlja previše crvenog ruža i oponaša svet odraslih, dok joj lirski subjekat iz pesme govori da postoji neko kome je potrebna, da nije sama, da ne mora da igra te opasne igre, za koje možda još nije spremna.

Pesma bi kao takva mogla da ostane, da nije stihova iz druge strofe: „Oni dolaze, neće te naći, nikome te ne dam, ti si kraj mene”. Zbrku naročito unosi glas spikera, koji, čitajući dnevne vesti uz zavijanje policijske sirene, govori o porastu broja nestalih osoba i upozorava: „Policija ne isključuje mogućnost da je reč o zločinu.”

Ovo je naročito iritiralo šefove i cenzore na radiju i televiziji, pa su za dobrobit neiskvarene dece pesmu uklonili iz programa, što je Falku donelo još više publiciteta, i Dženi je u Nemačkoj prodata u više od pola miliona primeraka.

theresa86.jpg

Foto: emotinal.sk

Pošto je muzika nagonska i prihvata se instiktivno, mnogo bolje od konkretnih zabrana, poruka je do mladih stigla na pravi način, te su ovo samo neki od komentara iz časopisa Bravo:

„Mislim da je sramno koliko su pojedini odrasli uznemireni zbog Dženi. Da li jos uvek misle da je današnja omladina nevina, neiskvarena i neobaveštena? Da li misle da mi bas nista ne primećujemo? Sviđa mi se što Falko tako otvoreno pristupa ovoj temi, iako je veliki tabu. Odrasli, odnosno većina nas bi trebalo suočiti sa stvarnošću, a ne bežati od nje”.
Silvia, 15

„Napokon neko pokušava da opiše istinsku brutalnost koja vlada ovim svetom, I odmah mu cenzurišu pesmu i spot.. Većini je očito lepše da im se mažu oči”.
Diana, 15

Kada se pojavila, pesma se u tadašnjoj Jugoslaviji uglavnom shvatala kao ljubavna pesma, pesma o devojci koja sama sebe traži u okrutnom svetu. Ljudi na ovdašnjim prostorima nisu bili mnogo obavešteni o otmicama koje su se dešavale u Beču, uglavnom, jer je to tada još uvek bila tabu tema.

Podlegavši pritisku javnosti, Falko na sledećem albumu snima pesmu Coming Home, (Dženi 2). U ovoj pesmi ostaje nerazjašljeno da li je Dženi živa, ali upravo je to i ono čini pesme zanimljvim. Pesma nije doživela uspeh kao prvi deo, ali je javnost umirena, a poruka koju je Falko hteo da prenese, uspešno prihvaćena.

Silvija voli crno-bele fotografije, Rejmonda Karvera i Dunav.

Pročitajte i:

Princeza Tiana: Diznijeva priča o istrajnosti
Da li se Evropa vraća u Srednji vek?
Ogolite svoje lice: Novi trend u Holivudu!