Čarolija kristala u srcu žene
freepik


Svetlucavi, čarobni, raznobojni i lekoviti, kristali su se od davnina koristili u mnogim kulturama i civilizacijama u najrazličitije svrhe. Kada se vratimo hiljadama godina unazad, skoro svaka drevna civilizacija je koristila kristale. Vrlo često se čarobna moć kristala izjednačavala sa lepotom i moćima koje imaju Boginje, pa se smatra da oni predstavljaju produžetak božanske energije na zemlji. Zbog svoje prirodne lepote, ali i njihovih moći, kristali su bili omiljeni ljubimci princeza, kraljica i sultanija. U početku ih je bilo vrlo teško i retko naći, tako da su oni bili rezervisani samo za one najbogatije.


Kristali su zapravo skladišta prirodne, čiste energije planete Zemlje koja pozitivno utiču na psihofizičko stanje osobe koja ih nosi. Ljubitelji kristala smatraju da sve na svetu ima svoju frekvenciju na kojoj vibrira, ali da smo se vremenom, usled užurbanog načina života, udaljavali od prirode i polako počeli da gubimo sposobnost da osećamo tu energiju. Kristali upravo doprinose pokretanju te čiste energije. Na osnovu svoje savršene atomske strukture koja čuva vibracije i energiju koju naše telo može da prima, kristali prenose pozitivnu energiju koja dovodi do isceljenja.


pexels
pexels

Kako su žene upotrebljavale kristale kroz istoriju?


Upotreba kristala u vidu amajlija i talismana za sreću datira još od početka čovečanstva, mada ne možemo znati kada su tačno počeli da se upotrebljavaju. Prvi tragovi upotrebe kristala su pronađeni kod drevnih Sumera koji su ih koristili u magične svrhe. Jedan od najčešćih lekova koji se primenjivao u tradicinalnoj Kineskoj medicini su upravo bili kristali, dok su Egipćani, fascinirani njihovim sjajem i lepotom, kristale koristili za izradu najskupocenijih komada nakita.


Posebnu ljubav prema kristalima su gajile žene, pa su tako u starom Egiptu neke kristale koristile u kozmetičke svrhe. Najčešće su pravljeni eliksiri mladosti od gorskog kristala i senke za oči od galene (mlevene rude) i malahita. Takođe, jedan od miljenika među kristalima bio je i roze kvarc, zato što se smatralo da može doprineti smanjenju bora na licu, ukoliko ga koriste u proizvodnji kozmetike.


Egipćanke su stavljale komade gorskog kristala u čašu vode i nakon 12-24 sati pile taj eliksir, jer su verovale da će njihovu kožu i kosu održati mekanom i čistom. Odeća njihovih kraljica je od glave do pete bila ukrašavana kristalima kako bi povećale svoju seksualnu privlačnost i pojačale intuiciju. Takođe, kaže se da je kraljica Kleopatra često držala lapis lazuli na čelu kako bi otvorila svoje treće oko. Volela je i u prostorijama u kojima je boravila da drži roze kvarc, jer se smatralo da privlači ljubav i osvaja srca muškaraca.


U Staroj Grčkoj su žene pravile svojim muževima amajliju od kristala, posebno od hematita, kako bi ih čuvala prilikom ratovanja. Smatralo se da će im hematit dati snagu i hrabrost i da će ih neprijatelj zaobići.pexels
pexels


U drevnoj Kini je žad bio apsolutni favorit među ženama. Najskuplji komadi nakita su bili izrađeni od žada, kao i posude za hranu, tanjiri, čaše, češljevi za kosu, vaze i slično. Verovalo se da žad donosi sreću, mir i ljubav, pa je korišćen na brojne načine. Žad je tada bio skuplji od zlata, pa se često na nekom takmičenju davao kao prva nagrada, dok bi se zlato davalo za drugu nagradu. Tradicija u kojoj su žene u Kini zavolele žad je počela 5000 godina pre nove ere, dok su počele da izrađuju i nose perleodžada 3000 godinapre nove ere.

