Danas je Svetski dan devojčica. Zašto je bitan?
pixabay

Ovogodišnja tema predstavlja početak jednogodišnjeg napora za podizanje globalne pažnje i akcije na izazove sa kojima se devojčice suočavaju pre, tokom i nakon ratnih sukoba. U ovakvim vanrednim situacijama rodno zasnovano nasilje se još više povećava, izlažući devojčice seksualnom i fizičkom nasilju, dečjim brakovima i trgovinom ljudima. 


„Devojčice koje se nalaze u ratnim zonama u 90% slučajeva neće ići u škole u odnosu na devojčice iz zemalja bez ratnih sukoba, što ugrožava njihove buduće izglede za rad i finansijsku nezavisnost“, piše u izveštaju Ujedinjenih nacija, a prenosi sajt UN Woman.


Sve devojčice imaju pravo na obrazovanje, na siguran i zdrav život. Pa ipak, prema istraživanju „Unicef“-a iz 2014. godine, više od 62 miliona devojčica širom sveta nemaju pristup obrazovanju, a oko 28 miliona adoloscentkinja doživelo je sakaćenje genitalija. 


Dalje, devojčice uzrasta od 5. do 14. godine potrošiće više od 160 miliona sati više na kućne obaveze od dečaka istog uzrasta.  Danas širom sveta, više od 700 miliona žena stupilo je u brak pre 18 godine, dok je više od jedne trećine (oko 250 miliona) stupilo u bračnu zajednicu pre svoje 15. godine - što predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i utiče na pravo devojčica na jednakost i obrazovanje. 

pixabay
pixabay

O problemu dečjih brakova u našoj zemlji bilo je reči na današnjoj unicefovoj konferenciji za štampu, koja je održava upravo povodom Svetskog dana devojčica. Rezultat njihovog istraživanja je poražavajući – pokazalo se da su romske devojčice u Srbiji u dosta nepovoljnijem položaju u odnosu na devojčice iz opšte populacije kada su u pitanju dečiji brakovi: 

  • Blizu 60% devojčica iz romskih naselja udaje se pre navršene 18. godine, dok je u opštoj populaciji taj procenat 7%. 
  • Jedna od pet devojčica iz romskih naselja stupila je u brak pre navršene 15. godine. 
  • Broj devojčica iz romskih naselja koje se udaju pre navršene 18. godine je u konstantnom porastu – od 46% 2005. godine, 54% 2010. godine, do blizu 60% 2014. godine.


Kada je reč o obrazovanju devojčica, treba da nas zabrinu podaci da one ranije napuštaju obrazovanje, pa tako 30 odsto njih starosti od 15 do 19 godina ne pohađa školu, kako se navodi na sajtu zaštitnika građana. 


Ono što je važno jeste da stereotipi i predrasude koje postoje širom sveta, a i u našem društvu, ne smeju da sprečavaju devojčice da razviju sve svoje potencijale. Naš zadatak je da preduzmemo neophodne mere na različitim nivoima kako bi se zaustavilo ugrožavanje njihovog prava na dostupnost obrazovanja i mogućnosti profesionalnog usavršavanja. Obrazovanje devojčica može da pomogne u smanjenju stope dečijih brakova, bolesti i siromaštva.