Lady Gaga: svaki dan budi malo hrabriji
Justin Higuchi (Flickr, Wikimedia Commons)

Početkom godine Lejdi Gaga je bila prva gošća Opre Vinfri na njenoj „Vizija 2020: Tvoj život u fokusu“ turneji. U razgovoru sa Oprom otvorila je dušu i ispričala kako se godinama bori sa hroničnim bolom (fibromijalgija), kao i post-traumatskim stresnim poremećajem, a sve to je rezultat kontinuiranog silovanja koje doživela kada je imala 19 godina.

Ja sam borac. Ja živim i ja rastem i ja sam jaka i svo moje životno iskustvo podeliću sa svetom i učiniti ga boljim mestom.

„Nisam imala nikog ko bi pomogao. Nisam imala terapeuta. Ni psihijatra. Ni lekara koji bi mi pomogao da prođem kroz to. Samo sam odjednom postala zvezda i putovala sam svetom od hotelske sobe do garaže, od limuzine do scene. I nikad se nisam izborila sa time. A onda odjednom počinjem da osećam ovaj neverovatni, intenzivni bol u celom telu koji je oponašao bolest koju sam osećala nakon što su me silovali.” – ispričala je Gaga.


Otkrila je i da niko iz industrije zabave nije hteo da joj pomogne, da pronađe tu osobu i pošalje je u zatvor: „Kroz ceo pokret Me Too, napravila sam lični izbor da ne kažem ko je ta osoba zato što ja biram da je ne oživim ponovo. To je moj lični izbor. I nadam se da svet to poštuje.“

pixabay
pixabay

Dotakla se i mentalnog zdravlja i borbi koju vodi da bi se izborila sa tim. Takođe, govorila je o stigmi u vezi sa terapijom lekovima kod mentalnih bolesti, o tome da nikad ne treba odustajati i da, uprkos svemu, treba nastaviti dalje i biti spreman pričati o traumi. „To je jedna od najtežih stvari sa kojima možeš da se suočiš” – naglasila je pevačica.


Opra ju je upitala da li je posle nervnog sloma, koji je doživela 2017. godine, imala strah da prizna ljudima da je bolesna, što je Gaga negirala. Morala je da kaže svima šta se događa, jer nije mogla da živi u laži: „Ja sam autentična osoba. Evo me. I ja sam savršeno nesavršena. Znaš? Svako od nas je takav. I svako od nas prolazi kroz nešto. I mislim, kako da i ovo ne podelim sa drugima kad već delim sve ostalo? Sem toga, možda bih mogla da pomognem nekome ko ima isti problem. Ili je možda na ivici sloma.“

Nije stvar u tome koliko puta te odbiju ili koliko puta potoneš ili te dotuku. Već koliko puta ustaneš, koliko si puta hrabar i nastavljaš dalje.

AlexKormisPS/Flickr
AlexKormisPS/Flickr

Na kraju, dotakli su se i njene fondacije „Born This Way“, koja se bavi mladima i radi na kulturi osnaživanja, hrabrosti, prihvatanja, a protiv nasilja i maltretiranja.


„Mi želimo da stvorimo bolji i hrabriji svet“, naglasila je Gaga i dodala: „Želim da u svakoj školi bude neko kome se možete obratiti kada imate potrebu ili ko vidi da je nekome potrebna pomoć. A istovremeno to je da u svakoj školi učite o značaju dobrote, da učite o okidačima, da učite o depresiji. Četrdeset četiri procenta populacije pati od depresije. Zbog usamljenosti. Zbog naših mobilnih telefona i društvenih medija. Nismo usamljeni zato što nemamo partnere. Mi bukvalno propadamo jedni pored drugih, svuda postoje zidovi i mi propadamo jedni pored drugih nesposobni da ostvarimo ličnu, međuljudsku vezu. To treba da prestane.“

Svaki dan može da bude drugačiji. To je u redu. To ne znači da ne idete napred.

Lejdi Gaga nam je ogolila dušu, bila je to priča o bolu i traumi, ali i ozdravljenju, nadi da možemo sve da prevaziđemo. Poručila nam je da nismo sami i pozvala nas da uzmemo mali zalogaj hrabrosti i idemo napred:


„Samo budi malo hrabriji svakoga dana. Ako osećaš da ne možeš nešto da uradiš, samo kreni, uradi nešto malo. Samo mali zalogaj. I obećavam vam, pre nego i što budete znali, vaš zalogaj će biti velik.“


Nikad se ne može previše pričati o mentalnom zdravlju. Tema nije ni lagana niti prijatna, ali je od presudne važnosti, jer može se desiti svakome. Bitno je shvatiti da ne treba patiti u tišini, već potražiti pomoć i razgovarati sa osobom od poverenja.

IZVOR: Weightwatchers