Zemlja sa najviše piramida na svetu

FOTO: Sola Rey

Procenjuje se da je između 1070. i 350. godine pre nove ere podignuto 255 piramida različitih veličina, sa strmim stepenicama. Ne radi se o Egiptu niti o Meksiku. Radi se o Sudanu, zemlji sa najvećim brojem piramida na svetu.

Nubijci su izgradili ove piramide u oblasti Kuš u drevnoj Nubiji. Ova oblast se nalazila duž obale reke Nil, hiljadama kilometara od južnog Egipta. Mnoge od ovih piramida su zapravo grobnice kraljeva i kraljica koji su vladali u toj oblasti. Za razliku od piramida u Egiptu, gde ima približno 138 trougaonih struktura, ove piramide su uže i manje, visine između 6 i 30 metara. Kako stručnjaci navode, veličina piramida zavisi od dužine trajanja vladavine tadašnjih vladara.

p03dlkdq.jpg

FOTO: BBC

Većina piramida se nalazi na mestu na kome se nekada nalazio grad Meroe, čije je bogatstvo zavisilo od industrije za preradu gvožđa i međunarodne trgovine sa zemljama kao što su Indija i Kina. Derek Velzbi, stručnjak za drevni Sudan i Egipat iz Britanskog muzeja u Londonu, tvrdi da su flora i fauna u ovoj oblasti tada bile veoma drugačije. Nekada su jedno od mesta sa najviše suše na planeti nastanjivale divlje životinje i ljudi koji su se bavili lovom i ribolovom.

p03dlkr1.jpg

FOTO: BBC

Ova oblast je, takođe, bila veoma poznata po rudnicima zlata. „Prosejavanje zlata je čak i danas tradicionalna aktivnost u ovoj oblasti“, tvrdi Brus Vilijams sa Orijentalnog instituta na Čikaškom univerzitetu. On je nedavno otkrio ogroman centar za obradu zlata, kao i groblje sa nekih 90 grobova pored obale Nila, na severu Sudana. Otkada su drevni Egipćani pre 3.000 godina osvojili oblast Kuš, svake godine je na hiljade kilograma zlata izvezeno iz ove oblasti. „Sve ukazuje na to da lokalno stanovništvo nije koristilo zlato i da se ono vadilo zbog benefita koje su imali vladari i njihovi bližnji, u Kermi“, dodaje Džef Emberling sa Orijentalnog instituta.


IZVOR: BBC