Do zvezda i nazad - takav je bio Lolitin put
wikipedia

Su Lijon rođena je 10. jula 1946. godine u američkom gradu Davenport kao najmlađe od petoro dece. Kada je Su imala nepunih godinu dana, njen otac je preminuo, a majka se sa decom preselila u Dalas. Potom se sele u Los Anđeles, gde je ova filmska zvezda završila prestižnu glumačku školu „Hollywood Professional School“.


Kada je imala samo 14 godina izabrana je da igra u Kjubrikovom filmu koji je u bioskope stigao 1962. godine, u momentu kada je Su imala nedovoljno godina da bi i pogledala film. Njena majka, Su Kar Lijon, napustila je posao bolničarke i pratila ćerku na snimanjima. Film je tajno sniman u Londonu, s obzirom na kontroverznu tematiku, ali i godine protagonistkinje. Fotografija na kojoj Su pozira u kupaćem kostimu, noseći naočare u obliku srca i lizalicu, postala je prepoznatljivi simbol jednog vremena.


Za ulogu Lolite dobila je nagradu „Zlatni globus“ za najbolju mladu nadu. Ovo filmsko ostvarenje bio je početak, ali i vrhunac karijere mlade glumice, koja će zauvek ostati upamćena kao ikona jednog od najkontroverznijih filmova svih vremena.


fr.wikipedia
fr.wikipedia

U razgovoru sa jednom televizijom, mnogo godina kasnije, Kjubrik se prisećao svog prvog susreta sa Su: „Čak i po načinu na koji je hodala na svom intervjuu, opušteno sedela a potom odlazila, bila je nehajna. Bila je zagonetna, mogla je naterati ljude da pogađaju koliko Lolita zna o životu.“


Osim u ovom, Su je glumila zavodljivu tinejdžerku i u filmu „Noći iguane“, radnicu u „Sedam žena“, poslednjem filmu režisera Džona Forda, i sporednu ulogu u filmu „Neiskren muškarac“. Njena poslednja uloga bila je uloga ABC reportera u filmu „Aligator“ 1980. godine, nakon čega se povukla iz javnosti.


Buran život iza kamera


Kada govorimo o privatnom životu Su Lijon, ne bi se moglo reći da je bio obeležen uspehom njene karijere. Naime, prelepa glumica udavala se 4 puta i vodila prilično nesrećan život daleko od očiju javnosti. Svog prvog supruga glumica je upoznala sa osamnaest godina. Za njega se posle kratkog poznanstva i udala, ali je taj brak kratko trajao.


Drugi suprug bio joj je Roland Harison, fotograf i fudbalski trener, zbog kojeg se Su preselila u Španiju i bar na tren odahnula od pritiska javnosti i stalnog praćenja medija. Par je dobio ćerku koju su nazvali Nona, a par godina kasnije usvojili su i sina.Noći iguane (1964):  Su Lijon, Debora Ker, Ava Gardner i Ričard Burton (Flickr)
Noći iguane (1964): Su Lijon, Debora Ker, Ava Gardner i Ričard Burton (Flickr)


Nakon razvoda od Rolanda vraća se u Ameriku, gde shvata da je od njene nekadašnje slave ostala samo prašina te se iz inata ponovo povlači iz javnosti i postaje konobarica. Radeći svoj novi posao u jednom lokalnom kafiću, upoznala je Garija Adamsona, koji tek što je odslužio kaznu za pljačku i ubistvo. Bračna idila kratko je trajala, pre nego što je Gari počinio novu pljačku i opet se našao iza rešetaka.


Sa četvrtim suprugom, radijskim inžinjerom Ričardom Rudmanom, bila je u braku sedamnaest godina, ali se i od njega rastala 2002. godine. Ostala je da živi sama u svojoj kući u Los Anđelesu, gde je i preminula.

Ko je i kako stvorio Lolitu?


Godine 1955. profesor Kornel univerziteta, Vladimir Vladimirovič Nabokov, bezuspešno pokušava da ubedi američke izdavače da objave delo koje bi ga moglo koštati univerzitetske karijere. U vreme cenzure i ograničenja opscenosti u književnosti, izdavačke kuće strahovale su od hapšenja čak i ako bi delo bilo objavljeno pod pseudonima, kako je i sam autor želeo.


Ovo je priča o zrelom muškarcu koji se zaljubljuje u dvanaestogodišnju devojčicu i ženi njenom majkom kako bi bio bliži predmetu svog obožavanja. Kroz tabuiranu ljubav, Nabokov se dotiče ljudskih iskustava koja svedoče o ambivalentnosti u čovekovom kretanju između onoga što je prihvaćeno i onoga što je zabranjeno. Zbog teme i njene provokativnosti, bila su zanemarena umetnička svojstva ovog romana, kao i složena slika duševnih stanja čoveka koja ona dočarava.


Telegram: zabrana romana 'Lolita' (izvor:  Archives New Zealand/flickr)
Telegram: zabrana romana 'Lolita' (izvor: Archives New Zealand/flickr)

Objavljivanje knjige izazvalo je skandal, pa je pored epiteta da je delo gnusno, pokvareno i odbojno, steklo i etiketu erotskog romana. „Lolita“ je postala bestseler, a ocene kritike, kakva je ona New York Times-a, da je dualna priroda knjige promenila shvatanja moderne književnosti, donele su joj status kultne knjige. Nabokov je lično pomogao Kjubriku da, nekoliko godina kasnije, ekranizuje priču o Loliti.


U jednom od retkih intervjua koje je uradila, na pitanje kako je reagovala kada je videla film i šta kao odrasla osoba misli o tome, Su je odgovorila: „ Znala sam šta je bila tema filma. Moja mama je čitala knjigu i pričale smo o tome. Takođe, bila je upućena u prethodni rad gospodina Kjubrika i znala je da stvara kvalitetna umetnička dela. Imala sam poverenje u ljude sa kojima sam radila. Iako sam bila mlada, snimanje mi je veoma lako palo. Nisam osećala nikakav pritisak, svi su bili divni prema meni i srećni što sam tu da budem deo ovog ostvarenja.”


Vest o smrti glumice za New York Times potvrdio je njen prijatelj Fil Sirakopolus, rekavši da je Su neko vreme bila krhkog zdravlja te da je, s obzirom na njene godine, smrt okarakterisana kao prirodna.