Preventivna zdravstvena zaštita kao luksuz
Pixabay

Kolektivna odgovornost se prebacuje na individualnu, uz priču da je na „ženama da sprovode preventivne preglede”, a svi koji žele, mogu sami kupiti vakcine. Poslednji objavljeni podaci sprovedenog skrininga su za 2016. godinu, što govori da se ni pregledi predviđeni na tri godine ne sprovode u skladu sa planiranim rokovima. 

Svake godine, otkrije se oko 530.000 novih slučajeva raka grlića materice na globalnom nivou. Prema navodima kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji, sa preko 1300 novoobolelih i oko 500 umrlih žena, rak grlića materice stavlja na drugo mesto vodećih uzroka obolevanja, ali i na četvrto mesto uzroka umiranja među ženama u Srbiji.

U 99% slučajeva uzroka karcinoma grlića materice povezani su sa Humanim papilloma virusom, za koji je Republika Srbija vakcinaciju preporučila u redovan kalendar imunizacije, od 1. aprila 2019. godine.


Uprkos nedavno usvojenom Pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, koji preporučuje deci oba pola pre stupanja u seksualne odnose (najbolje u uzrastu od 11 ili 12 godina), ali i mladim ženama do 26, odnosno muškarcima do navršene 21. godine života, ukoliko vakcinu nisu primili kao tinejdžeri, domovi zdravlja ne dobijaju vakcine! Vakcinacija protiv HPV treba da bude shvaćena kao pravo, a ne obaveza, jer se prepušta roditeljima da sami kupuju vakcine, a potom lekari odbijaju da ih daju, jer nemaju garancije o hladnom lancu distribucije od apoteke do ordinacije.


Važno je omogućiti sve uslove za adekvatnu preventivnu zdravstvenu zaštitu, koja će pomoći u sprečavanju malignih oboljenja, ili ukoliko dođe do njih, adekvatnom i dostojanstvenom lečenju građana i građanki Srbije.