Zavirite u istoriju grada Kruševca
Wikimedia Commons

Knez Lazar je 1371. godine podigao grad Kruševac kao svoju prestonicu. Kruševac je dobio ime po kamenu krušcu. Kako predanje kaže, to je rečni kamen oblog oblika, od koga je grad većim delom i sazidan.


Grad 1454. godine pada pod tursku vlast i u to vreme dobija tursko ime Aladža Hisar, što znači Šareni grad. Konačno je oslobođen od Turaka 1833. godine. Posle oslobođenja, Kruševac postaje jedan od većih regionalnih centara tadašnje Srbije.


Jedna od značajnijih znamenitosti grada Kruševca je spomen park Slobodište. Posvećen je rodoljubima koje su na Bagdali streljali pripadnici nemačkih okupacionih snaga za vreme Drugog svetskog rata. Ubijeno je 1642 rodoljuba.


U Kruševcu se nalaze ostaci zidina Kule kneza Lazara, poznatije kao Don Žon kula, koja se nalazi u porti crkve Lazarice. U porti se takođe nalazi i Narodni muzej.wikimedia commons
wikimedia commons

U centru grada nalazi se Trg kosovskih junaka i u njemu Spomenik kosovskim junacima. U blizini Trga nalazi se park Kosturnica. U njemu se nalazi spomenik koji simboliše srpsko – grčko prijateljstvo.


Manje poznate činjenice o Kruševcu su :

  • U Kruševcu su nekada postojale četiri apoteke i sve su nosile imena svetaca.
  • Kruševac je jedini grad koji ima pravo na korišćenje grba Hrebeljanovića kao zvaničnog grba grada.
  • Glavna kruševačka ulica nosila je naziv Knez Mihailova ulica.

Današnji stanovnici Kruševca poznatiji su pod imenom Čarapani. Predanje kaže da su taj naziv dobili zahvaljujući Kruševljanima koji su tokom Prvog srpskog ustanka, hodajući polako u čarapama, u noći uoči same bitke, polako prišli turskim šatorima i ubijali Turke iz zasede.


Sam grad je iznedrio mnogobrojne poznate i uvažene ličnosti. Neke od njih su : Miodrag Petrović Čkalja, Radmila Savićević, Vlastimir Đuza Stoiljković, Radmila Živković, Vojin Ćetković, Taško Načić, Stanislav Binički...