U nekim civilizacijama žene su koristile kristale kako bi rešile problem neplodnosti. Najčešći kristali koji su birani za ovu svrhu su mesečev kamen i granit. Žena koja nije mogla da ostane u drugom stanju nosila je nakit od mesečevog kamena 40 dana kako bi joj otklonio sve blokade koje je sprečavaju da rodi decu. Smatralo se da će mesečev kamen pomoći ženi da kanališe energiju Meseca, žensku energiju i da će na taj način isceliti sve ženske organe.

Pored navedenih, postojale su i mnoge civilizacije koje su upotrebljavala kristale u medicinske, spiritualne i magijske svrhe.

Upotreba kristala u današnjem dobu


Čuvajući i šireći svoju energiju mira, ljubavi i prosperiteta , kristali su uspeli da pronađu svoj put i primenu i u današnjem periodu. Sve češće počinju da se koriste u industriji nakita, pa ih vrlo često možemo videti kako u tržnim centrima, tako i kod umetnika koji se bave ručnom izradom nakita. Nakit sam po sebi pokazuje moć i status, a kada je reč o kristalima taj efekat se dodatno pojačava.


Zato žene najčešće vole da biraju roze kvarc. Roze kvarc je kristal ljubavi i sreće. Pojačava samopouzdanje, veru u sebe, uklanja ljubomorui u osobi koja ga nosi budi nežnost i emocionalnu stabilnost. Žene ga obožavaju zato što je njegova osnovna uloga da u svakoj osobi probudi ljubav, mir, vernost i da joj pomogne da pronađe svoju srodnu dušu. 

pexels
pexels

Takođe, kako se je žena vremenom izborila za svoja prava i počela da gradi i razvija svoju karijeru, kao vrlo značajnu podršku na tom putu uspeha,žene biraju kristale kao što su tigrovo oko, citrin i žad. Ovi kristali joj donose hrabrost, odlučnost, prosperitet i uspeh u poslu.


Jedna od čestih pojava kod žena u današnjem periodu je i nepravilan rad štitne žlezde i problem zdrave komunikacije. Sodalit, lapis lazuli i tirkiz su kristali koji joj pomažu da reši ove probleme i dovede svoje misli i emocije u balans.


Kristali i trudnoća


S obzirom na to da se smatra da svaka žena za vreme trudnoće treba da bude u miru i dobrom raspoloženju, jedan od ključnih razloga korišćenja kristala je održavanje trudnice u harmoničnom stanju. Terapija kristalima u trudnoći pomaže ženama da dovedu u balans svoje misli i emocije i da što više budu u stanju mira za vreme porođaja. Zato žene obožavaju mesečev kamen, jer im povećava žensku energiju i umanjuje bolove tokom porođaja.


Neki od kristala koji se preporučuju tokom porođaja su crni oniks, hematit i vulkanska lava, kako bi trudnici dali snagu, hrabrost i strpljenje. Takođe, žene koje žele da povećaju plodnost, često koriste mesečev kamen.


pixabay
pixabay


Međutim, osim što kristalima ukrašavaju svoju modnu kombinaciju, ljudi ih često nose zato što veruju u njihova lekovita dejstvo. Verovatno iz tog razloga se sve više radi sa kristalima prilikom praktikovanja joge, kristaloterapije, masaže, aromaterapije i slično.


Jedan od načina korišćenja kristala koji sve više dobija na značaju je svakako Reiki metoda. Reiki metoda predstavlja metodu isceljivanja tradicionalne medicine, koja se koristi uporedo sa klasičnom medicinom. Reikijem se zapravo naziva Univerzalna Životna energija koja teče oko nas i u nama i predstavlja tehniku kanalisanja te energije sa svrhom harmonizacije čitavog bića. Kristali se vrlo često koriste u ovim tretmanima i doprinose bržem isceljenju.


Ono što zapravo čini kristale posebnim je i njihova unikatnost. Svaki kristal je priča za sebe, zato što na svetu ne postoje dva ista kristala. Možda je njihova uloga u našim životima da nas upravo podsete da je i svaka žena, kao i kristal, jedinstvena i neponovljiva i da u svakom novom danu treba da veruje sebi i voli sebe baš takvu kakva jeste.

Jedinstvena, svetlucava, energična i sjajna!