Žurka za 207. rođendan Edgara Alana Poa!
Pixabay

Muzej proslavlja ovaj datum još od 2002. godine. Međutim, obeležavanje rođendana ovog proslavljenog pisca je odavno tradicija u Ričmondu. „U Ričmondu se Poov rođendan slavi još od 1930-ih“, rekao je kustos Kris Semtner. „U muzeju su to nazivali „Memorijalnom nedeljom Edgara Alana Poa“, i tada bi postavili ekrane u prozore robnih kuća „Talhajmers“ (Thalhimers) i „Miler i Rods“ (Miller & Rhoads). Prikazivali bi nameštaj iz njegove kuće i diorame gavrana. Zaista bi pustili mašti na volju“.

Prošle godine, čak 900 ljudi se pojavilo u muzeju da proslavi rođendan majstora sablasnih dela. „Takmičimo se sa Filadelfijom i Baltimorom za titulu „najveće žurke“ ovim povodom“, rekao je Semtner. Ričmond dobija pravo na hvalisanje kao domaćin najveće žurke, i to zbog dužine trajanja zabave u muzeju.

„Trajalo je punih 13 sati. Imali smo ponešto isplanirano za svaki sat. Imali smo obilaske i nastupe. Imali smo intervju sa samim Poom. Kao i prvi susret njegove majke i njegove verenice, što je bilo malo čudno, pošto mu je majka umrla kada je imao dve godine“, rekao je kustos.

Obeležavanje jubileja je počelo tako što je Elmira Šelton, koja je bila obučena u kostim Poove verenice, pozvala posetioce u obilazak oblasti gde je grad Ričmond zasnovan. Kasnije tog popodneva, glumica koja je tumačila ulogu majke Edgara Alana Poa (koja je preminula u 24. godini života i sahranjena je u Crkvi Svetog Jovana) povela je publiku u obilazak susedne oblasti, takođe od istorijskog značaja za grad.

„Zaista želimo da slavimo Poa kao nekoga ko potiče iz Ričmonda. On je ovaj grad nazivao domom“, rekao je Semtner. Kako je naglasio, Edgar Alan Po je rođen u Bostonu, a odgajili su ga Fransis i Džon Alan u Ričmondu. Iako se selio u Baltimor, Filadelfiju i Njujork zbog posla, Po je živeo u Ričmondu duže nego u bilo kom drugom gradu.

U muzeju je bila postavljena diorama veličine sobe, koja je prikazivala zgrade gde je Po živeo i radio dok je bio u ovom gradu. Diorama, kao i sve te zgrade i izložbe u muzeju, bile su dostupne posetiocima u toku zabave. Takođe je bilo i muzičkih izvedbi, izložbi umetničkih i zanatskih predmeta, čitanja Poovih dela, a dodeljena je i nagrada za delo inspirisano Poom koje je nastalo u toku tog dana.

Iz Vašingtona je došla i Margot Mekdonald, muzičarka čije se izvođenje sastoji iz procesa istovremenog pevanja uživo, snimanja, nasnimavanja i puštanja snimka (takozvani live looping). „Ona stvara muziku samo svojim glasom i tako proizvodi ovaj ambijentalni zvuk. Ljudima se to jako dopada“, rekao je kustos.

U muzeju su prikazane i „Izuzetne priče“, animirani film sačinjen od pet Poovih priča, od kojih je svaka ispričana na drugačiji način. Film je dao nekoliko zanimljivih interpretacija klasičnih priča Edgara Alana Poa, kao što je, recimo, „Izdajničko srce“ u kojoj je narator Bela Lugoši. Prikazana je i projekcija nemog filma „Pad kuće Ašerovih“, uz koju je svirala grupa „The Embalmers“.

„Film je veoma ekspresionistički i jeziv. Zaista se lepo slaže sa rokabilijem i surferskom muzikom ove grupe“, rekao je Semtner.

Sva izvođenja su bila održana u balon hali. Posetioci su, takođe, mogli da vide predmete koji su pripadali Pou, kao što su njegov prsluk, štap, stolica i krevet. Semtner je u kustosovom kutku prikazivao Poove stvari koje neće biti deo stalne postavke. „Imali smo od svega po malo, od izvedbi, preko filma, do rođendanske torte sa Poovim likom. Uvek svi žele parče torte na kom se nalazi Poovo oko ili uho ili brk“, rekao je.

Događaj je zatvoren ponoćnom zdravicom šampanjcem u Poovoj grobnici.

Za Poa, rekli su, zauvek.


IZVOR: The Daily Progress