Čiji je lakat na naslovnici magazina ,,Time”?
youtube

Ne samo zbog izbora za koji su se u ,,Timeu” odlučili ove godine, već i zbog same naslovne fotografije, koja je sve one koji su je pažljivije osmotrili navela na razmišljanje.


Na naslovnici izdanja posvećenoj dobitnicama ovogodišnje nagrade, koja se dodjeljuje od 1927. godine, nalaze se Ashley Judd, Taylor Swift i bivša inženjerka u Uberu Susan Fowler, koje su prve progovorile o različitim oblicima seksualnog uznemiravanja, kao i neka manje poznata lica: Isabel Pascual (za koju je zapravo korišten pseudonim radi zaštite identiteta), žena iz Meksika koja je inače beračica jagoda, i Adama Iwu, koja je korporativni lobista u Sakramentu, u Kaliforniji. Međutim, na fotografiji je i šesta žena, odnosno samo njen lakat.

youtube
youtube

Riječ je o 28-godišnjoj radnici u jednoj bolnici u Teksasu koje je žrtva seksualnog uznemiravanja, a koja je željela da sa svijetom podijeli svoje iskustvo i tako se solidariše sa onima koji su javno progovorili o tome te pruži podršku svima koji o zlostavljanju iz nekog razloga i dalje ćute. Ona je za ,,Time” ispričala svoje mukotrpno iskustvo i kako to izgleda kada se čovjek suoči sa zlostavljanjem.


,,Stalno sam razmišljala da li sam nešto rekla ili izgledam tako da on smatra da je  njegovo ponašanje u redu”, ispričala je ona i dodala da i dalje može da osjeti njegove ruke na svom tijelu, tu ,,toplinu” na koži zbog svog problematičnog ponašanja.


Charlotte Alter, dopisnica ,,Timea”, je istakla da je detalj lakta na fotografiji bio pomno osmišljen.


,,Stigmatizacija žrtvi zlostavljanja dobrim je dijelom uklonjena usljed pokreta #MeToo, ali je mnogim ljudima i dalje teško da o tome progovore, jer se boje za svoju i budućnost svoje porodice”, kazala je ona.

youtube
youtube

I pomenuta Teksašanka se na  ovaj način fotografisala za naslovnu stranu s obzirom da je željela da ostane anonimna i tako zaštiti svoju porodicu, a novinarka Helen Rosner je na Twitteru pojasnila da žena čiji se lakat vidi na naslovnici simbolizuje sve ljude koji još uvijek ne mogu da puste glas u tišini seksualnog uznemiravanja.


Ona je ovu naslovnicu ,,Timea” uporedila sa naslovnicom ,,New York” magazina iz jula 2015. koja je bila posvećena pričama 35 žena koje su optužile američkog glumca i komičara Billa Cosbyja za silovanje i uznemiravanje.


,,Kad je ‘New York’ magazin objavio njihovu naslovnicu, na njoj je bila jedna prazna stolica. Snažan vizuelan znak koji aludira da neki i dalje ćute”, zaključila je Rosnerova.


Izvor: Lola magazin