Zašto obeležavamo Dan planete Zemlje?
Pixabay

Zabeleženo je da u nekim zemljama, u raznim akcijama koje se organizuju na ovaj dan, učestvuje i više od pola milijarde ljudi. Jedna od poruka samog obeležavanja ovog datuma je i upoznavanje svetskog obrazovnog sistema sa problemima vezanim za ekologiju


Ujedno se upozorava na opasnost koja preti životu na Zemlji usled naglog razvoja industrije koji zahteva povećanu potrošnju energije, što posredno utiče na globalno zagrevanje i klimatske promene.

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, posle prvih masovnih protesta za zaštitu životne sredine. Sve organizacije koje su se pre 1970. godine pojedinačno bavile nekim od problema zagađenja, udružile su se u mrežu „Earth Day Network”, koja od 90-ih godina deluje širom sveta kao najveća organizacija za očuvanje životne sredine. Ovaj dan, posvećen Zemlji, prvi put se u svetu proslavio 1992. godine, kada je na konferenciji Ujedinjenih Nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru usklađen dugoročni program za promociju održivog razvoja.

Pixabay
Pixabay

U Srbiji se svake godine na ovaj dan sprovodi veliki broj različitih akcija od kojih najveći broj organizuju škole podsećajući mlade i decu na to koliko je bitno da brinemo o sredini u kojoj živimo. Akcije se uglavnom odnose na sadnju drveća, čišćenje nekog dela grada ili naselja, likovne i literarne konkurse.


U susret 22. aprilu, predlažemo vam nekoliko načina na koje možete dati svoj doprinos očuvanju planete Zemlje.

  • Ukoliko niste suviše daleko od posla, nemojte ići kolima, već peške ili biciklom. Tako ćete smanjiti zagađenje, a poboljšaćete kondiciju.
  • Ako vam je posao suviše daleko, onda se umesto auta, odlučite za gradski prevoz. Lepša strana je što ne morate brinuti o parkingu.
  • Plastične kese iz prodavnice koje nisu biorazgradive zamenite papirnim
  • Vodite računa da za bacanje otpadaka koristite kantu, a ne travnjak ili park. Učite svoju decu tome, jer zdrave navike stiču dok su mali.
  • Ukoliko imate priliku, posadite u svom dvorištu ili okolini neko novo drvo.

Godine 2020. obeležiće se 50. godišnjica ove bitne manifestacije koja je pokrenula buđenje ekološke svesti. Jedan od pet ciljeva u čast jubileja je da se tokom poslednjih pet godina koje mu prethode, širom sveta zasadi 7,8 milijardi stabala. Ova brojka se čini nedostižnom, ali zajedničkim snagama, sve je moguće.

Izvor: Moj Novi Sad